Haber/Gamze HAN - Isparta’da Altı Nokta Körler Derneği Şube Başkanı İsmail Er, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, kentteki engellilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, çözüm çağrısında bulundu.
İsmail Er, Isparta’da İŞKUR’a kayıtlı engelli bireylerin sayısını ve istihdamla ilgili güncel verileri paylaşarak başladı:
“Engellilerin sorunları bugüne kadar çözülmeye çalışıldı ama hala pek çok sorunumuz var. Özellikle ben, Isparta’daki engellilerin durumlarıyla ilgili istatistik bilgileri vermek istiyorum.
İŞKUR Müdürlüğü’ne 3 Bin 177 kişi engelli olarak kayıtlı bulunmaktadır. Bunlar resmi kaynaklardan aldığımız verilerdir. Bu kişilerin 850 tanesi hala aktif olarak iş arıyor.
Ama sevindirici bir şey var ki; 2024 yılında 200 engelliyi İŞKUR işe yerleştirmiş. Bu güzel bir çalışmadır” dedi.
İŞKUR’un HİBE DESTEKLERİ
Kendi işini kurmak isteyen engelliler için devletin sunduğu hibe desteklerini aktaran Başkan Er, açıklamasında; “Ayrıca İŞKUR’dan aldığımız bilgilere göre hibe destekleri var. Kendi işyerlerini kurmak isteyen özellikle üyelerimize ve engellilerimize duyurmak isterim ki, hibe desteği özel sektörde herhangi bir işyeri açmak isteyenler için 580 Bin lira, hayvancılık ve tarımla uğraşmak isteyenler için ise 440 Bin liradır. Koşulları tutuyorsa, bundan İŞKUR’a giderek faydalanabilirler” diye konuştu.
“ENGELLİ MAAŞLARI VE BAKIM ÜCRETLERİ YETERSİZ”
Başkan Er, engellilere verilen maaş ve bakım ücretlerinin günlük yaşam için yetersiz olduğunu belirterek, açıklamasında; “Bunun yanı sıra ilimizde, 3 Bin’e yakın engelli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nden bakım ücreti almaktadır. Yine ilimizde, 2 Bin 700 engelli 2022 sayılı yasadan faydalanarak engelli maaşı almaktadır. Bunlar rakam olarak yeterli mi, bunu tartışabiliriz. Ama asıl olan, gerek engelli maaşı, gerekse bakım ücretinin yetersizliğidir Bugün ‘engelli maaşı’ dediğimiz 2022 sayılı yasadan alınan aylıklar gerçekten oldukça komiktir. Yani birinci derecede raporu olan, yüzde 70 ila yüzde 100 arası engelliler 5 Bin 700 lira; ikinci gruba giren, yüzde 40 ile yüzde 70 arası engelliler ise 3 Bin 700 lira engelli maaşı almaktadır. Gerçekten bunlar artık tamamen bir rakamdan ibaret. Ne alım gücü var ne de engellilerin herhangi bir işine yarıyor. Bu maaşların yükseltilmesini istiyoruz. Düşünebiliyor musunuz 24-25 Bin lira olan açlık sınırının 5’te 1’i oranında maaş alıyor engelliler. Gerçekten bunun yükseltilmesi, engellilerin rahat yaşayabilmeleri için mutlaka gerekmektedir. Bunun için çabamız devam edecektir. Ankara’da yapılacak olan yürüyüşteki birinci maddemiz budur. Yine bakım ücreti olarak verilen aylık 10 Bin lira rakamı da, maalesef engellilerimiz ve özellikle ağır engellilerimizin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak bir rakamdır. Bunun da arttırılması gerekiyor. Çünkü ağır engellilerin giderleri oldukça fazladır. Aile içerisinde çok değişik masraflar var. Medikal ihtiyaçları, bez, mama vs. değişiyor engelli grubuna göre. İhtiyaç sahiplerinin durumlarına göre değerlendirilmesi gerekiyor. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nden alınan, bakım parası dediğimiz aylık 10 Bin liralık ücret, maalesef ÖTV’den muaf olarak araç alan engelli vatandaşlarımızın maaşlarının kesilmesine neden oluyor.
Yani aldıkları araç gelire kaydediliyor. Bu da çok yanlış bir uygulamadır ve ortadan kaldırılması gerekiyor. Engellilerin herhangi bir araç sahibi olmaları bu kadar zor olmamalıdır.
Engelliler ÖTV’den muaf araç alabilmeli, dolayısıyla tercihe zorlanmamalıdır. Yani bir nevi ‘bakım ücreti mi, araç mı istiyorsun?’ deniyor. Her ikisi de olabilir. Engelli, kendine ait bir araç alıp binemez mi? Bunun için bakım parası neden kesilir, bunu anlamak mümkün değil. İnşallah Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bu konuyu tekrar gözden geçirir ve lehimize düzeltilir diye düşünüyoruz. Sorunlarımız yerelde ya da genelde oldukça fazla. Erişilebilirlikle ilgili sıkıntılarımız var. Hala hissedilir yüzey dediğimiz bu sarı çizgiler yeterli değil. Isparta’nın bütün geneline yayılmış değil. Binaların erişilebilirliği gerçekten sıkıntılı. Ben aynı zamanda Valilik bünyesinde kurulan Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Kurulu’nda, komisyonda görevliyim. Bugüne kadar 600’e yakın açık alan, kurum ve kuruluşu denetledik. Bunların sadece 50 tanesine erişilebilirlik belgesi verdik. Biz, geçmişteki Vali Bey ile erişilebilirlik olan yerlere belge veriyoruz; fakat erişilebilirlikle ilgili hiçbir şey yapmayan kurum ve kuruluşlara ‘burası uygun değildir’ yazısı asalım ki kamuoyu bunu görsün diye bir karar almıştık.
Fakat uygulamadık. Eğer sayın valimiz bu konuda müsaade ederse, bu yazıyı kurumlara asmak isterim. Çünkü biz bunu halka duyurursak, eminim kurumlar tekrar erişilebilirlik ile alakalı çalışmaya başlayacaklardır. Gerçekten çoğu kurumda erişilebilirlikle ilgili sıkıntılarımız var. Eğer yaparlarsa belge verelim, eğer erişilebilirlik çalışmaları yapılmazsa da biz de oraya ‘Bu bina engellilerin erişimine uygun değildir’ diye yazı asalım, herkes görsün bunu” diye belirtti.
TOPLU TAŞIMADA SESLİ SİSTEM EKSİKLİĞİ
Toplu taşıma araçlarında sesli anons sistemlerinin eksik olduğunu belirten Başkan Er, bu konuda farkındalık yaratmak için çözüm önerisinde bulundu. Er, açıklamasında; “Toplu taşıma araçlarında bir türlü konuşma sistemlerini faaliyete geçiremedik. Ne belediyeye ne halk otobüslerine anlatamadık. Otobüslerin içerisine sesli sistemler kurularak durakların söylenmesini istiyoruz. Bunun için de eğer çalışma yapılamazsa, otobüslere de asalım bu yazıyı: ‘Bu otobüsler görme engellilerin durumuna uygun değildir, ulaşılabilir değildir, içerisinde sesli sistemler yoktur’ diye bir yazı asabilelim ki bunlar da kendilerine gelsinler ve bu sistemleri kursunlar” diye konuştu.
MÜMKÜNSE EĞER BU ÜLKEDE ENGELLİ OLMAYIN
İsmail Er, devletin sosyal yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini vurgulayarak, engellilere danışılarak yasa ve yönetmelik hazırlanması gerektiğini belirtti.
Başkan Er; “İşte bütün bunlar için biz, Altı Nokta Körler Derneği Isparta Şubesi olarak, bütün engelli hakları mücadelesinde yer aldık, bundan sonra da yer almaya devam edeceğiz.
Yapacağımız makam ziyaretlerinde bunları birebir muhataplarımıza ileteceğiz. Bunların çözümü için elimizden geleni yapacağız. Devletimizden çok beklentilerimiz var ama sosyal devlet olma gereğini şu ana kadar çok az bir kısmını hissettik. Bunun olması için sosyal devletin, sosyal kesimlere çok daha iyi ulaştırılmasını bekliyoruz. Bunun için de biz üzerimize düşeni yapacağız. Fakat devletimizin ve yönetenlerin de engellileri ciddiye alıp, sorunlarını oturup düzgün düzgün çözmelerini; bizimle istişare halinde, sorunlarımızın çözümü için ne çıkartılacaksa, kanun ya da yönetmelik, bunları da bizlere yaşayan engellilere sorarak, daha düzgün bir şekilde çıkartmalarını özellikle bekliyoruz. Bu konuda milletvekillerimize, siyasetçilere, bürokratlarımıza çok iş düşüyor. Unutmayalım ki hep derler ya, ‘Her sağlam kişi bir engelli adayıdır’ Öyle bir şey yok. Bugün engellilerle anlaşma yapmak için hep bu sözü kullandılar ama bir türlü gerçekleşmedi. Son söz olarak şunu söylemek istiyorum herkese: Mümkünse eğer, bu ülkede engelli olmayın” diye sözlerini tamamladı.