Isparta'da fotoğrafçılık yapan Ali Adıgüzel (62), 11 yaşında başladığı mesleğini 51 yıldır devam ettiriyor.
Mesleğine olan sevgisini “Allah boynumdan fotoğraf makinemi düşürmesin” diyerek ifade eden Adıgüzel, açıklamasında; “Fotoğrafçılığa 11 yaşında başladım, 51 yıldır devam ettiriyorum. İnsan sadece eşiyle değil, işiyle de evleniyormuş. Ne işinden ne eşinden ayrı yapamıyormuş, bunu öğrendim. Allah boynumdan fotoğraf makinemi düşürmesin. Ben bu işi yapmadan yaşayamam. Son zamanlarda işim baya zorlaştı. Dışarıda yemek yesem o parayı kazanamıyorum ki. Elektrik, doğalgaz faturaları da zor durumda bırakıyor. Burada gerçekten ayakta kalma mücadelesi veriyorum. Şükür yine emeklilik maaşımız var, seven dostlarımız var. Bir şekilde geçiniyoruz. Dükkanımı, mesleğimi ayakta tutmaya çalışıyorum. Ben eski siyah-beyaz kuşaktan geldim. Eskiden fotoğraf sanatının ayrı bir değeri vardı. O zamanlar herkeste fotoğraf makinesi çok yoktu, bu yüzden kıymetliydi. Şimdi telefonla bile çok güzel fotoğraflar çekiliyor. Şimdi yeri geliyor siftah etmeden dükkan kapattığımız oluyor. Şimdi geçim kaynağımızın çoğu öğrencilerden geliyor. Esnaf olarak diyorum ki; öğrencilerin kıymetini bilmeliyiz. Öğrencinin yüreğine 1 eksen Bin biçersin” dedi.
Dükkanında 50 Bine yakın sahipsiz fotoğraf olduğunu belirten Adıgüzel, nedenini ise şu şekilde açıkladı; “Sahibinin olmayan 50 Bin fotoğraf var bende. Boynuma makineyi takardım, Isparta sokaklarının hepsi bilir, sabahtan geceye kadar foto diye dolaşırdım. Bisiklet ile köy köy gezerdim. Satabildiğimi satardım, satamadığım elimde kalırdı. Böyle birike birike 50 Bin fotoğraf biriktirdim.
Ummahan yıldırım
06 Ağustos 2024 Salı 00:5426 senedir benim oğlanların video kasetlerini hala bulacak zayıf esnafligi
Kerim öncel
05 Ağustos 2024 Pazartesi 10:45Esnaflığı biraz zayıf Ali abinin.
Hüsnü
05 Ağustos 2024 Pazartesi 00:07Hiç haber değeri yok ,kusura bakmayın
Eski fotocu
04 Ağustos 2024 Pazar 22:59Fotoğrafçılığın doğuşunda karanlık oda vardır bilip bilmeden yorum yapma Avşar.Oraya giripte o ilaçların kokusunu çeken ve saatlerce karanlıkta durupt dıları çıktığında gözlerini tarumar olan,rol filme rötuş atan adama derim ben fotoğrafçı.Hadi bakalım dağılın şimdi
Eski fotocu
04 Ağustos 2024 Pazar 22:57Avşar bey karanlık odada fotoğraf çekilmez tab edilir baskı yapılır onu diyoruz bunları yapmış mı karanlık odaya girip.Ayrıca fotoğrafçı esnafına para düşkünü diyemezsin adamlar dükkan kirası algısı vergisi var tabiki işinin karşılığını alacak.Eğer isteyen varsa bendede 70 yıllık fotoğraflar var 30.60 yıl arası fotoğraf Mak ve ekipmanları var kime yarar
Gerçekler
04 Ağustos 2024 Pazar 22:26Eski fotocu'ya cevap : Ben şahidim,Ali bey eski siyah beyaz fotografları Senir Kasabasındaki küçük dükkanında çıkarıyordu.
MUSTAFA AVŞAR
04 Ağustos 2024 Pazar 21:01Yorum yapmak için yorum yapan bay eski fotocu!Ali abi bizim için pek kıymetlidir, asıl sen karanlık odalarda fotoğraf çekmeyi fotoğrafçılık mı sanıyorsun,Ali abi işini çok seven,her çektiği fotoğrafı yada gittiği düğün çekimlerini diğer esnaflar gibi para düşkünü olmadan,tüm insanlığı ve samimiyeti ile en iyi şekilde yapan çok değerli bir esnaf abimizdir, Herşeyden önce insanlığı paha biçilmez, kaldı ki elindeki 50-60 yıllık fotoğraflar işine ne kadar sahip çıktığını gösterir.
Halk
04 Ağustos 2024 Pazar 20:17Emek vermis yillarca.Saygılı olmak gerek.Teknoloji ilerleyince unutulan meslek oldu. Saygılar Ali Adıgüzel
Eski fotocu
04 Ağustos 2024 Pazar 17:56Alo adıgüzel siyah beyaz fotoğrafçılıktan gelmişim diyorsunuz hangi zaman karanlık odaya girdinde fotoğraf baskısı yaptın.36 pozluk filmi makinaya takıpta fotoğrafçılık yapmayı fotoğrafçılıkta sayıyorsan ne diyem ben sana