18 Mayıs 2024 Cumartesi

40 Uzman Diş Hekimi Isparta’da bir araya geldi

40 Uzman Diş Hekimi Isparta’da bir araya geldi

Isparta

Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ile Oral Diagnoz ve Maksillofasiyal Radyoloji Derneği tarafından “USG ve Biyopsi Kursu” düzenlendi. Diş Hekimliği Fakültesi ev sahipliğinde “Ağız Hastalıklarında Tanısal Değerlendirme Yöntemleri: Sitolojik, Histolojik ve Ultrasonografik İnceleme” temasıyla gerçekleştirilen kursa, ülkemizin farklı üniversitelerinden 40 uzman diş hekimi katıldı.

Kursta, Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Özbayrak oral mukozada lezyon tanı ve tedavi yöntemlerinden bahsetti. Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pelin Güneri oral mukoza lezyonlarının tanısında sitolojik ve vital boyama yöntemleri hakkında bilgi verirken, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Mediha Namdar Pekiner oral mukoza lezyonlarının tanısında biyopsi yöntemlerini, Atatürk Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Fatma Çağlayan ultrasonografik anatomiyi anlattı.

Kurs hakkında bilgiler veren SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Derya Yıldırım, şunları kaydetti: “Ağız kanserlerinin erken belirlenmesi çok önemlidir. Bu amaçla Oral Diagnoz ve Maksillofasiyal Radyoloji Derneğimiz Başkanı Ankara Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Kaan Orhan’ın öncülük etmesi ve Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Murat Maden’in destekleriyle bu kursun düzenlenmesine karar verildi. Bu kurs ile amacımız; oral mukoza hastalıklarının genel ve ayırıcı tanısal özelliklerinin değerlendirilmesi; malignite riski taşıyan oral mukozal lezyonlar başta olmak üzere tanıda kullanımı önerilen ve girişimsel olmayan yardımcı yöntemlerin (vital boyama tekniğinin ve fırça biyopsisinin) sunulması; girişimsel biyopsi yöntemlerinin ve klinik uygulamada ip- uçlarının anlatılması, ultrason ile ilgili temel bilgilerin, genel terminolojinin, teknik ve uygulama detaylarının, güncel uluslararası rehber önerileri doğrultusunda kullanım amaçlarının, baş-boyun bölgesinin ultrasonografik incelenmesi ve ultrason rehberlikli girişimsel işlemlerin ve ağız içi uygulamaların teorik ve pratik uygulama şeklinde öğretilmesidir. Düzenli diş hekimi kontrolleriyle ağız ve çevresinde bulunabilecek lezyonların değerlendirilmesi, takibi yapılarak ağız kanserlerinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.”

Kurs programı içerisinde üç pratik bölüm bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Yıldırım, ilk bölümde boyama ve biyopsi tekniklerinin, ikinci bölümde ise ultrasonografi cihazı üzerinde temel uygulamaların gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini belirtti. Prof. Dr. Yıldırım, üçüncü pratik uygulamada ise ultrason rehberlikli ince iğne aspirasyon biyopsisinin ve ultrason rehberliğinde biyopsi işleminin uygulamalı olarak öğretilmesinin amaçlandığını ifade etti.

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Mediha Namdar Pekiner de kurs ile, Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi alanında uzmanlık eğitimi alan ve uzman diş hekimlerini ağız ve diş hastalıklarının tanı ve tedavi yöntemleri konusunda eğitmeyi amaçladıklarını söyledi.

Daha önce İstanbul, Ankara ve Erzurum’da düzenlenen “USG ve Biyopsi Kursu”nun dördüncüsünün Süleyman Demirel Üniversitesi'nde gerçekleştirildiğini belirten Prof. Dr. Pekiner, “Amacımız, ağız hastalıklarının öğretilmesi. Bu konuda bilgi az ve eğitim kısıtlı. Mesela ağız kanserinin tanısı gerçekten zor. Basit ülserlerle karakterize tablolarda gözüken bir durum. Bunun yanı sıra birçok otoimmüm karakterli hastalık var. Bunların tanısı da oldukça zor. Onlarla ilgili bilgi sahibi olmak, biyopsi yapmak, tedavi takibi bizim branşımıza ait. O sebeple bu kursu düzenledik.” dedi.

Kursun ikinci gününde “Sitolojik ve Vital Boyama Uygulamaları”, “Biyopsi Uygulamaları”, “Ultrasonografi Altında İnce İğne Aspirasyon” konularında uygulamalı eğitimler verilecek.

Kurs, katılımcı uzman diş hekimleriyle gerçekleştirilecek Sagalassos Antik Kent gezisi ile sona erecek.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR