Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, çarşamba günkü kar yağışının su kaynaklarına fayda sağlayacağı inancında olduklarını belirterek, kar yağışında 50 iş makinesiyle cadde ve sokaklarda kar kürüme çalışmaları yaptıklarını anlattı. Başkan Başdeğirmen, ocak ayındaki belediye meclisinde mevcutta 2 bin metrekare üzerindeki arsalarda inşa edilen yapılarda uygulanan yağmur suyu toplama sistemi zorunluluğunun metrekare şartı aranmaksızın uygulanmasının gündeme getirileceğini söyledi. Başkan Başdeğirmen, belediye meclisinde alınacak karar ile metrekare fark etmeksizin inşa edilecek yapılarda yağmur suyu toplama sisteminin zorunlu olacağını söyledi.
Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Kepeci, Davraz, Karaağaç ve Sermet Mahallelerinin yatırım, istek ve taleplerinin görüşüldüğü muhtarlar toplantısında kar yağışıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kar yağışının bereket, umut ve yaşam olduğunu dile getiren Başkan Başdeğirmen, “Kar çiftçimizin umudu, toprağın suyu, bizim geleceğimiz. Suyun kıymetini bilmeliyiz. Bunun kıymetini bilirsek Rabbim daha çok su verir. Suyu üretmek mümkün değil. Bugün Isparta’da ekmek, buğday olmaz başka bir yerden bulur getirir dağıtırız. Patates yoktur, buluruz. Mazot yoktur tankerlerle taşırız. Ama musluklarda su yoksa bunun çaresi yok. Bunun çaresi Rabbimizin verdiği kar yağışı ve su kaynaklarımız. Eriyen kar yeraltındaki sularımızı dolduruyor. Geçen sene 110 metreden aldığımız taban suyu şu an 310 metrede. Bir yılda bu seviyeye geldi. Bu doğa olayı. Bizim suyu kullanma kapasitemiz 23 milyon metreküp. Geçen sene de aynı bu sene de aynı. Geçen yıl kar yağmadı. Kar yoksa su da yok. Rabbim şehrimize çarşamba günü güzel bir kar yağışı verdi. Kar yağışının su kaynaklarımıza fayda sağlayacağı inancındayız” dedi.
“Vatandaşlarımızdan hassasiyet bekliyoruz”
Çarşamba günü şehirdeki kar yağışında 50 iş makinesiyle sokaklarda kar kürüme ve temizlik çalışmaları yaptıklarını dile getiren Başkan Başdeğirmen, “Kaldırım ve yolları temizledik. Yolları kürüdüğümüz zaman bazı vatandaşlarımız araçlarının kenarlarına gelen karlar için arıyorlar. ‘Arabamın yanına kar yığmışsınız gelin bunu açın’ diyorlar. Sitenin içerisine kar yağışından acil ambulans girip çıkamayacaksa, hastanızı götüremeyecekseniz haber verin gelip sitenin içerisini temizleyelim diyoruz. Ama bazı vatandaşlarımız bu durumu istismar ediyor. Hastası yok, arıyor ‘hamile eşim var, hastaneye yetiştireceğim siteyi temizleyin’ diyor. Temizliyoruz. Ama bakıyoruz hamile eşi ya da hastası yokmuş. Bu durumlar bizi üzüyor. Bu konuda vatandaşlarımızdan hassasiyet bekliyoruz. Ayrıca karla ilgili evimin önünden çıkamıyorum diyenler oluyor. Biz önceden işyerimizin önünü kendimiz temizlerdik. Belediye bizim sokaklarımıza hiç gelmezdi. Evimizin önünü de biz temizlerdik. Buz olurdu, evimizde, işyerimizde soba yanardı, sobanın külünü ev veya işyerlerimizin önüne atardık. Bu şekilde buzu önlerdik. Şimdi öyle değil, vatandaş kapının önüne adımını attığında ‘kar neden burada duruyor’ diye bizi arıyor. Vatandaşlarımızın da bize bu konularda yardımcı olması lazım. 3600 sokak ve 300 caddemiz var. Kar yağışında hemen sokak ve caddelerimizi temizlemek için çalışıyoruz. Tuz ve solüsyonumuz hazır, araçlarımızı da artırdık. Yeni kar müdahale araçları, iş makineleri, tuz atma araçları aldık. Aldığımız iş makineleri kar yağışında çalışıyor” ifadelerinde bulundu.
“Yağmur suyu toplama sistemi için metrekare şartını kaldıracağız”
Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, geçen yıl belediye meclisinde alınan karar gereği 2 bin metrekarenin üstündeki arazi üzerine bir daire bile yapılsa yağmur suyu toplama sistemi kurma zorunluluğu getirdiklerini, ocak ayında alınacak yeni kararla metrekare şartının kaldırılacağını, metrekare fark etmeksizin bir arazi üzerine yapılacak yapıda yağmur suyu toplama sistemi yapma zorunluluğu getirileceğini söyledi. Başkan Başdeğirmen, “Bu toplanan yağmur suyuyla bahçelerini sulayabilirler veya atık suyu olarak kullanmak istiyorlarsa onu da orada kullanmalarını sağlayacağız. Bir kişi yaşam için günlük ihtiyacından çok daha fazlasını rezervuarlarda kullanıyor. İçme suyuyla su bitmez. İçerek suyu tüketemeyiz. Bizim 23 milyon metreküp kullandığımız suyun 8 milyon metreküpü sağlığımız ve yaşamımız için gerekli. Geri kalanı, bulaşık, çamaşır, duş ve tuvalet için kullanılıyor. Biz tuvaletlerde kullanılan rezervuarların suyunu gri su, arıtılmış su olarak kullanırsak veya yağmur suyunu bahçe sulamalarında kullanırsak bu giderimizi yüzde 30’a düşüreceğiz. 23 milyon metreküpten 16-17 milyon metreküpe düşeceğiz. Bu bizim için çok değerli. Bu sayede çocuklarımıza çok daha güzel bir gelecek bırakırız” dedi.
göle aktar
27 Aralık 2024 Cuma 11:08belediye olarak sizde yağmur sularını k****izasyon hattına vermeyin ayrı bir boruyla eğirdir gölüne aktarın lağıma nıye karışıyor heba oluyor veya sav tarafından karacaörene kadar gidiyor kendin havuzlarda topla yazın park bahçe sulamada kullan millete akıl vereceğine
MEHMET NURI
27 Aralık 2024 Cuma 10:42Baskanim, FATIH MAHALLESI 202 CAD. /4547 SOKAK'ta caddeye cikamiyoruz. Yol su dolu.cocuklarimiz gecemiyor. .yolda digru meyil verilmemis, dolayisiyle su tahliye olmuyor. Yerinde inceleme yapilip, o sokakta meyil vererek gerekli calisma yapilmali. Su anda oradaki goruntu koylerde bile yok. Saglikli gunler dileriz.
Anadolu
27 Aralık 2024 Cuma 09:25Anadolu Mahallesi kentsel dönüşümü konusunda halka seçim vaadi verip kulağının üstüne yatan genel seçimde oy istemeye gelmesin.
ayhan
27 Aralık 2024 Cuma 09:0450 araç demişsinde sabah 8 de hiçbir çalışma yoktu okula gidenler işine gidenler rezil oldu üfürüp durma herhalde senin evin önündeydi çalışma
İsmail Bey
27 Aralık 2024 Cuma 08:50Su' da KDV "sıfır" iken atık su' da "%10" girişi bedavayken çıkışı nasıl vergili oluyor? Çöpün KDV'si %20, temel insani bir hizmet almak için neden bu kadar vergi ödüyoruz. Ayrıca zaten devletimize vergi ödüyoruz bir de neden özel olarak vergili çöp/temizlik parası veriyoruz? Su faturalarınıza bakarsanız bunları görebilirsiniz. Başkanımızı seviyoruz ve bu adaletsizlikler için de mücadele etmesini rica ediyoruz.
RAUF MUSTAFA AKBAŞ
27 Aralık 2024 Cuma 01:17KARAAĞAÇ,SERMET GİTTİ. VE SULAR ,DA VRAZ SULAR YOLDA , HERSEY SUHANLARA VAY BEEEE,BİR GUN GUNLERİN YİLLARİN SUALİ SORULUR ,SORULACAK HERALDE ***///
Ben
26 Aralık 2024 Perşembe 23:36Belediye halka ucuz yağmur suyu toplama tttankı temin etmeli ben de tank temin edip yağmur suyunu toplayıp bahçemde kullanmak istiyorum maden ön ayak olun
RAUF MUSTAFA AKBAŞ
26 Aralık 2024 Perşembe 20:52SİZLER NEREDEYDİNİZ.OMUR BİTTİ , SULAR GİTTİ,YETKİ YOLDA ODABİTİYOR.
Hd
26 Aralık 2024 Perşembe 19:08Yağmur suyundan önce gri su dediğimiz atık suların geri dönüşümüne önem verilmeli. Kuraklık zamanlarında yağmuru bulamazsınız ama evlerden gri su bol miktarda atılmaktadır. Meyve sebze yıkadığımız sular elinizi yüzünüzü yıkadığınız sular hep gri su niteliğindedir. Özellikle büyük siteleri düşünün bu gibi nice sular telef olup gitmekte, yazın yağmur'u mu bekleyeceksiniz Yağmur suyu hasatı için ,elinizdeki suyu değerlerin. Yağmur suyunu da toplayalım tabii ona da karşı değilim.
Yağmur suları projesi
26 Aralık 2024 Perşembe 18:56Şu an sokaklarda akan sular ne oluyor onu açıklayın lütfen onları neden değerlendirmediniz bu güne kadar. Her bina ne kadarlık bir depo yapıp stok yapabilecek bu iş büyük bir iş bu işi belediye yapması gerekir mesela arıtma tam kapasite çalıştırılıp içme suyu derecesine getirip aynı zamanda yağmur sularını bir yerde biriktirip ve bahçeli olan bölgelere gri hat çekerek ve çok ucuz miktara kullanım sağlamasi gerekir sanırım bu proje İsrail’de kullanılmakta