Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nda yapılması öngörülen değişiklikler, yerel basının geleceğini tehdit eden ciddi bir tehlike oluşturmaktadır. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin yönetmelik değişikliğinin ardından, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği’nin de benzer bir düzenleme için girişimde bulunması, resmi ilanların süreli yayınlarda yayımlanmasını tamamen ortadan kaldırabilecek bir sürecin önünü açmaktadır.
Sorun, yalnızca belirli ilanların kaybedilmesi meselesi değildir. Sorun, yıllardır süreli yayınların en önemli gelir kaynaklarından biri olan resmi ilanların sistematik şekilde budanması ve yerel basının ekonomik gücünün kırılmasıdır. Kamu kurumları ve birlikler tarafından resmi ilanların kendi sitelerinde yayımlanmasının önünün açılması, tüm yerel gazetelerin ilan gelirlerini ciddi anlamda baltalayacak ve birçok basın kuruluşunun kapanmasına neden olacaktır.
Birliğin bu konuda geri adım atmak istememesi, meseleye sadece kendi perspektifinden baktığını göstermektedir. Ancak, unutulmamalıdır ki yerel basın demokrasinin temel taşlarından biridir ve kamuoyunun haber alma hakkını doğrudan etkilemektedir. Resmi ilanların, yerel gazetelerde yayımlanması; yalnızca gazetelerin ekonomik sürdürülebilirliği için değil, aynı zamanda şeffaflık ve kamuoyunun bilgilendirilmesi açısından da hayati öneme sahiptir.
Bizler, Isparta Gazeteciler Cemiyeti olarak, yerel basının giderek güçsüzleştirilmesine yönelik bu tür adımlara karşı sessiz kalmayacağız. Tüm gazetecileri, basın kuruluşlarını ve ilgili cemiyet başkanlarını bu konuda net bir duruş sergilemeye davet ediyoruz.
Yerel basın susturulursa, halkın sesi de kısılır! Resmi ilanların geleceğine yönelik tehditlere karşı tüm meslektaşlarımızı dayanışmaya ve mücadeleye çağırıyoruz.
Mehmet Emin
17 Mart 2025 Pazartesi 14:50Zaten ulusal basında gazetelerde yorum köşeleri kaldırıldı yıllardır,bir tek yerel basın var şu anda halkın nabzını tutabilen.Hükümeti kimse eleştiremez.
El öpen yaşlı dayı
17 Mart 2025 Pazartesi 12:25Başına sınırsız özgürlük ve maddi imkanlar yaratan reisin elini öpmek lazim
Tayyipcan reisoglu
17 Mart 2025 Pazartesi 12:23Eyyyy yerel basın ; bitaraf olan bertaraf olur .