28 Mart 2024 Perşembe

HERKES GÜVENDE OLANA KADAR KİMSE GÜVENDE DEĞİL

HERKES GÜVENDE OLANA KADAR KİMSE GÜVENDE DEĞİL

Isparta

Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, Türkiye’de Covid-19 aşısı ile yaşanan tedarik sorununa dikkat çekti. Dünya ülkelerinin nüfusuna göre aşı siparişinde, Türkiye’nin 66. Sırada olduğunu belirterek hükümeti uyaran Cesur; herkese yetecek siparişi bir an vermeli ve herkesi ayırt etmeden aşılamalısınız. Yoksa, gecikme mutasyonlara sebep olacak ve aşı olanlar da olmayanlar gibi yeniden tehlike altında kalacak dedi.

İktidara, yapılan pek çok çağrıya ve meclise verilen pek çok önergeye rağmen hükümetin herkese yetecek kadar aşı için anlaşma dahi yapamadığını belirten Cesur, Meclis kürsüsünden “Herkes güvende olana kadar kimse güvende değil” dedi.

TÜRKİYE MAALESEF YİNE GEÇ KALDI

Dünyanın, aşı bulunana kadar önlemler aldığını, başta büyük ülkelerin ise bu esnada aşı geliştirme çalışmalarını fonladığına, aşı geliştiren farklı ilaç şirketleriyle anlaşmalar yaptığına dikkat çeken Cesur, “Türkiye maalesef yine geç kaldı, yeteri kadar aşı tedarik edilmezse Türkiye aşılamada da geç kalacak” dedi.

50 MİLYON DOZ YETMEZ, TÜRKİYE’NİN EN AZ 160 MİLYON DOZ AŞIYA İHTİYACI VAR

Uzmanların, sivil toplum kuruluşlarının ve muhalefet partilerinin aşı tedariki konusunda aylardır süre gelen çağrılarını hatırlatan Cesur, “Dünya ülkeleri birden fazla aşı firması ile nüfuslarının %100’ünden fazlasını aşılayabilecek anlaşmalar yaparken, hükümet şu ana kadar 6 değil, 4 değil, sadece tek bir aşı firmasıyla, nüfusumuzun %30’una yetecek 50 milyon doz aşı anlaşması yaptı. Çin’le yapılan anlaşmaların koşulları da hala gizliliğini koruyor. Dünya’daki aşı sözleşmelerine baktığımızda, nüfusa göre aşılama kapasitesinde 66.’yız. En az 160 milyon doz aşı ihtiyacımız var” dedi.

TEK TİP AŞI SEBEBİYLE TEDARİK SIKINTILARI YAŞANIYOR

Sağlık Bakanlığı’ndan daha önce yapılan açıklamalara dikkat çeken Cesur, “50 milyon doz aşı siparişinin 40 milyonu Ocak sonu itibari ile elimize ulaşmalı idi. Daha dün gelen partiyle, siparişin 4’te 1’ine ulaşabildik. Sevkiyat tek yerden geliyor, her gecikmeyle aşılama da sekteye uğruyor. Dünya’da nüfusunu en çok aşılamış ülkeler arasında bir anda 12. sıraya çıktık, demek ki sağlık altyapımız herkesi aşılamaya müsait ancak aşının gelmesini beklerken 33. sıraya düştük, sebebi aşıda gecikme” dedi ve siparişlerin teslimatında neden gecikme yaşandığını sordu.

TÜRKİYE DİĞER ÜLKELERİN AVANTAJLARINA SAHİP DEĞİL

“Türkiye eksi 50 milyar dolar rezerv açığı ve fırlayan dövizle uğraşırken, ABD, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği ülkeleri aşıların geliştirilmesi için milyarlarca dolar yatırım yaptılar. En az 6 farklı aşı firması ile nüfuslarının %200-300’ünü aşılayabilecek anlaşmalar yaptılar. Hindistan aşı üretim üssü oldu ve 1,4 milyar nüfusu için 2,2 milyar doz aşı rezerve etti. Rusya devlet destekli aşısını kendi ürettiği için başka bir ülkeye ve şirkete ihtiyaç duymuyor” diyen Cesur, Türkiye’nin aşı dezavantajını, salgını şiddetli yaşayan diğer ülkelerle yaptığı kıyaslama ile ortaya koydu.

KURUMLAR İLE BERABER HAFIZALARI DA KAYBOLUYOR, HIFZISIHHAYI DERHAL AÇIN

8 ayrı merkezde, yerli aşı üretme çalışmalarına değinen Cesur, yerli aşı için verilen tarihin sürekli değiştiğini söyledi. “Yılbaşında yerli aşıya kavuşacağız denildi, şimdi Nisan diyorsunuz ama hangi Nisan belli değil. Hıfzıssıhhayı kapattınız, 10 sene oldu. O birikimi ve tecrübeyi bir anda kazanamayız, kurumlarla beraber hafızaları da kayboluyor. Hıfzıssıhhayı derhal açmalıyız” dedi.

