Haber/Gamze HAN - Isparta’da 20 yıldır elektronik tamirciliği yapan Bahri Çaylı (63), gelişen teknolojiyle birlikte günümüz elektronik ürünlerin kullanım süresinin kısa olduğuna dikkat çekerek; “Bana bir şarj aleti geldi ve içerisine yazılım koymuşlar. Sebebi de Bin sefer şarj edip bozulması için. En fazla 2 sene kullanılması için yapılan bir düzenek diyebiliriz’’ diye konuştu.
Mesleğini kendi merak ve emeği ile kazanan Çaylı, bir ustasının olmadığını söyleyerek, açıklamasında; ‘’Bu mesleği 20 senedir yapıyorum. Ben ustam olmadan bu işe başladım. Köyde yaşayan bir çiftçiydim. Bu işe merakımdan kaynaklı başladım. Bu sebeple olan babama oldu. Çünkü ben ilk denemeye başladığımda radyo ya da televizyon bu kadar yoktu. O yüzden ev aletlerini bozardım. O zaman benim bozma dönemimdi. Bu merakın getirisi olarak köy yerlerindeki traktörlerin göstergelerini söker takardım. Belirli zaman sonra TÜBİTAK’ın tamircilik dergilerine abone oldum ve onları okumaya başladım. Belirli bir noktada bozmamaya tamir etmeye başladım. Bir ustam yoktu fakat usta arkadaşlarımın tecrübelerinden çok yararlandım ve tavsiyeleri bana çok ışık tuttu. O zamanlar antenli telefonları tamir ederken genellikle bataryaları bozuk olurdu. Batarya da eskiden çok zor bulunurdu. ASELSAN’ın ürettiği o zamanlar subay ve astsubaylara verilen telefonların bataryalarını çıkarır benzeyen kısımları montelerdim. Yavaş yavaş ev eşyalarını tamir edebilecek noktaya gelmeye başladım. Ben ise biraz geri plana geçtim, oğullarım tamir ediyorlar. Bir oğlum üniversiteyi bitirerek çevre mühendisi oldu. Benim ustam yoktu fakat oğullarımın ustası ise benim. Oğullarımla birlikte toplam 4 çırak yetiştirdim. Geçmişten günümüze, değişen gelişmeler arasında malzemeleri küçültmeye başladılar ve bolca elektroniğe geçiş yaşandı. Sistemin ana yapısı aynı devam ediyor. Eskiden mekanik olan yerlere hep elektronik koydular. Motoru hız kontrollü çalışıyorlar. Onarım zorluğu ise malzeme bulamamaktan kaynaklanıyor. Bana bir şarj aleti geldi ve içerisine yazılım koymuşlar. Sebebi de Bin sefer şarj edip bozulması için. En fazla 2 sene kullanılması için yapılan bir düzenek diyebiliriz. Garantiler genellikle 2 senelik oluyor. Genellikle bozulup gelen ürünler garanti süresini az miktar geçmiş oluyor. Garantiyi bir hafta geçmiş ve bozulmuş olarak gelen ürünler de oluyor. Geçmişte bir ürün alımı halinde 10 yıl kadar kullanımı sürüyordu. Kazanç sağlanması için kullan at yapılamasını sağlıyorlar. Bu durum ile birlikte buraya çok fazla arıza geliyor. Yüksek fiyatlar olduğu için insanlar tamiratı tercih ediyorlar’’ diye konuştu.
Elektronik ürünlerin çalışma prensibine göre kullanılmasının önemini vurgulayan Çaylı açıklamasında; ‘’Genelde mutfak malzemeleri geliyor. Buharlı ütüler de geliyor. Her yanı elektronik olduğu için dayanma süresi fazlasıyla azalıyor. Mekanik sistemlerde ise yanlış yıkama gibi durumlar ürünün ömrünü azaltıyor. Çalışma prensipleri makine yapısına göre değişiyor. Broşürlerde genel olarak yazmaktadır. Motor arızalarının olmaması için okunması gerekmektedir. Gençlerin bu mesleğe ilgisi yok. Gençler hazır masa başı iş arıyorlar. Bu işler ise el emeği istiyor. Emeğin ötesinde ise malzemenin arızaya göre kullanımını hayal etmek gerekiyor. Her zaman aynı malzeme gelmediği için de kullanımının yollarını alternatiflerini bol tutmak gerekiyor. Bu iş sevilmeden yapılmaz. Ben de mesleğimi severek yapıyorum’’ dedi.