İYİ Parti Milletvekili Aday Adayı Adnan Yılmaztürk, Isparta Belediyesi’nin yeni imara açtığı (Yakaören-Çünür hattı) 150 bin kişiye mezar olmasın dedi.
Yılmaztürk; Isparta Batı Yakası (Mehmet Tönge – Deregümü – Batıkent Kuzey-Güney Hattı) Deprem Riski Özet Brifingi
Mehmet Tönge – Deregümü – Batıkent kuzey-güney hattında 2013-2023 yılları arasındaki 10 yıllık süreçte, onanlı planlarda belirlenen kentsel gelişme alanlarında (analizde beyaz renkli sınırlar – 500 ha), yaklaşık 130 hektarlık brüt bir kentsel gelişme söz konusudur (analizde sarı renk ile ifade edilen alanlar). Bununla birlikte, yine onanlı planlarda yer alan kentsel gelişme alanı içerisinde yaklaşık 85 hektarlık brüt bir alan ise ulaşım ve diğer altyapı çalışmaları tamamlanmış olup yapılaşmaya hazır vaziyettedir (analizde açık mavi renk) (2013 yapılaşma son sınırı ise analizde kırmızı renkle belirtilmiştir) (Şekil 1).
Şekil 1. Isparta Batı Yakası Deprem Risk Analizi
Güncel ortofoto uydu görüntülerinden ve teknik arazi çalışmalarından kentsel gelişme alanlarındaki yapılaşmanın ortalama 7-8 katlı olduğu anlaşılmaktadır. Alanda yapılaşmış örnek bir adadan (Şekil 2) hektar bazlı yoğunluk hesaplandığında, bölgede nüfus yoğunluğunun yaklaşık 450-550 ki/ha olduğu görülebilmektedir. Onanlı nazım imar planı lejantında kentsel gelişme alanlarının yoğunluğunun belirtilmemiş olması (Şekil 3) ile birlikte, söz konusu yoğunluk hesabı şöyledir;
Şekil 2. Muzaffer Türkeş Mahallesinden Örnek Bir Ada
Esaslar:
1 hektarlık adada (10.000 m2) %60 net yapı alanı kabulü,
Bu adanın 1000 m2’lik 6 yapı parseli içermesi,
Bunların katta 4 daireye sahip 7 katlı yapılar olması,
Hane halkı büyüklüğünün 3 kabul edilmesi,
Bir yapıda yaklaşık 85 kişinin hektarda 510 kişinin yaşaması.
Isparta Nazım İmar Planı Lejantından Bir Kesit
Hesaplar:
Son on yılda yapılaşan alanın toplamda yüzde 60’ına yerleşilmesi esasıyla, belirlenen yoğunluk ile çarpıldığında 40.000’den fazla insanın bölgedeki riskli gelişme alanında ikamet edeceği anlaşılmaktadır. Halihazırda bu alanın yaklaşık %50’si yapılaşmıştır. Bu durumda bölgede bu yıl itibariyle yaklaşık 20.000 kişi yaşamaktadır.
Yapılaşma hazır olarak belirlenen alan büyüklüğünün %60’ı, tespit edilen nüfus yoğunluğu ile çarpıldığında ise, 25.000’den fazla insanın da plan dönemi sonuna kadar buradaki nüfusa eklemleneceği anlaşılmaktadır. Halihazırda bu alanlarda yapılaşma bulunmamaktadır. Buradan hareketle, riskli zemine kentsel gelişme konusundaki yanlış plan kararından dönmek için fırsat bulunmaktadır.
Sarı ve açık mavi alanlar dışında kalan 500 ha’lık brüt kentsel gelişme alanı içerisindeki diğer alanların da %60’ı bu düzende yoğun şekilde yapılaşırsa, kentin sadece bu bölgesinde 150.000’den fazla doğrudan deprem riski altında kalacak nüfus söz konusu olacaktır.
