Haber/Kübra Kevser KARATAŞ - Isparta’da 40 yıldır şehirler arası nakliyat işi yapan Ramazan Çıkan (62), yorucu ve zor bir meslek olduğunu ve iş kazalarının bolca yaşandığını anlattı.
Ağır yük taşıyan ve belli başlı önceliklere sahip olan tırlar için trafik içinde gerekli saygı sağlanmadığını söyleyen Çıkan, açıklamasında; ‘’Dededen babaya babadan da bana kalan bir meslek. Eskiden at arabası ile taşımacılık gerçekleşiyordu. Bundan 10 sene öncesi ve internetin dahil olmadığı dönem Isparta’dan halı taşırdık. Çünkü Isparta’nın ana gelir kaynağı halıydı. Şimdi halı fabrikaları kapandı bir nevi halıcılık öldü. Şimdi ise tekstil fabrikalarının yüklerini taşıyoruz. İnternetin de yaygınlaşmasından sonra artık herkes kolayca hat kurabiliyor. Nakliyatçılık zor ve yorucu bir sektör. Yorucu bir iş ve aynı zamanda artık emeğinin karşılığını alamıyorsun maalesef. Girdi maliyetimiz ve rekabet başlıca bir etken oluyor. Bunun yanı sıra masraflarımız ve yakıt maliyetlerimizle birlikte vergiler de çok fazladır. İş yükü fazla olan bir meslek olduğu için aslında sakatlanan, bel ve sırt problemleri yaşayan çok fazla kişi oluyor. Eski fiziki çalışma şartları şu anda teknolojinin de gelişmesi ile dönüştü. Eskiden tıra malzeme yüklerken beden gücü kullanılırken şimdi ise makineler yardımıyla daha da rahat bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Fakat yine de ağır bir şekilde beden gücü kullanıyoruz. İş kazaları çok fazla olabiliyor. Örneğin yükleme yaparken araçtan bir şey düşebiliyor. Trafikte ağır vasıta kamyonlara karşı bir saygı yok. Kaba tabirle ikinci sınıf vatandaşlar olarak görülüyor. Kamyoncu ve tırcılara karşı zaten bir önyargı mevcut fakat trafikte olan öncelikleri de bilmeleri gerekiyor. Şehir içinde böyle bir problem yok. Çünkü pikaplarla eşya taşınıyor. Şehirler arasında ise ağır yük, uzun mesafe çok dikkat barındırılması gereken faktörlerdir. 1 hafta yolda olan bir kişi gerçekten zorlu bir süreçten geçiyor. Ekonomik ve psikolojik olarak ağır olabiliyor. Müşterilerle anlaşmazlık her iş içerisinde olabiliyor. Bizde sorun ise konuşulur ve pazarlık yapılır sonrasında ise konum açısından farklı bir alana çağırılırız. Bunlar normal sorunlardır. Mesleğin geleceği küçük şirketler için riskli bir durumda. Teknoloji çok çabuk ilerliyor ve çağa ayak uyduramadığımız olabiliyor. Bir yandan da teknoloji demek maliyet demektir. Fakat lojistik şirketlerinin altında ezilmemiz de bizim için büyük problem olabiliyor. Yenilenmek ve bir şeylere yetişmek maliyet ister fakat kazandığımız bunun için yeterli olmuyor. Bu işin en önemli kriterlerden birisi güvendir. Yükü vereceğimiz kişiye karşı bir şüphemiz olmamalıdır. Artık bu meslek içinde hırsızlıklar da arttı maalesef. Bir yandan da legal olmadan taşımacılık yapanlar da var ve hem vergi vermedikleri hem de giderleri olmadıkları için çalarak bizden daha fazla kazanıyorlar. Mesleğin en büyük problem olan yanlarından biri de budur’’ dedi.
Her meslek zor
28 Nisan 2025 Pazartesi 07:30Her mesleğin zor yanları var,Bizdeki proplem plan yok,uyku yok,gece gündüz parayi çok kazanalim diye otobüs kamyon tır şoförleri uykusuz kullanıyorlar kamyonları,otobüsleri.
şoför
27 Nisan 2025 Pazar 21:20Evet doğru söylüyorsunuz Herşey eskide kaldı Koca çınarlar rahmetli oldu Ali çıkanlar KocaAli Güngör Hasan tekçe gibi