İŞTE OSMAN AYDIN’IN GÖZ YAŞARTAN VE BİR O KADAR GURURLANDIRAN HAYAT HİKAYESİ
Ortalama 150 Milyon TL bütçeyi yönetecek olan Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Osman Aydın’ın hayat hikâyesi ‘Başarı Belgeseli’ olacak kadar mücadele ve umut ile dolu.
“Babam inşaat işçisidir. Çoğu zaman sigortamız olmazdı. Doktora gidecek, ilaç alacak paramız olmazdı. Hasta anacağım yatağında, ben dışarıda ağlardım. İlkokuldan üniversite 6’ncı sınıfa kadar inşaatlarda çalıştım. Şu anki sağlık politikası tek kelime ile DEVRİM…”
SAĞLIK AÇISINDAN BAKIN HANGİ ELLERDEYİZ: Kamu Hastaneleri Kurumu (KHK) Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Osman Aydın, şu anki dönüşüm adımlarını ‘DEVRİM’ olarak tanımlıyor. Hayatından kesitler anlatarak tezini güçlendiren Aydın, “elbet herkes değerlidir. Ama en değerli hasta, en fakir hastadır” diyor.
İNŞAATTAN TIP EĞİTİMİNE
İlkokul yıllarından Tıp Fakültesi’nin 6’ncı sınıfına değin, inşaatlarda çalışarak okuduğunu anlatan Aydın, “an geldi doktora gidecek paramız olmadı. An geldi paramız olmadığı için ilaç alamadık. Annem içeride, hasta yatağında; ben dışarıda ağlardım. Ömrüm boyunca özel muayenehaneye karşı çıktım. Ve hiçbir zaman özel muayenehane açmadım” dedi.
BU MAALESEF GERÇEKTİ
Eski SSK kâbusuna da değinen Aydın, şöyle dedi: “Hekim saat 10.00’da gelirdi. 1 saatte 150 kişiye bakardı. 11.00’de özel muayenehanesine geçerdi. ‘Oraya gideceksin…’ Oraya gitmeden klinik tedavi alabilir miydin?... Bugün geldiğimiz nokta devrimdir. KHK kuralını da katı bulmuyorum. Başarısız olursan, gideceksin. Yerine başaracak olan gelecek.
BAKIN KİME EMANETİZ
“Fakir bir aileden geliyorum. Babam inşaat işçisidir. Konut üreten sistem ile sözleşmeli olarak çalışırdı. Çoğu zaman sosyal güvencemiz olmazdı.
Hastalandığımız an doktora gidecek paramız olmazdı. Paramız olmadığı için ilaç alamazdık. Annem hasta yatağında ağlardı. Ben kapının önünde ağlardım.
Çok büyük sıkıntılar ile okuduk. Düşünün inşaat işçisi bir baba, hele Tıp’ta bir evladı nasıl okutsun. Bir Anatomi Atlası’nın fiyatı 500 TL.
Ama o baba, 2 tıp doktoru, 1 sınıf öğretmeni evlat yetiştirdi.
İlkokuldan itibaren tıp eğitiminin son sınıfına kadar hep çalıştım. İnşaatlarda çalıştım.
ÇOK İYİ USTAYIMDIR
Özellikle yaz tatillerinde sabah 07.00’de inşaatta işe başlardım. Akşamın karanlığına kadar çalışırdım, her gün, bütün yaz…
Ben inşaattan çok iyi anlarım. Çok iyi bir sıva ustasıyımdır. Sıva ustası için bir test sistemi vardır: Tavanı yapmak. Bu işleri çok iyi yaparım.
Biz 3 kardeşiz. Annem çok üzülürdü. Çok ağlardı. Ama hayat bu, neylersin. Olağanüstü zor dönemlerden geçtik. Bugünlere kadar geldik. Zoru, sıkıntıyı, mücadele etmeyi severim.”
BU HAYAT KULAĞIMA KÜPEDİR
İnşaatlarda çalışa çalışa okuduk. Kardeşim Bünyamin de benim gibi SDÜ Tıp’ta okudu. Ethem ise Sınıf Öğretmeni oldu.
Yüzüm herkese dönük. Ama en çok fakirlere… Uz. Dr. Hasan Çağan isimli bir arkadaşım var. Onun izni olmadan bir anısını paylaşacağım.
