Isparta Şehir Hastanesi Çocuk Gastroenterolojisi Uzmanı Doç. Dr. Hakan Salman, 9 Mayıs Uluslararası Çölyak Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, çölyak hastalığı hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Doç. Dr. Salman, çölyak hastalığının genetik yatkınlığı olan bireylerde, diyette bulunan gluten adlı proteine karşı gelişen kalıcı bir duyarlılık sonucu ortaya çıktığını belirtti. Salman, “Bu hastalık bağırsakla sınırlı kalmayıp sistemik etkiler gösteren otoimmün bir hastalıktır. Toplumda görülme sıklığı yaklaşık %1’dir” dedi.
Glutenin yalnızca buğday ve yulaf gibi tahıllarda değil; yemek soslarından diş macununa kadar birçok üründe bulunabileceğini vurgulayan Salman, hastalığın belirtilerinin çocukluk çağında başlayabildiğini söyledi. “Uzun süreli ishal, karın ağrısı, kilo kaybı, büyüme geriliği gibi klasik bulguların yanında depresyon, anksiyete, kısırlık, cilt lezyonları gibi sindirim sistemi dışı belirtiler de görülebilir” dedi.
Tanı süreci hakkında bilgi veren Salman, şüpheli vakalarda önce kan testleri yapıldığını, pozitif çıkan durumlarda ise endoskopik inceleme ile bağırsaktan örnek alınarak kesin tanıya varıldığını ifade etti.
Hastalığın tek tedavisinin ömür boyu glutensiz diyet olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Salman, “Toplu yaşam alanlarında çölyak hastalarının diyetlerine uygun gıdalara erişimin kolaylaştırılması, glutensiz ürünlerin yaygınlaştırılması toplumsal bir sorumluluktur” diyerek farkındalık çağrısında bulundu
Teşekkürler Dr bey
16 Mayıs 2025 Cuma 22:10Görevinizde başarılar dilerim