Isparta kent merkezi 2022 nüfusunun yaklaşık 270.000 olduğu düşünülürse, fazladan 130 bin nüfus artışının, kente kendisinin yarısı kadar daha bir kent eklemek demek olduğu, ancak risk artışının yarısı kadar değil kat kat artacağı bilinmelidir.
Deprem Riskleri:
Kent merkezini kesen doğrudan diri fay bulunmamakla birlikte Isparta,Türkiyede 24 adet şehirden geçen diri Faylardan biri olan Burdur iline çok yakın olması sebebiyle tehlikeli depremlere maruz kalabilecek 1. derece riskli bir konumdadır. 1875 yılından günümüze kenti etkileyen depremlerin büyüklükleri 5.2-7.1 arasındadır.
Söz konusu bölge III. ve IV. düzeyden nitelikli ve verimli tarımsal alanlarından oluşmaktadır. Yasalarla korunan nitelikli tarım alanlarına kentsel yerleşim önerilmesi de ayrıca ele alınması gereken bir durumdur. Bu bölgede zeminin neredeyse tamamı alüvyon kuvaternerden oluşmaktadır. Bu toprak yapısı 1. derece deprem riski oluşturabilecek zemin sıvılaşmasına sebebiyet vermektedir. Bununla birlikte bölgenin, su geçirgen akifer yapılardan ve kolayca aşınabilen regosol oluşumlardan meydana gelmesi riski katlamaktadır. 5 şiddetinde deprem 7 şiddetinde yıkım yapar.
Alanda deprem riski – kat yüksekliği ilişkisi kurulabilmesi ve parsel bazlı detaylı risk analizlerinin çıkarılabilmesi için rezonans değerlerine yönelik ölçümler önem arz etmektedir. Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin Isparta özelinde güncel sismik değer ölçümlerine göre (Silahtar, 2021), kentte rezonans etkisinin riski artıracağı ifade edilmiştir. Bu etki özellikle alüvyon zeminlerde artış göstermektedir. Analiz edilen Deregümü ve Yakaören başta olmak üzere kent merkezinin tamamı ve Çünür mahallesi önemli düzeyde risk altındadır (Şekil 4). Çalışmaya göre 8-12 kat arasındaki yüksek binalar bu rezonans değerlerinde önemli bir etkiye maruz kalacak ve tehlikeye girecektir, 3-6 kat arasındaki binaların salınım sebebiyle riskinin ise daha az olacağı anlaşılmaktadır. Bununla birlikte binanın yıkılma riskinin yalnızca rezonans değeri ya da zemin özellikleriyle alakalı olmadığı da unutulmamalıdır.
Isparta Yüzeydeki En Büyük Yer İvmesi (Pga) ve Maksimum Spektral İvme (Sa) Dağılımı
Tarım arazisinin imara açılması:
Depreme 1. Derece hassas olan Isparta ili Son imar plan değişikliğiyle imar gelişim bölgesi olarak imara açtığı bölge tamamen olüvial toprak zemine sahiptir.
Yeni imara açılan Yakaören-Deregümü-Çünür hattı mutlak tarım arazisi, sulu tarım arazisi, Özel ürün tarım arazisi(gül), büyük ovada vasfındadır.
5403 sayılı toprak koruma kanuna göre bu alanların tarım dışına kullanımı mümkün değildir. Bu alanların imara açılmasına il de Valiliğe bağlı olan 9 üyeli toprak koruma kurulundan nasıl onaylandı.
Tarım arazilerini koruma görevi olan Isparta Tarım İl müdürlüğü niye idare mahkemesine dava
Isparta Valisi hangi kamu yararı gördüde onayladı.
Zamanın Gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanlığında nasıl onaylandı. Burasının mutlak tarım arazisi olduğunu bile bile nasıl onaylandı.
Isparta belediyesi yılda 100 milyon tarımsal gelir getiren yaklaşık 1500 ha alanı depreme dayanıksız olduğunu bile bile ve 2 kat imar hakkını nasıl 7-8 kata çıkardı.
