21 Eylül 2012 Cuma 12:01
Sağlık
DEMOKRAT GAZETESİ FELAKETİN BOYUTUNU MERCEK ALTINA ALARAK BUGÜNKÜ MANŞETİNİ OKUYUCULARI İLE BÖYLE PAYLAŞTI
'HASTANEDE FACİANIN EŞLİĞİNDEN DÖNÜLDÜ' DİYE MANŞET ATTI
İŞTE O HABER...
Hastanede facianın eşiğinden dönüldü Önceki gün etkili olan şiddeti yağış Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde trilyonluk zarara yol açtı. Bodrum katındaki ana trafo merkezini su bastı. Şans eseri yangın çıkmadı. Trafo merkezinin dışarı taşınması için ek ödenek isteyen hastane yönetiminin talebinin reddedildiği ortaya çıktı
FELAKETİN BOYUTU
Isparta’da önceki akşam saatlerinde etkili olan yağış SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde büyük maddi zarara yol açtı. Onkoloji Merkezi kullanılamaz hale geldi. Bodrum katındaki ana trafo merkezini basan suyun boşaltılması için ekipler sabaha kadar çalıştı. Arşiv odalarındaki 100 binin üzerinde dosya zarar gördü. Spor Hekimliği ve ikinci fizik tedavi odasının tüm malzemeleri kullanılamaz hale geldi. Kriz masası oluşturan hastane yönetimi Başbakanlık Afet Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na başvurdu.
YÜZLERCE HASTA ÖLEBİLİRDİ
Suların doldurduğu ana trafo merkezinde facianın eşiğinden dönüldü. Yangın ve patlama olasılığına karşı trafo hemen devreden çıkarılarak jeneratör devreye sokuldu. Hastane yönetiminin yaşanabilecekleri görerek trafo merkezinin dışarı taşınması için proje hazırladığı ve ek ödenek talebinde bulunduğu ancak talebin reddedildiği öğrenildi. Hastanenin hizmetini sürdürebilmesi için ödeneğin alınması şart. Bunun için iktidar vekillerine büyük görev düşüyor Önceki gün etkili olan şiddeti yağış Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde trilyonluk zarara yol açtı . Yaşanan su baskınının ne kadar ciddi olduğu sabah saatlerinde ortaya çıktı. Hastanenin bodrum katındaki ana trafo merkezi sular altında kaldı. Trafo hemen devreden çıkarıldı. Şans eseri trafoda patlama veya yangın meydana gelmedi. İşin acı tarafı hastane yönetiminin, trafoların hastane dışında bir yere taşınması için çok çok önce proje hazırladıkları ve ek ödenek talebinde bulunmaları oldu. Ancak o ek ödenek talebi reddedildi. Hastanede trilyonluk maddi hasara yol açan su baskınlarına iki faktör neden oldu. Birincisi Doğu Kampüsündeki aşırı betonlaşmayla birlikte eğimle gelen yağmur sularının bölgenin en çukur kısmında kalan hastanenin zemin katlarında birikmesi. İkincisi ise hastanenin drenaj sisteminin tıkanması oldu. Hasarın boyutu hakkında gazetecilere açıklama yapan Başhekim Prof. Dr. Tuğrul Sezer, “Gerçektende yağan yağmur ve doludan sonra hastanemizde afet boyutunda hasarlanma ortaya çıktı. Öncelikle poliklinik binamızın bodrum katı, onkoloji merkezini ve ana hasta binasının trafo merkezini su bastı. Bunlar basit olaylar değil. Sonucu ciddi tehlikeli olabilecek durumlar. Ana hastanenin trafosunda en ufak bir arızalanma bir patlama olsa yangın çıksa yüzlerce hastanın hayatı tehlikeye girecekti. Dolayısıyla hemen trafoyu kapatıp jeneratörü devreye soktuk. İl Afet Acil, Belediye, Özle İdare , üniversitemiz ekiplerinin çalışmasıyla sabaha kadar merkezi trafo sistemini dolduran su boşaltıldı. Ana trafo merkezi tekrar devreye sokuldu. Ana hastane binamıza elektrik verildi.
TIBBİ MALZEMELER ZARAR GÖRDÜ
Poliklinik binasındaki temizleme çalışmaları ise tamamlanamadı. Oradaki trafolarda da patlama vardı. Ana binadan poliklinikleri kablolarla besledik. Poliklinik hizmetini vermeye başladık. Ancak Onkoloji Merkezi’ni devreye sokamadık. Şu anda kanser hastalarımızın tedavisini ne acı ki ötelemek zorunda kaldık. Sadece su basması trafoların patlaması söz konusu değil. Özellikle poliklinik binasının arşivinde ve Onkoloji Merkezinin bodrumunda çok ciddi hasarlanma var. Poliklinik binasının bodrumunda tıbbi cihazlarımız vardı. Spor Hekimliğinin bütün cihazları kullanılamaz durumda. Yeni bir fizik tedavi salon yapmıştık oraya aldığımız cihazlar da çalışmaz durumda. Temizlik, kırtasiye deposundaki malzemeler zarar gördü. Yine çocuk kliniğine aldığımız yeni cihazlar vardı. Bunların tamamı kullanılamaz durumda. Toplam hasar tespiti sonuçlanmadı ama 1 kaç milyon TL’lik hasar olduğunu zannediyoruz” açıklamasında bulundu.
