Süleyman Demirel Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü tarafından, Türker Taşaltın Konferans Salonu’nda “Hristiyan İkonografisi Ne Anlatır?” başlıklı bir konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Aydın katıldı.
Prof. Dr. Aydın, sunumunda Hristiyan ikonografisinin ne anlattığını ve bu sanatın tarihsel gelişimini detaylı biçimde ele aldı. Anadolu’nun kültürel çeşitliliğine dikkat çeken Prof. Dr. Aydın, adorant kavramına ve Hristiyan sanatındaki sürekliliğine değindi. Adorant figürlerinin en erken örneklerinin Buzul Çağı’na kadar uzandığını belirten Prof. Dr. Aydın, bu figürlerin hem Antik Yunan hem de Roma sanatında görüldüğünü ifade etti.
Prof. Dr. Aydın, “Hristiyan ikonografisi ne anlatır? Okuma yazmanın bilinmediği bir dönemde dinin yayılması için önemli bir görev üstlenen tasvir sanatından örnekleri sunmaya çalıştım. Sunumumda, özellikle yaşadığımız topraklar olan Anadolu üzerinde durdum. Anadolu’daki mevcut geleneğin nasıl Hristiyanlaştırılarak devam ettirildiğini göstermeye çalıştım. Keyifli bir sunum olduğunu düşünüyorum.” dedi.
Konferansta, Hristiyan tasvir sanatının başlangıcı olan katakomplar, bu yapıların gelişim süreci, Doğu ve Batı Hristiyanlığındaki tasvir anlayışı ile orans figürleri gibi birçok konu ele alındı.
Konferansın ardından Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Süreyya Eroğlu Bilgin, “Ayşe Hocamız, alanında en iyi çalışmaları yapan isimlerin başında geliyor. Şu anda bizimle birlikte olması hem bizler hem de öğrencilerimiz için büyük bir değer. Aramızda olduğu için çok mutluyuz.” ifadelerini kullandı.
ispartaa
11 Mayıs 2025 Pazar 23:34biride çıkıp işçinin garibanın kimsesizin ilaç bulamayan hastanın derdini anlatıp kul hakki yiyenleri söylese olmaz bunlar gerekmiyo demi