28 Mart 2024 Perşembe

HASTANIN MESANESİNDEN DEV TAŞ ÇIKARILDI

HASTANIN MESANESİNDEN DEV TAŞ ÇIKARILDI

Sağlık

Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde 72 yaşındaki hastanın mesanesinden tek parça halinde 10x10 santimetre (cm) boyutunda ve 270 gram ağırlığında taş çıkarıldı. Dev taş, bugüne kadar hastanede çıkarılan en büyük mesane taşı olma özelliği taşıyor.

Yalvaç İlçesinde yaşayan 72 yaşındaki Hasan Demir isimli hasta yaklaşık 7 yıldır yaşadığı sürekli halsizlik ve idrar yapma zorluğu şikayetleri ile hastanemize başvurdu. Hastanın yapılan tahlillerinde ve tetkiklerinde böbrek fonksiyonlarının bozuk olduğu ve çekilen tomografi filminde mesane içinde 10x10 cm boyutlarında mesane taşı olduğu görüldü. Ameliyat önerilen Hasan Demir’e açıksistolitotomi operasyonu uygulandı ve dev taş yaklaşık 45 dakika sürenbir ameliyatla çıkarıldı.

Operasyonu gerçekleştiren SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Prof.Dr. Alim Koşar, başarılı geçen ameliyat ile ilgili şu açıklamalarda bulunarak, “Hastamız 72 yaşında erkek hasta idi.Yoğun idrar yapma ve halsizlik şikayetleri olan hasta bize geldiğinde yaptığımız muayenede, mesanede dev bir taş olduğunu gözlemledik. Çektiğimiz filmde, yaklaşık 10x10 cm büyüklüğünde mesanede bir taş gördük ve ameliyat kararı verdik. Ameliyatın açık cerrahiyle yapılması planlandı.Çıkarılan taş270gram ağırlığında çok büyük bir taşdı.Hastanın taşa bağlı olarak böbrek yetmezliği gelişmişti. Ameliyat sonrası böbrek fonksiyonları normale dönen hastamızın genel durumunda düzelme sağlandı.Mesane taşı, mesanedeki sert mineral kütle oluşumudur. Genellikle böbrek kaynaklı olan mesane taşları, idrarın tam boşaltılamadığı durumlarda meydana gelir. Mesanedeki idrar yoğunlaştığında idrardaki mineraller kristalleşir ve mesane taşları olur. Mesane taşları, özellikle 50 yaşın üzerinde ve erkeklerde daha sık görülür. Çocuklarda ve gençlerde ise, oluşum nedenleri olarak genellikle doğumsal bir üriner sistem anomalisi gösterilmektedir. 1 cm'den küçük taşlar idrarla atılabiliyor ancak daha büyükse operasyon gerekiyorSon yıllarda geliştirilen teknolojilerle birlikte mesane taşı tanı ve tedavi süreçleri hızlanmıştır. Erken teşhis edildiğinde hastanın tedavi sonrası kısa sürede normal yaşantısına dönmesi mümkündür”. Dedi.

Dev mesane taşı nedeniyle yaklaşık 7 yıldır yaşadığı ağrılar ile daha da zor zamanlar geçiren Hasan Demir, başarılı geçen operasyon sonucunda takibi devam edilmek üzere sağlıkla evine taburcu edildi.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Ev sahibi

19 Aralık 2018 Çarşamba 21:24

Hocam Isparta'mızın yetiştirdiği önemli değerlerden biridir.Her işide hakkı ile yapar.Allah razı olsun ev sahibi yaptı bizi.

Mağdur Kooperatifzede

19 Aralık 2018 Çarşamba 17:28

Çakma Mütahit, kooperatiflerde mağdur edip zarara uğrattığım yüzlerce garibana maddi ve manevi boçlarını öde sen önce. Piyasada esnafa borç takıp yıllarca esnafıda mağdur edip zenginleştiniz. Tıpı da kooperatiflerine benzetmişsin. Bu dünyada ve ahirette iki elleri yakanda.

ısparta

19 Aralık 2018 Çarşamba 11:22

hocaya reklam lazım galiba...

bülo

19 Aralık 2018 Çarşamba 10:31

el hareketi iyi olmamış.

ÖMER SUFI

19 Aralık 2018 Çarşamba 00:59

Dr. ALİM hoca çok iyi bir insan Allah bin kire razı olsun benim öğluma amalyiat yaptı ve çok iyi geçti . hem başarılı hemde mütevazı bir insan. teşekkür ederim

Mehmet

18 Aralık 2018 Salı 23:36

benim varikosel ameliyatımıda şöyle yapacaz böyle yapacaz diye tıpa aldı devletteki doktor öğrenci yapar dedi dinlemedim harbiden de lokal anestezi ile öğrenci yaptı

Cerrah

18 Aralık 2018 Salı 21:22

Mesane taşı cerrahisi üroloji nin en siradan cerrahisidir. Hicbir haber değeri olmayan prosedürleri önemli bir işlem gibi sunmak acizliktir. Biraz ciddiyet lutfen...

Kiracı

18 Aralık 2018 Salı 20:41

Hocam malum inşaat sektörü sıkıntılı biraz indirim yapsanız biz de kiradan kurtulsak?

Osman borucu

18 Aralık 2018 Salı 18:23

İspartamızı gururu alım koşar hoca masaallah

Medd

18 Aralık 2018 Salı 17:46

Ercan başdan başkası yalan adam her operasyonu yapıyor

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR