Haber/Kübra Kevser KARATAŞ - Isparta’da 33 yıldır mühür işi yapan Mustafa Keskin, gelişen teknolojiyle birlikte üretim kapasitesini artırdığını söyledi.
Mesleğe ilk olarak matbaayla başladığını anlatan Keskin, açıklamasında; “Mühür yapımına ise 1992 yılında adım attım. Matbaayı devrettikten sonra mühür işine yöneldim. Zaten aynı altyapıya sahip oldukları için çok zorlanmadım. Geçmişte tamamen manuel sistemle ve kalıplarla çalışıyorduk. Matbaalarda belirli kalıpların dışına çıkmak mümkün değildi. Eskiden 10-15 tane kaşe veya mühür üretirken, şimdi teknolojinin gelişmesiyle birlikte günde 100-200 adet üretim yapabiliyoruz. Bu anlamda teknoloji işimizi olumlu yönde etkiledi” dedi.
Mustafa Keskin geçmişte baskıların el yordamıyla yapıldığını, günümüzde ise üretimin çok daha hızlı ve pratik hale geldiğini söyleyerek açıklamasında; “Özellikle 1994’ten sonra modeller gelişmeye başladı. Önceleri sadece saplı ahşap kaşeler vardı. Sonra otomatik makineler çıktı; ısı tablası, mürekkebi ve tüm sistemi içinde olan küçük bir matbaa makinesi gibi çalışıyor. Bu gelişmeler iş yelpazemizi daha da genişletti. Müşterilerimizin yaklaşık yüzde 80’i resmi kurumlardan geliyor. Isparta’da yenilikçi fikirler aranıyor ama fiyatlar yüksek bulunduğu için bazen tercih edilmiyor. Ben üretimde lazer sistem, polimer sistem ve flaş sistem olmak üzere üç ayrı teknolojiden yararlanıyorum. Bu sayede hem kaliteli hem de hızlı üretim yapabiliyorum. Ortalama bir kaşe 200 liradan başlıyor ve kullanılan malzeme, ebat ve işçiliğe göre 8 Bin liraya kadar çıkabiliyor. Soğuk damga fiyatları da biraz daha yüksek olmaktadır” diye konuştu.
Sahte mühür konusunda titizlikle hareket ettiğine değinen Keskin; “Bu konuda çok dikkat ediyorum. Resmi mühürlerin sahtesini kesinlikle yapmıyorum. Resmi bir kuruma ait mühür talebi geldiğinde, örneğin valilikten, mutlaka yazılı onay istiyorum. Her işlemi belgeli bir şekilde yürütüyorum. Sistemimizde imza gerekiyorsa mutlaka kişinin kendi el yazısıyla imzasını, kimlik fotokopisini ve dilekçesini alıyoruz. İmzanın çıktısını aldıktan sonra teslim belgesi düzenliyorum ve ‘imzamı teslim aldım’ yazılı şekilde süreci tamamlıyorum” şeklinde konuştu
Sektörde merdiven altı üretime de dikkat çeken Keskin, açıklamasında; “Gençler bu mesleği yapabilir ama tek başına ayakta kalmak çok zor. Çünkü günde 5-10 kaşe ile sürdürülebilir bir gelir elde etmek mümkün değil, mutlaka iş yelpazelerini geniş tutmaları gerekir. Bugün Isparta’da bu işi yapan 2 kişi var. Ancak bazı kırtasiyeciler ve matbaacılar merdiven altı üretim yapıyor. Onların kalitesi düşük olduğu için müşteriler ucuz fiyatla oraya gidip, memnun kalmayıp bize geri dönüyor. Kullanılan cihazlar çok farklı; benim kullandığım makineyi almak isteseniz 1-2 Milyon lira civarında. Sadece tüpü bile yaklaşık 300 Bin liradır. Bu yatırımla üretim kalitemizi yükseltiyoruz. Ancak merdiven altı üretim yapanlar maliyet düşürüp kaliteyi gözetmiyor. Bu da sektörü olumsuz etkilemektedir” dedi.