TRAFO BAŞKA MERKEZE TAŞINMALI
Hastanenin sadece Isparta’ya değil bölgeye hitap ettiğine dikkat çeken Sezer, dikakt çekici şu açıklamalarda bulundu: “Hastanemiz bölge hastanesi olarak işlev görüyor. Sadece 2011 yılı içerisinde Isparta dışından 65 bin hasta tedavi etmişiz. 2012 içinde bu artarak devam ediyor. Böylesine önemli bir hastanede sürdürülebilirlik açısından arkadaşlarımız trafo merkezlerinin binaların bodrum katında olmasının hayati tehlike oluşturduğunu bunun sürdürülemez olduğunu tespit etmişlerdi. Hastane dışında ayrı bir yere trafo merkezi yapılması için proje oluşturduk. Bunun dışında hastanenin acil ihtiyaçları için, cam cephelerde yarım metreye varan oynamalar vardı fırtınalı havalarda bunun tadilatı için proje oluşturduk. 2013 bütçesi içerisine konuydu. Ama unu beklemeden ek ödenek için Kalkınma Bakanlığı’na müracaat ettik. Sayın vekili davet ettik. Kendilerine sunum yaptık. Vekilimiz ‘Hastanenin bu kadar kötü olduğunu bilseydim gelmezdim’ ifadesini kullandı. Biz inanıyoruz ki vekillerimiz koşa koşa gelirler. Halkın içinden çıkmış insanlar onları. Daha fazla destek vereceklerine inanıyoruz. Ancak 2012 ek ödenek talebimiz reddedildi. ‘VEKİLLERİNİZİN ÇALIŞMASI GEREKİYOR’ DEDİLER
Bunun için daha fazla çalışılması gerekiyor. 2013’teki ödenek talebimizin de üniversite bütçesinin içinde verilmesi için bizzat Kalkınma Bakanlığı’nda bize söylenen bu konuda milletvekillerimizin çalışması gerektiği oldu. Hastanenin bütün kazancını ayırsanız bu işlere yine yetmez. Hastaneni sürdürülebilirliği için mutlaka ek ödenek verilmesi gerekiyor. Bunun için de kamuoyunun milletvekillerinin gerçekten desteğine ihtiyaç var. Yoksa bir afet durumunda yüzlerce hastanın hayatı tehlikeye girebilir.
YENİ SANTRALİN BEDELİ 7 MİLYON TL
Bunun dışında bu boyutta su baskınlarının yaşanmaması için ilgili kurumların , hastane bölgesindeki su giderleri ile ilgili yağmur suyu hattını gözden geçirmeleri gerektiğini kaydeden Sezer, “Bu konuda bize düşe neyse elimizden geleni yapmaya hazırız. Burası bir kamu kurumu. Hizmet verilebilirliğin sürdürülebilmesi için sizlerin ve kamuoyunun desteğine ihtiyacımız var. 2013 bütçesi içerisinde 22 milyon TL’lik talebimiz oldu. Sadece yeni elektrik enerji santralinin kurulmasını maliyeti 7 milyon TL” diye konuştu.
ONKOLOJİ MERKEZİNDE TEDAVİ AKSADI
Kullanılamaz hale gelen tıbbi malzemelerin sigortasının olmadığını kaydeden Sezer, hastanede her türlü sağlık hizmetinin devam ettiğini aktardı. Mevcut fizik tedavi salonunun bulunduğunu ileten Sezer, “ İkinci bir fizik tedavi salonu açacaktık oraya aldığımız yeni cihaz ve salonlar tahrip oldu. Spor Hekimliği hizmet veremeyecek durumda. Onkoloji Merkezi’ndeki kanser hastalarının tedavisi aksadı. Burayı da iki üç gün içerisinde çalışır hale getireceğiz” şeklinde konuştu.
HASTANE EN ÇUKUR YERE YAPILMIŞ
Su baskının nedenine ilişkin açıklama yapan Sezer, “Doğu Kampüsü içinde inanılmaz bir betonlaşma var. Bu beton zeminlerde biriken yağmur sularının tamamı hastaneye geliyor. Hastane teknik olarak bölgenin en çukur yerine yapılmış tüm yağmur suları buraya birikiyor. Şiddetli yağmur yağdığında suyu dejenere eden sistemler kanalizasyon mazgallar yetmiyor. Bir de giden suda bir kaç yüz metre ilerde drenaj sistemi tıkandığı için su geri tepiyor” dedi.