Sonuç:
Isparta Belediyesi 2015 tarihinde imara açtığı bu alanla 1. Derece depreme hassas olan Isparta ilini kentsel dönüşümle eski ve uygun olmayan yapıları depreme dayanıklı yapılar yaptıracağı yerde rantsal dönüşüme dönüştürerek depreme dayanıksız tarım arazisine imara açmış ve çok katlı siteler redizanslara ruhsat vermiştir.
6.2.2023 Kahraman maraş merkezli 10 ili vuran bir yıkıcı depreme maruz kalmadan bu hatadan acilen vaz geçilmeli. Yeni bir Hatay, Adıyaman gibi ortalama 150 000 cana mal olacak lüks taputluk evler yapımından acilen vaz geçilerek kent merkezini de kentsel dönüşüme ağırlık vererek riskli binalar depreme dayanıklı hale getirilmelidir.
İspartalu
19 Şubat 2023 Pazar 17:39Bu adam ne mezunu merak ettim herkesin bildiği yasayı gelmiş koymuş Isparta yi taniyormu acaba
32
18 Şubat 2023 Cumartesi 23:35Ovaya imar izni verenlerin vicdanları nasıl rahat olabiliyor koskoca kent bir ovanın üzerinde ve yapı stoğu da problemli bu stoğun deprem direnci nedir ne değildir vatandaş mahalle mahalle bilgilendirilmeli güçlendirilmesi gereken yerler belirlenmeli ve ne gerekiyorsa vatandaşa ön ayak olunmalı tabi önce ekip ekip belediye binaların deprem dayanıklılık testini yapmalı riskli yapılar da derhal belirlenmeli kaldırım vs değil hizmetin en büyüğü bu derhal başlanmalı deprem bir beka sorunu malum
vatandaş 32
18 Şubat 2023 Cumartesi 20:37bu kişinin aliköy tarafında arazisi var gibi görünüyor. deregüme kayı çünür üçgeninde su kaç metreden çıkıyor önce onu sorgulayın 150 m sıvılaşma olması mümkün mü. zemin kumluk olsa su derinde değil yüzeyde olur. bu civarda ceviz vb. kazık köklü ağaç neden yetişmiyor verim vermiyor 10m sonra taş kaya. zemini en kötü olan yer Halıkent doldurma eski çöplük Hızırbey 30 evler binbir evler 30m kadar pomza dinar depreminde çoğu blok sıvaları ayrıldı. tamamen bu üç bölge arasına imar gelmesin rantı..
Can
18 Şubat 2023 Cumartesi 10:5830 sene yat ormanda gel bide vekillikte yat
Fatma
18 Şubat 2023 Cumartesi 00:51Akkent evet diğer yerlere göre avantajlı gibi ancak 4 katkı yamaç bloklarda zemindsn rutubet kokusu gelmekte dolayısıyla sıvılaşma olabilir ve bu da zemin donanımlarında paslanmaya neden olr bina mukavemeti de azalır ayrıca binalar orta yaşlı yeni değiller
Ayşe
18 Şubat 2023 Cumartesi 00:46Çünürdeki binalar yeni ama zemin sulak dolayısıyla ivedi güçlendirme yapılmalı en azından dış cephelerde çelik destek hattı yapılabilir site. bahçelerine ağaçlar dikilmeli taban suyunu emer ama üniversite kritik hem binalar eski hem zemin sulak acaba yöneticilerin bir b planı var mı ilgili bölümleri harekete geçirip 30 yılı geçmiş binalara da bir çözüm bulmalılar ki kampüste radon gazı oranı da maalesef yüksek radon ve deprem ilişkisini de bir zahmet hocalar araştırsın
Adg'ye
17 Şubat 2023 Cuma 16:42İstediğin kadar sağlam yap eğer ovaya ev yaptıysan, zemin sıvılaşması (kum+su) mevcutsa YIKILIR!Deprem merkezine çok uzak olmasına rağmen en çok vefatın olduğu,yerle bir olan "alüvyon ovası" Hatay bunun örmeğidir! Dedelerimiz evlerini yüksek yerlere yapar sel-deprem-güvenlik koruması sağlar,ovaları tarım için kullanırmış.