‘Yaşlı bir teyze hastaneye gelmiş. Laboratuarda tahlil yaptırması gerekiyor. – Eskiden bilirsiniz, her tahlil her gün yapılmazdı.- O gün de yaşlı teyzenin ihtiyacı olan tahlilin günü değilmiş. Çağan, uygun bir dille anlatmaya gayret etmiş; ‘yarın gelmeniz gerekiyor’ demiş.
Yaşlı teyze, “oğul buraya 1 TL ile geldim. Onu da inşaat işçisi olan evladım verdi. Yarın, bana verecek 1 TL’si var mı? onu da bilmiyorum” yanıtını vermiş.
Uz. Dr. Çağan, dedi ki; ‘bu benim hayatımın mihenk taşı oldu.’
O andan itibaren laboratuarda tahlil günü uygulamasını kaldırdığını söyledi.
Hayatın içinde çok zorluklar var. Çok zor yaşamlar var. Bizim görevimiz o zor yaşamlara yardımcı olmak. Bunlar benim kulağımda küpedir.
ASLA MUAYENEHANE AÇMAM
Sağlıkta Dönüşüm Programı her açıdan devrimdir. Hatırlayın eski SSK’yı… Doktor, saat 10.00’da göreve gelir. Saat 11.00’e kadar 150 kişiye bakar. 11.00’de özel muayenehanesine geçer. ‘Oraya gideceksin…’ Doğru mu?
Oraya gitmezsen klinik tedavi alma imkânın var mı?
O günlerden şimdiye geldik. 1999 yılında Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. O günden bugüne özel muayenehane açmadım. Özel muayenehaneye karşıyım. Elbette herkes eşittir. Herkes değerlidir. Ama benim için en değerli hasta, en fakir hasta olandır.”
GÜVENDESİN ISPARTA
Uz. Dr. Osman Aydın…. Kamu Hastaneleri Kurumu (KHK) genel şemsiyesi altındaki Birlik Genel Sekreteri… Bu sözler, onun çarpıcı yaşam hikâyesinden sadece ve sadece birkaç kesit.
Isparta O’nu Devlet Hastanesi Başhekimi iken tanıdı. 1 yıl gibi kısa bir süreçte 8 organ nakli operasyonuna imza atması ile tanıdı. Onlarca insana yaşam umudu oldu.
Şimdi O, Isparta’da 6 Hastanenin beyni konumunda… Yıllık ortalama 150 Milyon TL’yi yönetecek. (6 hastanenin geçen yılki mali gücü 111 Milyon TL idi.)
SİSTEM ACIMASIZ DEĞİL
BAŞARISIZ OLAN GİDECEK
3 Kasım 2012’de kurulan Kamu Hastaneleri Kurumu’na Genel Sekreter unvanı ile atanan 38 yaşındaki Uz. Dr. Osman Aydın, kuralları katı bulmadığını söylüyor.
BAŞARI SİZCE NEDİR?
ANALARI AĞLATMAMAKTIR
Isparta’da 6 hastanenin CEO’su olan Uz. Dr. Osman Aydın, “başarı temel koşul. Başarısız olan gidecek. Yerine başaracak olan gelecek. Ben başarısız olursam ben de gideceğim.
Temel kural bu… Tek odak nokta var: Başarı.
Peki: başarı nedir?
Cebinde 1 TL’si olan yaşlı teyzeyi eli boş geriye göndermemektir
Peki: başarı nedir?
Anaları parası olmadığı için, doktora gidemediği için, ilaç alamadığı için ağlatmamaktır
Peki: başarı nedir?
Kamu kaynaklarını, tüyü bitmedik yetimin hakkını savurmamaktır. İsraf etmemektir.
Bunlar, benim kulağımda küpedir.”
DAKİKA: I
BAŞARI: I
MİLYON DOLAR
DEĞERİNDE
TASARRUF SAĞLADI
5 Kasım 2012 Pazartesi günü göreve başlayan Isparta’nın Sağlık CEO’su Uz. Dr. Osman Aydın, ilk icraatında Milyon Dolar değerinde tasarruf yaptı.
