Süleyman Demirel Üniversitesi ile Türk Pediatri Kurumu Isparta Şubesi tarafından düzenlenen “Pediatri Akşam Toplantısı”, Barida Hotel Eğirdir Salonunda gerçekleştirildi.
Toplantının açış konuşmasını yapan Üniversitemiz Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Çetin, 2020 yılının ilk toplantısının yapıldığını belirterek amaçlarının Isparta’da çocuk sağlığına hizmet veren, pediatrinin ilgili alanlarında çalışan doktorlar arasındaki bilgi paylaşımını artırmak, birlikteliği pekiştirmek ve bilgi alışverişinde bulunmak olduğunu vurguladı.
Isparta’da çocuk sağlığı konusunda önemli adımlar atıldığını ifade eden Üniversitemiz Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Türk Pediatri Kurumu Isparta Şubesi Başkanı Prof. Dr. Özgür Pirgon, çevre illerden talep alan bir şehir konumuna gelindiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Özgür Pirgon “Sık Karşılaşılan Endokrinolojik Sorunlara Yaklaşım” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Doğru tanı için uygun testlerin önemli olduğunu söyleyen Pirgon, sık karşılaşılan endokrin sorunların “yeni doğan TSH yüksekliği”, “yeni doğan skrotal hiperpigmentasyon”, “yeni doğan hipoglisemi” ve “troid” olduğunu vurguladı.
NÖBET GEÇİREN ÇOCUĞA NASIL YAKLAŞILMALI?
SDÜ Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Müjgan Arslan, “Nöbet Geçiren Çocuğa Yaklaşım” konulu sunumunda nöbet tanımı, tanısı, tedavisi konularında bilgilendirmelerde bulundu. Nöbetin selebral kortekste yer alan nöronların anormal, aşırı, senkronize olarak ateşlenmesi ile oluştuğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Arslan, “Çocukluk döneminde çocukların yüzde 4-10’unda herhangi bir zamanda nöbet görülebilir. 20 yaşından sonra nöbet geçirme sıklığı yüzde bire düşer. İlk nöbetle gelen çocukların sadece yüzde yirmisi epilepsi tanısı alır.” dedi. Epileptik nöbetlerin tekrarlayıcı olduğuna dikkati çeken Arslan, “travma”, “aşı”, “enfeksiyon”, “toksik nedenler”, “ilaçlar”, “metabolik”, “serebrovasküler” gibi nedenlerin nöbeti tetiklediğini söyledi. Arslan, şunları kaydetti: “Epilepsi tanısı koyarken hastanın yaşı önemlidir. Nöbet öncesinde, sırasında ve sonrasında neler olduğu konusunda ailelerle ya da nöbete tanık olan kişilerle görüşülmeli. Gerekirse nöbet taklidi yapılmalıdır. Nöbetin tanımı için de gece mi yoksa gündüz mü oldu? İlacını aldı mı? Enfeksiyon, ateş var mı? Kafa travması var mı? Tetikleyici bir durum gerçekleşti mi? diye sorulmalıdır.”
Dr. Öğr. Üyesi Arslan, epilepsi tedavisinde amacın en az yan etki ile tam nöbet kontrolünü sağlamak olduğunu ifade ederek “Çocukluk çağı epilepsilerinde nöbetlerin erken kontrolü, halen gelişim göstermekte olan beynin tekrarlayan nöbetlere bağlı nöronal hasarların en aza indirilmesi ve normal gelişim sürecinin yakalanabilmesi, bilişsel ve davranışsal sonuçlar açısından önemlidir.” dedi.
Toplantının SDÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Akçam başkanlığında gerçekleştirilen ikinci oturumda ise SDÜ Arş. Gör. Aynur Çuhacı “Konvulziyondan Riketse”, Arş. Gör. Murat Yılmaz “Konjenital Adrenal Hiperplazi”, Arş. Gör. Deniz Bütün Özdamar “Serebral Tuz Kaybı”, Arş. Gör. İpek Uysal da “Vzv Enfeksiyonu” hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Osman Karataş
18 Şubat 2020 Salı 21:59sağlık hizmeti ve eğitim veren bir hekim ve öğretim üyesini övelim derken diğerlerini yermeniz ve isim vermeden bunu yapabilme cesaretinize hayran kaldım.Değişik zamanlarda farklı branşlarda muayene olmak durumunda kaldık.Çoğu hekimin hastasına yardımcı olmak için ****ret içinde olduğunu gördüm.
Vatandaş
18 Şubat 2020 Salı 19:43Keşke erişkin endokrinide muayene etseniz. Erişkindeki hoca anca kartvizit dağıtıyor hastaya muayene etmek yerine.
vatandaş
18 Şubat 2020 Salı 11:06özel muayenesi olmayan tek profesör...parayla pulla hiç işi yok işinde son derece iyi pırıl pırıl bir doktor
Atabeyli
18 Şubat 2020 Salı 09:40Sayın hocam başarılarının devamını dilerim. Rabbim sizden razı olsun.
Potkal
18 Şubat 2020 Salı 07:58Özgür Bey tanıdığım en iyi doktor ve "insan"lardan birisi..
öğrenci
17 Şubat 2020 Pazartesi 23:30Özgür hocamın eşi de çok iyi bir insandır...bölümde insani olarak 1 Yüksel hocam 2 de Ömer hocam...gerisi şeytan, saygısız, egolar tavan...ama bu iki hoca öğrencileri için her türlü fedakarlığı yapan hocalar...hemde doçent ikiside...Allahtan öbürleri doçent değil yoksa böcek gibi ezerlerdi bizi şişkin egolarıyla...hele o kır saçlı kendini mozart zanneden...Allah ondan korusun!!!!
2019
17 Şubat 2020 Pazartesi 20:48Prematüre doğan bebeğimiz için gitmiştik çok iyi bir hoca özgür hoca bizleri de çok rahatlattı çok insancıl biridir. Zeynep ve elif ellerinden öper
Hasta doktor
17 Şubat 2020 Pazartesi 18:03Her bölümde bir tane Özgür Pirgon olsa SDÜ Tıp ihya olur.. Akademik bilgi becerisiyle, insani yanıyla, çalışkanlığıyla öğrenci ve asistanlara verdiği değerle (EĞİTİME AYIRDIĞI VAKİTLE) ısparta için kazançtır...
Hasta doktor
17 Şubat 2020 Pazartesi 18:01Her bölümde bir tane Özgür Pirgon olsa SDÜ Tıp ihya olur.. Akademik bilgi becerisiyle, insani yanıyla, çalışkanlığıyla öğrenci ve asistanlara verdiği değerle (EĞİTİME AYIRDIĞI VAKİTLE) ısparta için kazançtır...
Özgür Hocam
17 Şubat 2020 Pazartesi 17:50Sayın Hocam Dr.Özgür Pirgon Isparta’ya gelmiş en değerli hocalardan,iftihar ediyor ve teşekkür ediyoruz hizmetlerinden ötürü.....