S. SERÇE
17 Şubat 2023 Cuma 16:08bu yerlerin imara açılmasında baş sorumlu zeynep günaydındır. yargılanmalıdır. (site sahibini arayıp yorumu kaldrıtma) , yargılanacaksınız!!!!! şimdiden avukat ordusu tur, gerekli temaslarını sağla, (aklınca) parana güvenme sana bi tavsiye :)))
Adg
17 Şubat 2023 Cuma 15:22Sanki ıspartanın içi bitti , her yapı sapasağlam ıspartada , önemli olan yeni imara açılacak bölgelerde yada yeni insaatlarda kontrollerin son derece sağlıklı yapılması , son depremde de görüldü ki sağlam yapılanlar ayakta kaldı . Temeli sağlam kendisi sağlam binalar yapılmalı , yoksa ısparta zaten deprem bölgesi , hanginiz oturdugu evin sağlamlığını biliyor ki Allah aşkına ,
Anadolu mahallesi
17 Şubat 2023 Cuma 13:19isparta zaten deprem bölgesi bunun fayla alakası yok binalar en fazla 3 kat olcak ve saglam olcak depremde yıkılmayan bazı bunalr var onlr neden yıkılmadı çalmadılar çünkü türkiye deprem ülkesi zaten sağlam bina yapcaklar
Vatandaş (yayınla editör )
17 Şubat 2023 Cuma 09:53Davraz mahallesi aktif fayın en fazla etkileyeceği yerdir 246 kule denen ucube proje kim nasıl izin verdi ? Acil eylem planı var mıdır ?
Ayşe’nin ablasi
17 Şubat 2023 Cuma 09:51Ne oldu kuyruk acın mı var da provokatör yapiyorsun
hulusi
17 Şubat 2023 Cuma 08:471999-2004 arası Y.Z.G ilk başkanlığında yüksek kata izin vermiyordu 2009 da ikinci kez başkanlığında baktı olmuyor biraz biraz izinler, çok küçük rantlar sağlandı üçüncü kez başkanlığında e artık alıştı baktı millet işine bakıyor çoluk çocuk büyüdü inşaatçı oldular bizde işimize bakalım deyip çünürü imara aç, tarım arazilerini imara aç , bir sürü arsa tarla al v.s. sonuç olası bi depremde yapılaşma bi felaket yorum ısparta halkının
Ayşe
17 Şubat 2023 Cuma 08:34Adnan beyin sahibi olduğu arazileri imara açın bak nasıl susuyo
hulusi
17 Şubat 2023 Cuma 08:27ıspartanın deprem en riskli ve aktive olacak fay hattı burdur dan ısp.organize sanayi oradan kayı köyü ve çünürden geçmektedir bununla birlikte deregümü ovasıda büyük risk altındadır burayı imara açan ilk Y.Z.G dir bu adam birde çok yüksek mimar yani teknik adam nasıl olduda neyin karşılığı ve hangi rantları elde ettinde buraları imara açtın hadi açtın yüksek kat nasıl verdin olası bi depremde Allah esirgesin bu vebali maddi çıkarlar uğruna nasıl taşırsın Şu anki mevcut Belediye bu yanlışa dur
Isparta li
17 Şubat 2023 Cuma 08:26Isparta da en fazla 4 kat izin verilmeli ilçelerde de en fazla 3 kat olmalı belde ve köylerde 2 kat gecilmemeli bakıyorum ovanin ortasında köy yığma 3.kat 4 kat ev yapmışlar aklınızı basiniza alın millet
Okur32
17 Şubat 2023 Cuma 07:32Kentsel dönüşüm adı altında Gülistan mahallesinde 3-4 katlı binaları yıkıp, 13-14 katlı ucubelere ne demeli? Vicdanları rahat mı? Ya çevre yolundaki 15-20 katlı, yıllarca bitmeyen kule... Ler