Uz. Dr. Osman Aydın, genel şemsiyeleri altındaki 6 Hastanenin ihtiyaçları için tek ihale açtı. Önceki ihalelere kıyasla yüzde 20 tasarruf edildi.
Bu Devlet’in bütçesinde Milyon Dolar’ın kalması anlamı taşıyor. İhale Kamu İhaleleri Kurumu’na (KİK) onaya gitti.
İŞTE İLK BAŞARISI
Kamu Hastaneleri Kurumu (KHK) genel şemsiyesi altındaki Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekterliği’ne atanan Uz. Dr. Osman Aydın, ilk operasyonunu yaptı: Milyon Dolar değerinde tasarruf sağladı.
MERKEZİ ALIM
Isparta’da sağlık kuruluşlarının CEO’su olan Uz. Dr. Osman Aydın, tüm ihtiyaçların ‘merkezi alım’ yöntemi ile giderileceğini söyledi. Bu bağlamda açılan ihalenin tamamlandığını ifade eden Aydın, onay için dosyanın Kamu İhale Kurumu’na gittiğini ifade etti.
Onay henüz gelmediği ve süreç devam ettiği için rakam paylaşamayacağını anlatan Uz. Dr. Aydın, yalnız yüzde eskiye kıyasla yüzde 20 tasarruf sağlandığını açıklayabileceğini bildirdi.
Uz. Dr. Osman Aydın, Kamu Hastaneleri Birliği genel şemsiyesi altındaki sağlık kuruluşlarını da şöyle sıraladı:
İŞTE O HASTANELER
- Devlet Hastanesi
- Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi
- Dr. Sadık Yağcı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi
- Eğirdir Kemik Eklem Hastalıkları ve Rehabilitasyon Hastanesi
- Yalvaç Devlet Hastanesi
- Şarkîkaraağaç Devlet Hastanesi
Müjdeli haber: Isparta
İçin ihale iptali riski yok
Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Osman Aydın, Isparta Bölge Sağlık Kampusu’nun temelinin 2013 yılı ilkbaharında atılacağını söyledi.
Aydın, temel atma işlemini izleyen 800 gün içinde de yatırımın tamamlanacağını anlattı, ‘Ankara ve Kayseri’de oluşan dava durumunu Isparta için risk taşımadığını söyledi.
Yıllık ortalama 150 Milyon TL’yi yönetecek olan Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Osman Aydın, bir de müjde verdi:
“Isparta Bölge Sağlık Kampusu ihalesinin iptal riski yok.”
Uz. Dr. Aydın, Kayseri ve Ankara’da oluşan bu yeni durumun Isparta için risk taşımadığını şu tezi ile anlattı:
“Orada mevcut sağlık kuruluşlarının değerlendirilmesi ile ilgili bir pürüz çıktı. Bizde ise mevcut sağlık kuruluşları, yatırım sonrasında yine Sağlık Bakanlığı’nda kalacak. Her hangi bir şekilde devir söz konusu değil. Dolayısıyla bizim için hiçbir risk yok. Süreç doğru adımlarla ilerliyor. İhale iptali söz konusu değil.”
2 AY İÇİNDE BİZE DEVREDİLECEK
BAHARDA TEMEL ATACAĞIZ
AÇILIŞ EN GEÇ 800 GÜN SONRA
Kapatılan Cumhuriyet eseri Sümerhalı Bölge Fabrikası’nın donanımlarının 2 ay içersinde kaldırılacağını anlatan Aydın süreci şöyle analiz etti:
“2013 yılı baharında temel atacağız. Yatırımcı grup izleyen 800 günde işi tamamlayacak. Süreç emin adımlarla devam ediyor.”
ANJİYO GRAFİ MERKEZİ
İZNİ ŞU AN ÇIKMADI
Isparta’ya Anjiyo Grafi Merkezi izninin şu an için çıkmadığını anlatan Aydın, 112 Helikopter Ambulans Sistemi’nin Isparta’da konuşlandırılması konusunda da belirleyici unsurun rakamlar olacağını kaydetti.
Bölge Sağlık Kampusu içerisinde HELİPORT ALANI’nın bulunduğuna atıf yapan Aydın, şöyle dedi:
“Burada 112 Helikopter Ambulans ya da 112 Uçak Ambulans yatırımı için şu an bir söz söyleyemeyiz. Rakamlar belirler bu yatırımları. Rakamlar ihtiyacı işaret ediyorsa elbette yatırım yapılır.”
İŞTE HAYATI
- Her yıl ortalama 150 Milyon TL bütçeyi yönetecek Isparta’nın Sağlık CEO’su Uz. Dr. Osman Aydın, 1974 yılında Keziban- İsmail Aydın çiftinin oğulları olarak Seydişehir’de (Konya) dünyaya geldi.
- İlk, ortaokul ve liseyi Seydişehir’de tamamladı.
- 1993 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi’ni kazandı. 1999’da SDÜ Tıp’tan mezun oldu.
- 1999- 2001 yılları arasında Yalvaç’ta görev yaptı.
- Uzmanlık Sınavı’nı kazandı. Süleyman Demirel Üniversitesi Dahiliye Bölümü’ne geldi.
- 2006- 2008 yılları arasında Genç’te (Bingöl) Başhekimlik görevinde bulundu.
- 2008- 2010 tarihleri arasında Keçiborlu’da Başhekim olarak çalıştı.
- 2010’da Burdur Devlet Hastanesi’ne geçti. 2012’ye kadar Başhekimlik yaptı.
- 2012’de Isparta Devlet Hastanesi Başhekimliği’ne atandı.
- 3 Kasım 2012’de kurulan Kamu Hastaneleri Kurumu (KHK) bünyesine geçti
- 5 Kasım 2012’de de Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nde göreve başladı.
- Dr. Hanife Aydın ile evli
- 9 yaşında Sude, 7 aylık Sueda isimli çocukları var.
GÜLKENT KAMPUSU ACİL
KAPANMAYACAK
ÇÜNÜR İSE ARŞİV VE DEPO OLACAK
Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Osman Aydın, Çünür Kampusu’nun artık arşiv ve depo olarak kullanılacağını söyledi. Aydın, Gülkent Kampusu’ndaki Acil Servis’in ise kapatılmayacağını açıkladı.
28 KİŞİLİK EKİP
KHK’da 28 kişilik ekip görev yapacak.
Yönetici pozisyonu ise şöyle:
GENEL SEKRETER
Uz. Dr. Osman Aydın
Tıbbi Daire Başkanı: Uz. Dr. Harun Tepeli
İdari Daire Başkanı: Turgut Ören
Mali İşler Daire Başkanı: İbrahim Karagöz
NE, NEDİR?
Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ne zaman kuruldu:
2 Kasım 2012 Cuma günü
Hastane yöneticileri aynı zamanda Başhekim olacaklar
Her Hastane’de İdari ve Mali Müdür, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü, Başhekim Yardımcıları ve Müdür Yardımcıları olacak
Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Birliği 5 Kasım 2012 Pazartesi günü göreve başladı.
Tüm personel sözleşmeli oldu. Sözleşme süresi 26 ay. Her 6 ayda bir denetlenecek genel sekreter, daire başkanları, hastane yöneticileri başhekimleri değerlendirme puanları verilecek ve birlik hedeflerini tutturamayan idarecilerinin görevine sözleşme süresi beklenmeksizin son verilecektir.
Bir üst yöneticinin sözleşmesi fes edildiğinde alt kademelerin sözleşmeleri de otomatik olarak fes olacaktır.
Örneğin birlik sekreterinin sözleşmesi fes olursa birlik kapsamındaki tüm idari kadro fes olacak, hastane yöneticisinin sözleşmesi fes olursa o hastanedeki tüm idarecilerin sözleşmesi fes olacaktır.
Birliğimiz kapsamındaki tüm hastanelerimizin ihaleleri merkezden tek elden yapılacaktır. Birlik kapsamında yapılan tüm harcamalarda mali işler bakanlığımızca oluşturulacak muhasebe birimi tarafından yapılacak ve denetlenecektir.
Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği geçici süre ile Devlet Hastanesi Gülkent Kampusu’nda konuşlandırıldı
İŞTE O HASTANELER
- Devlet Hastanesi
- Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi
- Dr. Sadık Yağcı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi
- Eğirdir Kemik Eklem Hastalıkları ve Rehabilitasyon Hastanesi
- Yalvaç Devlet Hastanesi
- Şarkîkaraağaç Devlet Hastanesi