TÜRKİYE NEDEN COVAX’A ÜYE DEĞİL

DSÖ’nün aşının dünyada adil dağılımını sağlayacak COVAX adında bir girişim kurduğunu, COVAX üzerinden 2021 sonuna kadar 2 milyar doz aşının COVAX üyelerine dağıtılacağına dikkat çeken Cesur, “COVAX’a dahil olmuş 190 var. Türkiye, neden bu 190 ülke arasında değil bilmiyoruz. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, Covax’a neden üye olmuyoruz sorusuna, 8 Ocak’ta COVAX’IN nüfusun ancak yüzde 10’una aşı verdiğini söylediğini belirten Cesur, COVAX nüfusun %10’u değil, %20’si için aşı sağlıyor ve bilimsel onay almış 7 farklı firma ile anlaşması var, dedi. Ayrıca belli bir aşı için de zorlaması olmadığını, istenilirse ufak bir fark verilerek, Covax’dan aşı tercihi de yapılabileceğini söyledi.

MUTASYON TEHLİKESİ: HERKESİ BİRAN EVVEL AŞILAMAZSAK, AŞI OLANLAR DA TEHLİKEDE

Cesur, dünyada salgının yayılması ile mutasyon tehlikesinin arttığını ve var olan aşıların işlevlerini yitireceği endişelerinin arttığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus açıklamasında “Covid-19 salgınını her yerde sona erdirene kadar, hiçbir yerde sona erdiremeyeceğiz. Zengin ülkeler aşı yaparken, dünyanın en az gelişmiş ülkeleri bunu izliyor. Her geçen gün ülkeler arasındaki uçurum daha da büyüyor” dediğine değinen Cesur, “Aşılamada ne kadar çok gecikilirse, o kadar çok mutasyon yaşanabilir” dedi ve hükümetin tedarik için acele etmesi konusunda uyardı: “Herkesi biran evvel aşılamazsak, aşı olanlar da tehlikede.”

İHALELERDE VE HUKUTA OLDUĞU GİBİ AŞIDA DA KAYIRMACILIK İDDİALARI VAR

“İhalelerde, yardımlarda, hukukta olduğu gibi aşıda da kayırmacılık iddiaları var” diyen Cesur, iktidara yakın çevrelerin öncelikli gruplarda olmamasına karşın aşılandığına dair, 25.000 doz Pfizer aşısının iktidar ve çevresindeki bir seçkinler grubuna yapıldığına dair iddiaların da olduğunu, bugün bunlarla uğraşacak vaktimizin olmadığını, eğer varsa araştırarak onların da sorulacağını ama şuanda ilk ve acil uyarısının herkese aşı tedariki için bir an evvel anlaşma yapılması olduğunu söyledi.

“Önceliğimiz ülkeye yeteri kadar aşıyı getirebilmek olmalı, Türkiye’de bütün vatandaşlarımız biran evvel aşılanmalı, 80 milyonluk Türkiye’nin en az 70 milyonu aşılayacak kadar 15-160 milyon aşıyı bulup getirmesi lazım. Derhal bunu yapmalısınız, yapmazsanız, bugün vicdanlarınızda, yarın kanun önünde bunun sorumlusu olursunuz, bunları size hepsini günü gelince sorarız” dedi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Ispartayı seviyorum

28 Ocak 2021 Perşembe 11:10

Sen uzayda mı yoksa toprak altında mı yaşıyorsun dünyadan bi habersin Avrupa aşı bulamadığından firmalarla mahkemelik oluyor birde Dr sin yazık ısparta ya 1 kuruşluk ne fayda oldu gerçi kendine hayrın yok ki memlekete olsun

Ispartayı seviyorum

28 Ocak 2021 Perşembe 11:04

Sen uzayda mı yoksa toprak altında mı yaşıyorsun dünyadan bi habersin Avrupa aşı bulamadığından firmalarla mahkemelik oluyor birde Dr sin yazık ısparta ya 1 kuruşluk ne fayda oldu gerçi kendine hayrın yok ki memlekete olsun

Ispartalı

28 Ocak 2021 Perşembe 08:45

Sırf muhalefet olsun, bu arada vitrinde olayım niyetine altı boş iddialar, boş beyanatlardan bir tane daha. Tüm dünyada aşı yetersiz. Olmaz ya iktidar olsaydınız da sanki eleştirdiğiniz şeyin daha iyisini yapabilecekmiş gibi. Eleştirmek bedava nasılsa. Milletin gündeminde kalmayı başarıyorsunuz ama olumlu bir şekilde değil. Yakın çevrenizde bunu size söyleyecek biri yok ya da söylense de duymazdan geliyorsunuz herhalde.