Ali
17 Şubat 2023 Cuma 07:22Isparta ve civarı, kireç taşları ve dolomitlerden oluşan karbonatlı kayaçlarla kaplı olup, aktif fayları da barındırmaktadır. Ayrıca Isparta şehrinin bir kısmı, su tablası yüzeye yakın olan alüvyon dolgulu ova üzerine kuruludur. Bu açıdan Fatih, Anadolu, Davraz, Zafer ve Vatan mahalleleri depremde en fazla zarar görme ihtimali olan yerlerdir. Binbirevler ve Mavikent mahalleleri de zeminlerinin volkanoklastik yapıdaki kül tüflerden dolayı deprem açısından sakıncalı yerlerdir.(Sargın,2004)
Fatih
17 Şubat 2023 Cuma 00:30Araştırma yazısının içeriğini okuyalım kent merkezinin tamamı zemin açısından riskli yazıyo sadece yakaören deregümü ve çünür değil. O zaman yüksek kata hiç bir yerde izin verilmemesi gerekiyor ama 8 10 12 kat nasıl izin veriliyor
Kader budur
16 Şubat 2023 Perşembe 23:09Allah aklını kullanmayanları pisliğe mahkum eder. (Yunus100)
sinan miser
16 Şubat 2023 Perşembe 22:44Ovaya yapılan binalar ne kadar sağlam olursa olsun yıkılıyor, deprem ovaların altını sıvılaştırması nedeniyle tahribatta büyük oluyor, opvaya yapılmış ama sağlam demek yanlışların en büyüğü.
Yaşlı
16 Şubat 2023 Perşembe 22:43Cok doru sözcünür deregümü yapılmasın imar artık birleşme artak akıl zamanı beraberlik ekmeyi bölüşme zamanı
Şevket Daşdibi
16 Şubat 2023 Perşembe 21:06Lütfen binaları TOKİ'nin akkente yaptığı gibi sağlam zemine yapalım,ak kentin çevresinde çok güzel tepeler var emin sağlamsa buralara yapılabilir
Ağzı olan konuşuyor
16 Şubat 2023 Perşembe 19:42Isparta sağlam yapılaşma alanı neresi? Mesele deprem değil, mesele bina kalitesi. Yaparsın 3 katlı binaları olur biter. Depremden toki binaları yıkılmadı. Eleştiri yapmış birileri çözüm de üretsin
Ispartalı
16 Şubat 2023 Perşembe 19:40Akkent hariç sağlam bi zemin mi var ki ıspartada. Sadece çünüre deregümeye taktık kafayı. 2 - 3 kat üstü acil yasaklanmalı bu toplu konut denilen olay bitmeli artık.
Öğretmen ahmet
16 Şubat 2023 Perşembe 17:54Allah senden razı olsun.Senin gibi adaylar olsun,vatanımıza hizmet edecek.Ben emekli bir öğretmenim senin gibi vatansever evlatları görünce duygulanıyorum.Sağol,varol.
Ahmet öztuna
16 Şubat 2023 Perşembe 14:28Ülkeyi siyasetten değil de böyle liyakatli bürokratlar yönetmeli.Çok tebrik ederim güzel bir çalısma olmus
Mahoni itinin dayısı
16 Şubat 2023 Perşembe 14:25IQ fakiri mahoni , önce insan sağlığı önemli. Senin partinin belediyesi imar izni verdi diye savunma onları.
Herkes üçkagıtcı olmuş
16 Şubat 2023 Perşembe 14:22Allah ın azabı bu deprem kardesim.Faizle ev almak helal dediler.Evlenen 1 yıl sonra boşanıyor.Her yerde fuhuş var.Muteahitler demirden,cimentodan çalıyorlar.Herkes uc kagıtci sahtekar,menfaatci olmus.Allahi unutunca,Allahu teala hatirlatıyor,herkesin ölumlü oldugunu.
