Isparta’da Altı Nokta Görme Engelliler Derneği Başkanı İsmail Er, engelli bireylerin sorunları ve çözüm önerileri üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Er, görme engellilerin beyaz baston, konuşan cihazlar ve sesli sistemlere ihtiyaç duyduğunu fakat bu araçların sosyal güvenlik kapsamında olmadığını belirtti.
Engelli maaşlarının yetersiz olduğunu kaydeden Başkan Er, öte yandan erişilebilirlik çalışmalarının artırılması gerektiğini vurguladı. Başkan Er, açıklamasında; “İhtiyaçlarımızın en önemlisi beyaz baston dediğimiz, görme engellinin güvenliğini sağlayan araç gereçler. Konuşan cihazlar, çünkü bizim en çok işimize yarayan görsel materyallerden faydalanamıyoruz. Sesli materyallerden faydalanıyoruz. Dünya üzerinde 400’ün üzerinde konuşan değişik sistemler, araç gereçler mevcut ama ülkemizde bunların hepsi dışarıdan geldiği için belli oranda araç gereç mevcut. Genelde görme engelli arkadaşlarımızın ihtiyaç duydukları şeyler; beyaz baston, konuşan tansiyon aleti, konuşan ateş ölçerler, konuşan saatler, tablet, kalem gibi yazı araçları, değişik büyüteçler, az görenler için ses kayıt cihazları gibi konuşan pek çok sesli sistemlere ihtiyaç duyuyoruz. Ama Türkiye’de sosyal güvenlik kapsamında değil bu araçlar maalesef. Yani Avrupa’da beyaz baston yasası olmasına rağmen, bizim ülkemizde beyaz baston yasası yoktur. Biz bunları devletten temin edemiyoruz. Bütün görme engelli ihtiyaçları olan araç gereçleri zaman zaman kampanyalar düzenliyoruz, zaman zaman valiliğimiz aracılığıyla temin ediyoruz. Isparta Belediye Başkanımız Şükrü Başdeğirmen sağ olsun, bu konuda çok duyarlıdır. Bu araçlardan derneğimize vererek üyelerimizin ihtiyaçlarını karşılıyor. Yerelde gerek görme engelli gerek diğer görme engelli arkadaşların sorunlarına çözüm noktasında biz Altı Nokta Körler Derneği olarak bütün kurumlarla, başta Valiliğimiz olmak üzere, belediye ile, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ile, Milli Eğitim Müdürlüğü ile, Emniyet Müdürlüğü ile, her kurum kuruluşla, Ticaret Odası olsun, Ticaret Borsası olsun, Baro olsun, hangi kurum ve kuruluş olsun, çok iyi ilişkiler ile diyalog halindeyiz. Yani 18 yıldır adeta bütün kurumlarla iç içeyiz. O yüzden de sorunlarımızı anlatıyoruz, çözümü üzerinde duruyoruz, çözüm önerilerini söylüyoruz, neler yapılması gerektiğini söylüyoruz. Yerelde bu konuda oldukça başarılıyız. Ama tabi genel anlamda da iktidarın yapması gereken, devletimizin yapması gereken engellilere yönelik çalışmalar var. Bunların en önemlisi engelli maaşlarının yetersizliği. Yani bugün bir engelli, 2022 sayılı kanunda yaşlılık ve engellilere verilen bir maaş kanunda, buradan engellilerin aldığı maaş rapor derecesine göre 2 Bin 800 lira ile 5 Bin lira arasında değişmektedir. Aylık bu fiyat çok yetersiz” şeklinde konuştu.
“100 BİNİN ÜZERİNDE İSTİHDAM EDİLMEYİ BEKLEYEN ENGELLİ BİREY VAR”
Altı Nokta Görme Engelliler Derneği Isparta Şube Başkanı İsmail Er, engelli bireylerin istihdam sorunu yaşadığını ve 100 Binin üzerinde işsiz engelli vatandaşın olduğunu söyledi.
Başkan Er, açıklamasında; “Her yıl 2 Bin 3 Bin kişi alarak devlet kadrosuna engellilerin istihdam konusunu çözmeye çalışıyorlar. Ama emin olun 100 binin üzerinde engelli iş bekliyor. Dolayısıyla istihdam konusunda da sıkıntılarımız var. Bunların da çözümü için gerekli mücadeleyi veriyoruz. Evet, Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda yaklaşımları iyi ama tabi ülke koşulları, ülkemizin değişen gündemleri bizi biraz geri planda bırakıyor. O bakımdan bunların düzelmesini istiyoruz. Eğer bunlar da düzelirse, biz engellilerin hayatı kolaylaşır. Erişilebilirlik ile ilgili yine bütün kurumların, açık alanların engellilere göre, görme engelli ve yürüme engellilere uygun hale getirilmesi için mücadele ediyoruz. Bu konuda biraz mesafe aldık ama hala yeterli düzeyde değil. Eğer bunlar da yapılırsa gerek görme engelli gerek tüm engelli arkadaşlarımızın bütün hayatı kolaylaşacak. Çünkü şu anda evinden çıkamayan pek çok görme engelli ve diğer engelli, özellikle yürüme engelli arkadaşlar var. Onlar için bir yaşam merkezi olursa, Isparta’da çok güzel olur. Bazı illerimizde bunlar yapılmış, burada da böyle bir şey olursa, engelliler sosyal çalışma içerisinde olabilir. Kurs verebilirler, spor faaliyetlerinde bulunabilirler. Bunun için çok kapsamlı bir yaşam merkezi yapılması gerekiyor. Engellilerin ailelerine tıbbi destek verilebilir, psikolojik destek verilebilir. Bunlar için de çok önemli bir olay. Eğer bu da gerçekleşirse, Isparta’da bunun da çok faydalı olacağını düşünüyorum. Sizin de aracılığınızla bunları da yetkili kamu kurum ve kuruluşlarına, ilgili yetkililere duyurmak isteriz. Yani engellinin istediği şu; diğer sağlıklı bireylerin yaşamı nasılsa, aynı şekilde yaşamak istiyoruz. Şöyle bir laf vardır; ‘İmkan verin, imkansızı başaralım’ Yani eğer görme engelli birisine fırsat verilirse imkan verilirse, eğitimini de alır, işe de girer, hayatını da düzgün bir şekilde sürdürür. Ama bunların yapılması için de sivil toplum kuruluşları, devletimiz, özel sektörümüz hep birlikte el birliği içerisinde çalışmamız lazım. Yani bugün özel sektör, engelli arkadaşlarımızı çalıştırmaktan kaçınıyor. Özellikle işe alırken az engeli olan insanları tercih ediyor. Bu da bizi üzüyor tabi. Yani engellilerin yapabileceği bir şeyler mutlaka vardır. Her şeyi biz devletten istiyoruz tabi. Özel sektörde gerçekten engelli çalışma oranı oldukça düşük. Bunun için de özel sektörden, özellikle engellilerin çalıştırılmasını istiyoruz. Ki çalışabilen bir engelli sadece maaş almayacaktır, sosyal hayatın içine de karışacaktır. Evet, engelli bugün engelli maaşını alabiliyor, bakım ücretini alıyor olabilir ama bunları alıyor. Ama evinde kapalı kalıyor, sosyal hayatın içine dahil olamıyor. Çalışmasının da böyle bir avantajı var” dedi.
Akman
14 Aralık 2024 Cumartesi 15:44Kardeşim sende maası az buluyorsan yurt dışına gidip çalışıp emekli olsaydın