Suat ÖRMECİ

28 Ocak 2021 Perşembe 01:31

Bomba 32 haber sitesinde "Vatandaş Rıza" rumuzu ile yorum yapan vatandaş, her kim isen delikanlıca kimliğini açıkla."Vatandaş Rıza" mahlasını ben facebook ta kullanıyorum....Yani haber sitelerinde "Vatandaş Rıza" diye yapılan hiç bir yorum ile ilgi ve alakam yoktur. Kamuoyunun bilgisine....Suat ÖRMECİ

Suat ÖRMECİ

28 Ocak 2021 Perşembe 01:27

Bomba 32 haber sitesinde "Vatandaş Rıza" rumuzu ile yorum yapan vatandaş, her kim isen delikanlıca kimliğini açıkla."Vatandaş Rıza " mahlasını ben facebook ta kullanıyorum. Haber sitelerinde "Vatandaş Rıza" rumuzu ile yapılan hiç bir yorum ile ilgi ve alakam yoktur.Suat ÖRMECİ

Sarhoşfare

28 Ocak 2021 Perşembe 00:44

O kedi derhal buraya gelecek!.

Isparta'lı

28 Ocak 2021 Perşembe 00:25

Kadın doğru konuşuyor konuşmasında yanlış bişey yok Isparta bitmiş gitmiş esnaf çiftci zorda gençler batakta cocuklarımız şehit oluyor sizler neyin kafasındasınız üretim lazım fabrika lazım satmakla olmaz bu işler kimler kimlerle

Dolu dizgin

28 Ocak 2021 Perşembe 00:18

Boş işler genel müdürü konuştu kaçıverin garii

Ispartalı

28 Ocak 2021 Perşembe 00:09

Bir hekim mebus olarak siz aşı oldunuz mu vekilim ?

ıspartalı

27 Ocak 2021 Çarşamba 22:56

aylin hanım kabak tadı verdiniz artık senin ve chp ısparta il başkanın lüzumsuz açıklamalarından bıktık

Ak

27 Ocak 2021 Çarşamba 21:23

Bulabiliyorsanız siz bulun, millet parasını öder,ama herkese lazım,avr.ülkeleri bile tam bulamadı.Geçelim.

Ayazda kalmış

27 Ocak 2021 Çarşamba 21:19

Ya öylemi Alalalah. şakacı şey seni. Bi kürk verde üşümeyelim sabahları çok ayaz oluyo o kürkü giyen korona olmaz aşıyada gerek kalmaz

Vekile bilgi

27 Ocak 2021 Çarşamba 20:09

Birisi sayın milletvekiline anlatsın hangi ülkelerde aşı yeterli şekilde varmış, Avrupa'da yaşayan bir gurbetçi olarak burada yok tedarik cincirinde aksamalar var yeterli üretimde yok sayın milletvekili lütfen biraz araştırma yapın. Böyle hassas bir konuyu lütfen siyasete malzeme yapmayın.

Corona savar

27 Ocak 2021 Çarşamba 19:38

Aylin çığım benim aşı sana hediyem olsun şifa olsun

Dobraci

27 Ocak 2021 Çarşamba 19:13

Emrin olur derhal getiririz,sen canini sıkma,botoks lar boşa gider sonra,

Vatan daş

27 Ocak 2021 Çarşamba 18:55

Sayın vekil 2 kere 2 = 4 olsun diyor. Zaten 5 diyen olmadı ki!!!

Deli Fişek

27 Ocak 2021 Çarşamba 18:37

Şu üstteki yazıyı okuyan 1 kişi bile yoktur

Gazi

27 Ocak 2021 Çarşamba 17:53

Hani aşı olmuyordu vatandaş ne oldu şimdi herkes aşı olmaya mi karar verdi maksat aşı olmak değil ortalık karıştırmak

Kıratın arazisine gecekondu yaptırdın!

27 Ocak 2021 Çarşamba 17:48

Sen konusma hele sen! Kiratin oylarını gecekondu partilerine peşkeş çektin sen! Hdpnin kulu olmussun agzin mi var da konusuyorsun hala!

mamati

27 Ocak 2021 Çarşamba 17:20

Ortağınız HDP nin kolu PKK li eskiyalarida asilayalimmi Asena hanım ( önce devletle bir şey isterken saygılı ol o devlet için senin kürk ünlü cenazesine gittiğin şehitlerin kanıyla bedeli ödendi

Zeno

27 Ocak 2021 Çarşamba 17:09

Bencil

ısparta emekli

27 Ocak 2021 Çarşamba 17:06

onunkadar gezen varmı sorunları söylüyen calişan ısparta evladı

Ak

27 Ocak 2021 Çarşamba 17:04

Olsa dükkan senin,diyor aşı üreten ülkeler.Bizi o kadar da cahil yerine koymayın.Habere ulaşmak o kadar kolay ki...

acilen

27 Ocak 2021 Çarşamba 16:55

imam hatipler kapatılsın

Ertem Karay

27 Ocak 2021 Çarşamba 16:49

mesut özil ile ilgili de bi açıklama yap da eksik kalma. sen olmuşsun aşını onu nasıl oldun anlatsana

İlaçccı

27 Ocak 2021 Çarşamba 15:42

Tamam

vatandaş rıza

27 Ocak 2021 Çarşamba 15:36

emriniz olur hanımefendi

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR