28 Mart 2024 Perşembe

KAHVALTIMI YAPTIM, MEYVEM ÇANTAMDA

“KAHVALTIMI YAPTIM, MEYVEM ÇANTAMDA

Sağlık

Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı kapsamında “Kahvaltımı Yaptım, Meyvem Çantamda” etkinliği 19.09.2014 tarihinde gerçekleştirilmiştir.Hediye Un Fabrikası İlkokulu’nda kahvaltı düzenleyerek okul başarısındakahvaltının önemine dikkat çekilmiş ve meyve dağıtılmıştır. Selahattin Seçkin İlkokulu’nda ara öğünün önemini vurgulamak için öğrencilere beslenme çantası ve meyve verilmiştir. Ayrıca okullarda sağlıklı beslenme, kahvaltının önemi vefiziksel aktivitenin sağlığa olumlu etkileri hakkında seminer verilmiştir.

 


KAHVALTININ BESLENMEDEKİ YERİ

 

Uzun süren açlıktan sonra güne kahvaltıyla başlamak gün içindekiokul başarısını etkilemektedir. Kahvaltı yapmayan öğrencilerde; kan şekerinde düşme, yorgunluk ve baş ağrısı olur ve bunlara bağlı olarak öğrencilerin çalışma isteği azalır, öğrenme kapasitesi ve zihinsel performansı düşer. Bunedenle yeterli ve dengeli bir kahvaltıyla okul performansı arttırılabilir.Yeterli ve dengeli beslenme, enerji ve besin öğelerinin karşılanması ve vücut fonksiyonlarının düzenli bir şekilde yerine getirilmesi için gereklidir. Besin öğelerinin içeriklerine göre besinler 4 gruba ayrılmaktadır. Bu besin grupları;süt grubu, et- yumurta- kurubaklagil grubu, sebze- meyve grubu, ekmek- tahılgrubudur.  Peynir, haşlanmış yumurta,domates- salatalık, 2 dilim tam buğday ekmeği, zeytin, bal ve bitki çayı veyasüt yeterli ve dengeli bir kahvaltıdır. Öğrencilere kahvaltı yapma alışkanlığı kazandırılmalıdır. Kahvaltının yanı sıra diğer öğünlerde de 4 besin grubunuiçeren besinler tüketilmelidir. Günde 3 ana öğün 2-3 ara öğün tüketereksağlıklı beslenilmelidir. Ara öğünlerde meyve, börek, sandviç, kek,kuruyemişlere yer verilmelidir. Okulda geçirilen vakitte ara öğünle ratlanmamalıdır. Günde 2 litre su içmeye özen gösterilmelidir.

 


Enerji dengesinin sağlanabilmesi için teneffüslerde fiziksel aktivite yapılmalıdır. Fiziksel aktivite, günlük yaşam içerisinde kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını arttıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanmaktadır. Fiziksel aktivite; mental sağlığı geliştirir, kendine güveni artırır,anksiyete/depresyonu azaltır, davranış, disiplin ve sorumlulukları geliştirir,kilo kontrolüne, sağlıklı kemik, kas ve eklem yapısının oluşturulması ve devamettirilmesine yardımcı olur, hipertansiyon ve osteoporozu önler. Öğrencileriçin fiziksel aktivitenin en iyisi eğlendiren ve güvenli yapılanıdır. Yürüme,ip atlama, futbol, voleybol, basketbol gibi aktiviteler yapılabilir.Öğrencileri spora teşvik için yarışmalar düzenlenebilir.

Çağımızın en büyük sorunu olan obeziteyi önlemek için sağlamtemeller atılmalı ve buna çocukluk çağında başlanmalıdır.  Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitebilinci oluşturarak ileriki yaşlarda karşılaşılan bir çok hastalığı engelleyebiliriz.






YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

METE

10 Kasım 2014 Pazartesi 12:44

HER OKULA VARMI BU İŞLEM SADECE O OKULAMI

ıspartalı

22 Eylül 2014 Pazartesi 22:39

biz ıspartaya ISPARTALI idareci istiyoruzzzzzzz.

veli

22 Eylül 2014 Pazartesi 20:47

dostlar iş başında görsün.. bunlarla uğraşacağınıza plansız darmadağın ettiğiniz okullara bakın.. ilkokullar parasızlıktan kıvrım kıvrım kıvranıyor..idareciler kara kara düşünüyor.. ne kadar gösteriş boş işler mereklısı toplumuz..

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR