Kanser hastalığının dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olmakla birlikte toplumlarda önemli bir sosyo-ekonomik yüke, kişilerde de maddi ve manevi kayba yol açtığını vurgulayan SDÜ Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Çetin, kanserin, kalp ve damar hastalıklarından sonra en yaygın olarak görülen ölüm nedeni arasında yer aldığını belirtti. Çetin, “Erkeklerde en sık görülen kanser türü akciğer ve prostat iken, kadınlarda en sık görülen tür meme kanseridir.” dedi.
Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı nedeniyle açıklama yapan Prof. Dr. Recep Çetin, meme kanserinin kadınlar arasında en sık rastlanan kanser türü olduğunu ve görülme sıklığının son dönemlerde artış gösterdiğini ifade ederek, “Meme kanserinin belirtileri hakkında bilgiler vererek, “memede kitle”, “meme derisinde buruşukluk”, “meme başı akıntısı”, “ağrı”, “meme ucunun içe çekilmesi”, “meme derisinde ödem”, “koltuk altı lenf bezlerinde büyüme” gibi belirtilerin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.
Erken tanının önemini vurgulayan Prof.Dr. Çetin, “20- 39 yaş grubunda her ay kendi kendine meme muayenesi ve her 3 yılda bir doktor muayenesi, 40- 49 yaş grubunda her ay kendi kendine meme muayenesi ve her yıl hekim muayenesi gereklidir. Ayrıca her yıl veya en az 2 yılda bir olmak üzere mamografi çektirmeleri gerekmektedir. 50 yaş ve üzeri yaş grubu her ay kendi kendine muayenesini yapmalıdır, her yıl hekim muayenesi olmalı ve her yıl mamografi çektirmelidir.” diye konuştu.
Hastalıkta erken teşhisin önemine dikkati çeken Prof. Dr. Çetin, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Kanser belirtileri hakkında bilinç artırılarak hem kanser risklerine karşı konulabilinir hem de kanser riskiyle karşı karşıya kaldığınız durumlarda erken teşhis ve tedavi sayesinde bu hastalıkla mücadele edebilir. Çağımızın hastalığı olarak adlandırılan kanser, erken teşhis edildiği zaman çeşitli yöntemlerle başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Hastaya uygulanan tıbbi ve psikolojik destek kadar, hastanın bilinçli ve pozitif davranması da kanser tedavisinde önemli rol oynamaktadır.”
...
28 Ekim 2024 Pazartesi 16:47Erken tanı için erkende randevu vermek gerekir. Sdü hastane inanın rezil durumda. Torpilin daniskasini yapan hastane. Bir yerden biri alınacak oldumu birileri arıyor diye şikayet eden müdürlerin yeri oldu bu hastane. Önüne gelen herkesin ağzına bir parmak bal çalan, sendikanın onayı olmadan hiç bir şey yapmayan başmüdür, yine sendikadan habersiz hic bir kimsenin yerini degistiremeyen hemşirelik hizmetleri müdürü, onu bunu tehdit eden hemşirelik hizmetleri müdürü bakalım saltanat ne kadar surecek
HASTASIYIZ
28 Ekim 2024 Pazartesi 11:42Sayın Recep hoca eşiniz meltem hanım memoğrafi istenen hastalara randevu bile vermiyor.Şayet eşinin (Recep çetin) hastası ise onun işini hemen görüyor malesef SDÜ hastesinde de bu tür işler oluyor buna çözüm bulan yok ilgililere duyrulur.
Eninde sonunda ölümden kaçiş yok
28 Ekim 2024 Pazartesi 11:38Eninde sonunda ölümlü dünya değil mi???