HABER/ Ali Çevikbaş- Isparta’da 13 yıldır kitapçı olan Süleyman Sezen, sosyal medyada önerilen ve mutlaka okunması tavsiyesinde bulunan bir kitabın her zaman iyi bir kitap olmayacağını belirterek, kitapseverlere önemli uyarılarda bulundu. İnternetten kitap alışverişi yapanların doğru kişileri takip etmesi gerektiğini vurgulayan Sezen, ve bu kişilerin önerilerine kulak vermelerin önemli olduğunu söyledi.
Okumaya yeni başlayacak olanlar için tavsiyelerde bulunan Sezen; “İlgi duydukları konulardan başlanmalıdır. Örneğin, tarih veya felsefeye ilgi duyan birinin bu alanlarda kitaplar okuması, süreci daha keyifli hale getirecektir. İlgi duymadığınız bir konuda kitap seçmek, kitaplardan sıkılmaya ya da okuma alışkanlığından uzaklaşmanıza neden olabilir.Ben okuma alışkanlığımı babamdan kazandım. Çocuklar genellikle anne ve babalarını rol model alır; benim babam sürekli kitap okurdu ve ben de onu örnek alarak okumaya başladım. İlk başlarda babamın kitaplarını okuyordum, ancak zamanla kendi okuma tarzımı oluşturdum. Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmada öğretmenlerin ve ebeveynlerin büyük bir rolü var. Daha sonra birey, kendi ilgisine uygun kitaplar seçerek bu alışkanlığı sürdürebilir. İlgi duyduğu kitapları okuyan kişi, zamanla kitapları hayatının vazgeçilmez bir parçası haline getirebilir" ifadesini kullandı.
SOSYAL MEDYA ALDATICI OLABİLİR
Süleyman Sezen, sosyal medyanın insanları çok fazla yönlendirdiğini söyleyerek, “Bu platformlarda kitap seçimini fazlasıyla etkiliyor. Ancak, sosyal medyada paylaşılan popüler bir kitabın her zaman iyi bir kitap olmayacağını unutmamak gerekir. Bu nedenle, doğru kişileri takip etmek ve onların önerilerine kulak vermek önemlidir. Türk dizilerinde kitapların yer alması da okuma alışkanlığı kazandırmada etkili oluyor; dizi karakterlerinin okuduğu kitaplar sayesinde bu eserlere yönelen pek çok insan var” dedi.
Süleyman Sezen, kitap okuma alışkanlığının toplumun kültürel ve sosyal yapısını olumlu anlamda etkilediğini ifade ederek, “İnsanın ufkunu genişletir, olayları daha iyi kavramasına ve yorulmasına yardımcı olur. Gelişmiş ülkelere baktığımızda okuma oranlarının yüksek olduğunu ve bunun toplumsal ilerlemeye katkı sağladığını görebiliriz. Kitap okumak, bireyin dünyasını algılamasını, kendini varoluşsal anlamda sorgulamasını ve içinde bulunduğu döneme daha iyi adapte olmasını sağlar” diye konuştu
Türkiye’de kitap okuma alışkanlığının olumlu anlamda değiştiğine değinen Sezen, “Benim dönemimde öğretmenlerimiz okuma listesi vermezdi. Ancak günümüzde, öğretmenlerin çocuklara belirli kitaplar önerdiğini ve bu kitapların belirli bir sürede tamamlanmasını istediğini sıkça gözlemledim. Bu durum, çocukların daha erken yaşlarda okuma alışkanlığı kazanmasına teşvik ediyor” diye konuştu.
Büyük bir kitaplık yerine dijital ortamda saklanan kitaplar pratik çözüm sunabilir diyen Sezen; “Ben kitaplara dokunarak okumayı seviyorum, bu yüzden e-kitaplara fazla alışamadım. Ancak e-kitaplar, yer tasarrufu açısından avantajlı olabilir. Özellikle büyük bir kitaplık yerine dijital ortamda kitapları saklamak pratik çözüm sunmaktadır. Bununla birlikte, parlak bir ekranda kitap okumak benim tercihim değildir ama yolda yürürken kulaklıkla bir kitabı dinlemeyi daha çok tercih ederim” dedi.