26 Nisan 2024 Cuma

40 yıldır işlemediği deri kalmadı

40 yıldır işlemediği deri kalmadı

Isparta

ISPARTA'da 6 yaşındayken başladığı meslekte 40'ıncı yılı dolduran deri ustası İbrahim Atalar (46), mesleğinin en önemli temsilcileri arasında yer aldı. 'Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı' unvanı bulunan Atalar'ın bu güne kadar neredeyse işlemediği deri kalmadı. Ayakkabıdan çantaya, deri üzerine işlenen minyatür tablodan yakma usulüyle yapılan işlemeye kadar her türlü eseri yapan İbrahim Atalar, devlet sanatçısı unvanı alabilmek için de başvuruda bulundu.

Isparta'da Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Anatomi Laboratuvar Sorumlusu olarak görev yapan İbrahim Atalar, 6 yaşındayken başladığı dericilik mesleğini de sürdürüyor. 3 katlı evinin alt katında oluşturduğu atölyede mesai saatlerinden arta kalan zamanlarda çalışmalar yapan İbrahim Atalar, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından açılan dericilik kurslarında da eğitim veriyor.

BABASI TABAKHANEYE VERDİ

Henüz 6 yaşındayken babasının iş yerinde deriden yapılan malzemelerin işlenişini gören İbrahim Atalar, mesleğe de bu yaştan sonra ilgi duymaya başladı. Sabah okula, öğleden sonra iş yerine giden Atalar, ortaokula geldiğinde ise sınıfta kaldı. Bu Atalar'ın hayatında dönüm noktası oldu. Babası, 1988 yılında hayatın zorluğunu görmesi için İbrahim Atalar'ı tabakhaneye çırak olarak verdi. İbrahim Atalar tabakhanede çalışırken dericiliği çok sevince bu kez babası onu İstanbul'a Dericilik Enstitüsü'ne gönderdi. 1993 yılında enstitüyü bitiren ve burada her türlü deriyi tanıyan İbrahim Atalar, Isparta'ya geldikten sonra tabakhanede çalışmayı sürdürdü.

SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS TAŞIYICISI UNVANI

İstanbul'da aldığı eğitim sayesinde her türlü deriyi işleme kabiliyetine sahip olan İbrahim Atalar, sadece keçi derisi işlenen Isparta Tabakhanesi'nde sığır derisi de işlemeye başladı. Yeteneği ve farklı çalışmalarıyla dikkat çeken Atalar, 1995 yılında Ahilik kuşağı kuşandı. İbrahim Atalar'a, 2010 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 'Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı' unvanı verildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından devlet sanatçısı unvanı verilebilmesi için de resmi başvuruda bulunan İbrahim Atalar, hem kızına hem öğrencilerine dericiliği öğretmeyi sürdürüyor. Bugüne kadar ayakkabıdan çantaya, deri üzerine işlenen minyatür tablodan yakma usulüyle yapılan birçok esere imza atan İbrahim Atalar'ın neredeyse işlemediği deri kalmadı.

'DERİ USTALIĞINDA İLK AHİLİK KUŞAĞINI BEN ALDIM'

İbrahim Atalar, İstanbul'da aldığı eğitim sayesinde her türlü deriyi işleme kabiliyetine sahip olmasının kendisine avantaj sağladığını söyledi. Enstitü eğitiminin ardından döndüğü tabakhanede iş yeri sahibinin isteği üzerine sığır derisi işlemeye başladığını anlatan İbrahim Atalar, "Bir gün kalfa geldi, 'Usta seni kahvehaneye çağırıyor' dedi. Gittim baktım 2 deri tüccarı, caminin hocası ve tabakhaneden ustalar var. Bana orada dualarla Ahilik kuşağı kuşattılar. Deri ustalığında ilk Ahilik kuşağını ben aldım. Bu hayatımda dönüm noktası oldu. 'Deri üzerine daha neler yapabilirim' diye her an araştırma yaptım. Bu güne geldiğimizde artık işlemediğimiz deri, deriden yapmadığımız bir iş neredeyse kalmadı" dedi.

