Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Sağlık Yönetimi bölümü “Sağlık Sosyolojisi Çalıştayı”na ev sahipliği yapıyor.
İİBF Toplantı Salonu’nda, “Sağlık Sosyolojisi Perspektifinden Yaşlanma ve Yaşlılık” temasıyla gerçekleştirilen çalıştay, alanında uzman akademisyenleri, araştırmacıları ve öğrencileri bir araya getirdi.
Çalıştayda, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden SDÜ öğretim üyelerinden Doç. Dr. Elif Kaya anıldı. Kaya’nın sağlık sosyolojisi alanına önemli katkılar sunduğu ve çalıştayın manevi anlamının bu vesile ile daha önem kazandığı ifade edildi. Doç. Dr. Kaya’nın araştırmacı kişiliğinin yanı sıra daha önce düzenlenen çalıştaylardaki katkıları ve akademik içeriği güçlendiren vizyonu dile getirildi.
Çalıştayın açış konuşması, Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı ve Çalıştay Onursal Başkanı Prof. Dr. Ramazan Erdem tarafından gerçekleştirildi. Prof. Dr. Erdem, “Sağlık Sosyolojisi çalıştaynın 5 yıllık bir macerası var. Sürdürülebilir bir çalışma olması bizler için çok kıymetli. Sağlık sosyolojisinin disiplinlerarası olması sebebiyle, akademisyenlerin çalışmalarını bir araya getirerek çalıştayımızı taçlandırmayı hedefledik. Elif hocamızı rahmetle anıyoruz. Çalıştayımızın hem bu hale gelmesini ve kurumsallaşmasını için çok emekleri olduğunu belirtmek isterim.” dedi. Prof. Dr. Erdem konuşmasında, yaşlanma ve yaşlılık temalı çalıştayın fakültelerinde gerçekleştiriliyor olmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek çalıştayın her sene yeni bir tematik konu ile devam edeceğini belirtti.
İİBF Dekanı Prof. Dr. Hakan Mehmet Kiriş ise çalıştayı çok önemsediğini ve sonuçlarını merakla beklediğini dile getirdi. Prof. Dr. Kiriş, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizdeki demografik değişimin etkileri kendi alanında ve disiplinlerarası olacak şekilde çalışılıyor. Dünya nüfusu hem genel anlamda hem bölgeler itibariyle demografik olarak önemli değişiklikler yaşıyor. Bu kapsamda en önemli konulardan birisi de dünya nüfusunun özellikle gelişmiş bölgelerde önemli şekilde yaşlanıyor olması. Yaşlılık politikaları, sosyal güvenlik sistemlerinin tasarımı ve uygulanmasına kadar devam eden bir olguyu beraberinde getiriyor. Demografik değişimleri dünyanın geleceğine ve ülkemizin geleceğine olan etkileri oldukça önemli bir tartışma, çalışma konusu. Başta bölüm başkanımız olmak üzere tüm katılımcılara, bölüm öğretim üyelerimize, misafirlerimize, çevrimiçi bize destek veren bütün katılımcılara teşekkür ederek başarılar diliyorum.” dedi.
Çalıştayın ana teması, “Sağlık Sosyolojisi Perspektifinden Yaşlanma ve Yaşlılık” olarak belirlenirken, “sağlık hizmetlerine erişim ve yaşlılık/yaşlanma”, “yaşlı bakımı ve toplumsal destek sistemleri”, “sosyolojik perspektiften yaşlı bakımı”, “teknoloji ve yaşlılık / yaşlanma” gibi pek çok alt başlık çalıştayda ele alınacak.
Farklı üniversitelerinden araştırmacıların katılımıyla gerçekleşen çalıştayda oturumlar hibrit olarak gerçekleştirilecek. Çalıştay, 9 Mayıs Cuma günü sona erecek.