MESAJI YAZDIM ÜZRENE ALINAN ALINSIN
16 Şubat 2023 Perşembe 14:03biz şerefsizleri amca edinmeyiz.BİZ DEVŞİRMELERİ AMCA EDİNMEYİZ,BİZ ÇAPSIZLARI AMCA EDİNMEYİZ .HATTA AYNI CEPHEDE DAHİ BULUNMAYIZ ÇÜNKÜ ĞEN FARKI VARDIR.IRKÇILARLA AKRABA OLMAYIZ SOFRAMIZA ALMAYIZ,SOFRALARINA OTURMAYIZ.
müteahitlerin umurundamı insanların ölmesi?
16 Şubat 2023 Perşembe 13:50Rant büyük ,pasta buyük tabi.İnsanlar ölmüş muteaahhitlerin umurunda mı?sahi toki neden arsa kuralarını çekmedi?Deprem bölgesindemi o arsalarda.
yasin sülek
16 Şubat 2023 Perşembe 13:44ısparta deprem bölgesi gülistanda oturanlar eskiden 5 kattı şimdi bakıosun hem dipdibe hemde 12 kat böyle saçmalık olur mu bunu imara bu şekilde açan yusuf ziya yok mu o kimbilir neler aldı mütahitlerden ****turdu cebine, ya şimdiki onunda farkı yok, akp mhp ye oy veren ellerimiz kırılsın bir daha vermem aslaaaa...
mahoni
16 Şubat 2023 Perşembe 12:52buz beyinliye cevap yeni yapılan yerleri aklı sıra eleştriyorsun kapasıten kadar (sedece ovaya yapılması dışında bir sorun yok) planlı projeli bir yapı saglamdır eger sorun varsa muhedistlerin sorunu vardı zahmet olmazssa buz beyinli kardeşim git ynni yapılan inşaatlara yapılışaşamalarını ögren kafa hep aynı karşısınız her şeye siz ki pandemiden çnce şehir hastanelerine bile karşıydınız
AKKENT
16 Şubat 2023 Perşembe 12:23AKKENT konutları en sağlam konutlar. Bu çevredeki tepelik alanlar depreme dayanıklı kayalık, tarımsal değeri olmayan yerlerdir. Ayrıca sel riski v.s yoktur şehir merkezine çok yakındır.
Savlu mahoni zagor araphanin amcasi
16 Şubat 2023 Perşembe 11:51Yakaoren ve çunuru imara açan cehape ve iyi partili belediyeleri kınıyoruz.
Hasan Basri
16 Şubat 2023 Perşembe 11:50Hesap ortada bize böyle bürokrasi lazım
Berkecan hoca
16 Şubat 2023 Perşembe 11:49İnsanların ölmesi siyasilerin umurunda değil.Kader diyip geçerler Hiçbir doğal afetten ders almayan ,balik hafızalı bir milletiz.2 ay sonra bu depremde unutulur, yeni bir yıkım olana kadar.Bu böyle sürer gider.
halk
16 Şubat 2023 Perşembe 11:14En sağlam zemin akkent mahallesi toki evleri takdir ise ALLAHIN
mamati
16 Şubat 2023 Perşembe 11:03Bunların konuşulması güzel ama siyaset olmadan biraz siyaset kokuyor bu yazı bak şimdi Anadolu mahhaledindeki eski binalar belmas evleri Davraz nah evleri buralar şiddetli depreme gerek yok
suskun
16 Şubat 2023 Perşembe 10:48tarım yapılmayacaksa acın komple 2 kat a izin verin kazıklı vs yapsın insanlar bahçeli evini zorla katlı ev yaptırmayın insanlara.
Aksu'lu
16 Şubat 2023 Perşembe 10:33En mantıklı çözüm Isparta'yı Aksu ya veya Yenişarbademli ye taşımak, sapasağlam zımba gibi
Bilen kişi
16 Şubat 2023 Perşembe 10:02İşte gerçek bu, müdürüme çok yerinde uyarısı için çok teşekkür ederiz. İmar durumu maalesef rant üstüne, gül yerine apartman dikmeye devam edersek, maalesef mezar taşına dönecek bu binalar da. Son deprem ders olmalı biz Ispartalılara…
vatandaş
16 Şubat 2023 Perşembe 09:30Evin yoksa kimsen yok felsefesini benimsemiş bir şehirdir burası... öyle önem verirler eve paraya pula mala mülke gösterişe ve bunlar hakkında konuşmaya... malesef ve ne yazık ki kimse ders almayacak yaşananlardan... son ağaç kesildiğinde, son nehir kuruduğunda, son balık öldüğünde anlarlar ancak o zamanda geçmiş ola...
Muhtar
16 Şubat 2023 Perşembe 09:15Emre Kirazlıdere toprak kayması var.Bu şehirin neresi sağlam onuda bi bildiren olsun çay boyu kirazlı dere, dere yatağı bu dıştan bakınca bişeyle benzeyen cam balkonlu gösterişli binalar hep taputumuz malesef eski evler un ufak olmamış yeni evlet buhar depremde .
Rossi
16 Şubat 2023 Perşembe 09:14Birşeyler yapın artık kim ne yapacaksa yapsın binalar zeminler aciklansinnnnn.
Erdem Aktan
16 Şubat 2023 Perşembe 09:13Çünür çürük zemin adı üstünde İstanbulda 5.8 i hissetmedim burada 2.6 yı hissettim
Suat Ertuğrul
16 Şubat 2023 Perşembe 09:10Bu tesbitleri yapıp yayınlayan helal olsun iyi cesaret. Ben çünürde 2.7 lik depremi bile şiddetli hissediyorum. 7.0 düşünemiyorum bile. Yerle bir oluruz
İyi parti iyi açıklamış
16 Şubat 2023 Perşembe 09:02Kahramanmaraş için de benzer bir açıklama beş altı ay önce yapılmış, YouTube dan bi izleyin
Hd
16 Şubat 2023 Perşembe 09:00Para para para, varlığı bir dert yokluğu yara... Bu dünya bir döngüdedir, bugün malı olan yarın kaybeder ve devreder. Allah insana akıl vermiş, düşün demiş. Gücüne, malına güvenip öğürme demiş. Deprem bir gerçek. Yazın yapılan binaların betonları yeterince sulanmadığından yanıyor yani özelliği zayıflıyor. Adam üç milyona ev alıyor, git o parayla az uzağa müstakil evini yaptır ve gönül rahatlığıyla otur. Yok güvenlikli, fitnessli, havuzlu diyor, müstakil evin bakımıyla uğraşamam diyor tembellik.
Bilge
16 Şubat 2023 Perşembe 08:54Aday dediğin böyle olur parti önemli değil çok güzel aydınlatmış,bir an önce tedbirler alınmalı
Doğrucu Davut
16 Şubat 2023 Perşembe 08:47Çünür elimizden gitti bari Deregümünün yapılaşmayan kısımlarını kurtaralım. Allahu Teala yüce kitabında kaç kez akletmezmisiniz diyor, işi ehline yaptırın diyor. Ne yaparsanız işinizi düzgün yapın diyor. Allahu Teala neden bizi en şerefli yaptı, akıl verdi.? Bu aklı kullanmayıp, malzemeden çalıp sonrada inşaattan hiç anlamayan masumların depremde ölmesini Kader 'e bağlamalıyım. Bu söylem dinimize de zarar veriyor. Kuldan zarar gelmez Hak yazmayınca, Hak bela yazmaz Kul azmayınca....
Onur
16 Şubat 2023 Perşembe 08:37Sevgili Ispartalılar,Adnan Bey'e bu değerli hassasiyetinden dolayı teşekkür ederim. Sakın durumu o partili , bu partili diye düşünmeyelim. Bu şehir hepimizin, sonra ah vah etmek, can kayıplarına üzülmek bir şeyleri geri döndürmez. Sadece canlar değil milli servetimiz evlerimiz, araçlarımız da gidecek. Bu bölge alüvyonlu toprak yani mükemmel bir tarım arazisi, neden bizden sonra gelecek nesilleri de düşünmüyoruz. Neden bina yapıyoruz bu güzel ve verimli ve aynı zaman da depreme dayanıksız bu böl
Mühendis Cenk
16 Şubat 2023 Perşembe 08:18Allah razı olsun sizden, ben de bir inşaat mühendisi olarak tüm söylediklerinizin altına imzamı atarım. Kesinlikle partizanlık yapmayalım, yarın Allah korusun bir depremde her görüşten insan ölecek, o bölge Isparta'nın en tehlikeli bölgesi, buradan ev alanlar çok düşünsün. Zemin çok kötü, evinizin iyi yapılmış olması sadece zararınızı azaltır, mesela Hızırbey de 6 şiddetinde hissedilecek deprem o bölgede 8 e yükselir. Maalesef o bölge kurban edildi imara. Herşey para değil hayatta..
Vatandaş
16 Şubat 2023 Perşembe 08:18Çok doğru bi tespit acilen kat izinler 3 4 kata düşürülmeli ama tarımsal arazi konusunda Isparta merkezde tarımsal arazi ve riskli olmayan bi yer varmı
Oğuz
16 Şubat 2023 Perşembe 07:48Bu kafayla gidersen sen tezkereyide erken alırsın o bölgede su neredede sulu tarım yapacan
rhmt
16 Şubat 2023 Perşembe 07:18Dayı sen bilimsel açıklamalar yapmışsın, toplumu daha tanıyamamışsın, bilimsel değil din iman ile birşeyler söylesen anlardık.
Jeoloji haritası koy
16 Şubat 2023 Perşembe 06:27Jeoloji mühendisleri bu zemini ne zaman derecelendirecek burası fay hattı dese buraya bina yapılmasın dese olmazmı
Vatandaş
16 Şubat 2023 Perşembe 03:11Şehirde çünür münür değil tüm binaların kontrol edilmesi gerek acaba para amacıyla kimler baştan sağma bina yaptılar özellikle üst seviye yüksek katlı binalarda dış görünüşünün fayda etmediği belli Bu işi ciddiye alalım lütfen…
Çünür
16 Şubat 2023 Perşembe 01:37Bu fay hattını iyi biliyorum çünkü babamın M.Tonge'deki evinde küçük şiddetteki depremlerde bile ses net duyuluyor.Ve oradan Çünür,Kuleönü tarafına doğru gidiyor.Üstelik de Çünür ova! Yani büyük ihtimalle taban su veya kum! Sen bu zemine 8-10 kat evler yaptırdın şehrin cazibe merkezi diye!
Yusuf
16 Şubat 2023 Perşembe 00:19Yusuf’a sorun o biliyor niye açıldığını. Asıl imar affını isteyen halk ve imar affını çıkaranlar siyasilerede sormak lazım.
Uyanın artık
16 Şubat 2023 Perşembe 00:16Doğru söylemiş 2-3 milyona daire satmaya devam etsinler millet parası yüksek olan evi çok iyi kaliteli ev olduğunu zannetmeye devam etsin en yakın örnek Adana'daki beyaz cennet evleri 3 milyona satıldı herkes parası yüksek olduğu için evi çok iyi sandı maalesef gelinen durum ortada
Öz ıspartalı
15 Şubat 2023 Çarşamba 23:57Çok faydalı bir çalışma olmuş elinize saglık
Vatandaş
15 Şubat 2023 Çarşamba 23:57Rant uğruna milletin can güvenliğini hiçe sayanlar bu vebali taşıyamazsınız
Kamil Ocak
15 Şubat 2023 Çarşamba 23:40Yusuf Ziya ve Şükrü başkanlar afet bölgesini gezmekle olmuyor bu işler inşallah ders almissinizdir.geçmiste verdiğiniz imar ruhsatlariyla çok mezar kazdiginizi biliyormusunuz
Hero
15 Şubat 2023 Çarşamba 23:34Hemen harekete geçilmeli yarın çok geç olabilir.