DEVLET SANATÇISI OLMAYI BEKLİYOR

İbrahim Atalar, devlet sanatçısı unvanını alabilmek için resmi başvuruda bulunduğunu belirterek, "Bu unvan alabilmenin şartlarından biri de 54 yaşında olmak. Diğer yandan 'Yaşayan Kültür Hazinesi Taşıyıcısı' unvanı için UNESCO'ya başvurdum. Bu unvanı alırsam, 'devlet sanatçısı' unvanı için yaşı beklememe de gerek kalmayacak. Şu an zaten Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı unvanım var" diye konuştu.

KIZIYLA BERABER ÇALIŞIYOR

Kendisi gibi deriye, sanata ilgi duyan kızı Şeyma Nur'u yetiştirdiğini anlatan İbrahim Atalar, şöyle dedi:

"Kızım şu anda SDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Tezhip Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi ve beraber çalışıyoruz. Şeyma Nur ile yapacağımız çalışma öncesi araştırma yapıyoruz. Kızım o çalışmanın resmini çiziyor, ben deri üzerine işliyorum. Kendisi hem alaylı hem mektepli yetişti. Kızımın yanı sıra Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından açılan kursa katılanlara da eğitim veriyorum. Isparta'da bu işi benden başka yapan bir ustamız maalesef yok. Yeni ustaların yetişmesi en büyük dileğim."

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Yeşil

23 Mart 2023 Perşembe 19:33

Deli Fişek misin kuru sıkımısın ne kuyruk acım olucak adamla merabalığım bile yok selam vermişliğim yok gördüğümü söylüyorum sen asış burada klavye delikanlılığı yapma

çok zeki biri

23 Mart 2023 Perşembe 11:06

İnsan derisi de işlenmiş sanırım????

Deli Fişek

23 Mart 2023 Perşembe 11:02

"Yeşil" Rumuzlu yorumcu;Senin de bu arkadaşa karşı kesin bi Kuyruk Acın var demekki. Adamı çekemediğin yazdıklarından belli. Madem O kadar delikanlısın önce gerçek isminle yorum yaparsın. Ya da bu söylediklerini gidip yüzüne söylersin. Ama sanmıyorum. Sende o yürek yoktur. Sizin gibi Boş insanların tek bildiği budur. Çamur at izi kalsın. Ama şunu bil; İT ÜRÜR KERVAN YÜRÜR koçum.

Yeşil

23 Mart 2023 Perşembe 09:07

Devlet sanatcısı olsa ne olacak bu adamda uslup yokki mehter derneğinde milletle lanlı lunlu konuşan ukalanın teki

Debbağ

23 Mart 2023 Perşembe 07:02

Anadolu da güzel bir Atalar sözü vardır,sayın sdü.Eşeğin sidiğindeki saman çöpüne binen sinek,kendini Kaptan-ı Derya zannedermiş.Buraki haber de adı geçen usta değil, Alim olsa muhakkak bir kaptan-ı derya çıkacaktır

Salih

22 Mart 2023 Çarşamba 23:16

Babası akıllı adammış.

İbrahim Atalar

22 Mart 2023 Çarşamba 22:26

İsim olarak sdu yazan kardeşim sizi özel olarak atölyem de ağırlamak karşılıklı sohbet edip kahve içmeye davet ediyorum,gelin bu konuyu ayrıntılı olarak size anlatayım

Gül

22 Mart 2023 Çarşamba 22:18

sdü kendi adını kullan önce bu bir sonra sen 40 yıl neye emek verdin neyin en ince ayrıntısına kadar her şeyini biliyon onu de bakem bi kendin bi baltaya sap ol da sonra böyle konuş sonra ne kadar gülersen gül

Gül

22 Mart 2023 Çarşamba 22:16

Çekemiyon herhalde bu adamı sen sayın sdü kendi adınla yaz

Köydeki

22 Mart 2023 Çarşamba 20:38

Abimin yaşarken kültür turizm müdürlüğü kıymetini bilmesi lazım

Derici Ali

22 Mart 2023 Çarşamba 20:11

Allah size sağlık sıhhat versin ustam.İnşallah kıymetin tez zamanda bilinir..

sdü

22 Mart 2023 Çarşamba 18:33

Devlet sanatçısı olmak bu kadar basit mi? Güldürmeyin bizi.

gülten

22 Mart 2023 Çarşamba 16:42

eline sağlık kardesim sen bizim gururumuzsun

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR