Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'nin hazırladığı 'Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi'nde kamu çalışanlarının Whatsapp ya da Telegram gibi anlık mesajlaşma programları yerine milli mesajlaşma uygulamalarının kullanılması zorunluluk haline geldi.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, 'Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi' hazırladı ve resmi sitesinden bu rehberi yayımladı.
24 Temmuz 2020 tarihinde onaylanan ve kamu için hazırlanan rehberde güvenlik risklerine dikkat çekildi ve bu riskleri ortadan kaldırma yöntemleri anlatıldı.
Rehberde "Bilgi sistemlerinde karşılaşılan güvenlik risklerinin azaltılması, etkisiz kılınması ve özellikle gizliliği, bütünlüğü veya erişilebilirliği bozulduğunda milli güvenliği tehdit edebilecek veya kamu düzeninin bozulmasına yol açabilecek kritik türdeki verilerin güvenliğinin sağlanması amacıyla, kamu kurumları ve kritik altyapı hizmeti veren işletmelerce uyulması gereken Bilgi ve İletişim Güvenliği tedbirlerini içeren Genelge, yasal düzenleme boyutunda ülke çapında bilgi güvenliği seviyesini artırmaya yönelik önemli bir adım olmuştur." ifadelerine yer verildi.
REHBERDE YER VERİLEN TEDBİRLERE UYULMASI ZORUNLUDUR
"REHBERDE YER VERİLEN TEDBİRLERE UYULMASI ZORUNLUDUR"
"Tüm kamu kurum ve kuruluşları ile kritik altyapı hizmeti veren işletmelerde bulunan mevcut ve yeni kurulacak bilgi sistemlerinde, Rehberde yer verilen tedbirlere uyulması zorunludur. Mevcut bilgi teknolojisi altyapıları, güvenlik seviyesi öncelikleri dikkate alınarak Rehberde yer alan plan çerçevesinde kademeli olarak bu esaslara uyumlu hale getirilecektir." ifadelerinin yer aldığı rehberde kamu çalışanlarının karşılaşabileceği riskler tek tek anlatıldı.
Rehberin sunuş bölümünde Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali. Taha Koç'un "Güçlü ekonomiler için güçlü teknolojilerin önem kazandığı çağımızda bugünden atacağımız adımlar ve alacağımız önlemler yarının dünyasında teknolojiyi takip eden değil teknolojiye yön veren bir ülke olabilmemiz için oldukça önemlidir. Bu bağlamda Rehber, yerli ve milli siber güvenlik ürün ve çözümlerinin kullanımının yaygınlaştırılmasını sağlayarak üretim gücümüze destek olacak, siber güvenlik alanında dünya ile rekabet edebilecek teknoloji üretebilmenin önünü açacaktır." ifadelerine yer verildi.
WHATSAPP VE TELEGRAM YERİNE YERLİ UYGULAMALAR
Rehberde yabancı mesajlaşma uygulamaları yerine yerli uygulamaların kullanılmasının önemine dikkat çekildi.
Whatsapp, Telegram gibi anlık mesajlaşma uygulamaları yerine yerli mesajlaşma programlarının kullanılması zorunluluk haline getirildi.
'Anlık Mesajlaşma Güvenliği' başlığı altında yayımlanan tedbirlerde "Bu güvenlik tedbiri ana başlığının amacı, anlık mesajlaşma güvenliği çerçevesinde ele alınan tedbir listeleri ve denetim sorularını belirlemektir. “Anlık Mesajlaşma Güvenliği” ana başlığı kapsamında ele alınan güvenlik tedbirleri alt başlıkları aşağıda yer almaktadır." denildi ve şu ifadelere yer verildi:
"Kurumsal haberleşme amacıyla sunucuları kurum kontrolünde olan mesajlaşma uygulamaları kullanılmalıdır. Kurumun kendine ait bir haberleşme uygulaması yoksa mesajlaşma amacıyla sunucuları yurt içinde bulunan yerli ve milli uygulamalar tercih edilmelidir."
"Kritik veri içeren her türlü sesli, yazılı ve görüntülü haberleşme uygulamalarında, kaynak kodları kurum tarafından talep edildiğinde denetlenebilen, işletmesi ve yönetimi yerel olarak yapılabilen yerli ve milli uygulamalar tercih edilmelidir."
VATANDAŞIN BİRİ
31 Temmuz 2020 Cuma 02:32kızına laf söylediler ne dediler bilmiyorum burdan başladı bu konu o kadar kadın öldü bu kadar sütarle bir iş yapmadı 18 yıldır kadın koruma kanunu çıkmadı hala ölüyorlar e şimdi senin kızın kıymetlide milletin evladı kıymetli degilmi ve yeminli bilmiyorum ne dediler kızına çok kızdı hakaretmiş güya peki meral akşenere arka sokaklarda sakız çigneyen zilli meral derken o neydi hakaret degilmiydi başı açık kadın penceresiz evdir herkes bakar derken hiç umrunuzda olmadı demi bunlar i
Milleti baska turlu nasil kayit altina alacaklar onuda kesmeleri lazim ulkede onemli gelismeler oldugu mudahele edemiyolar cunku boyle kisitlayamiyolar en buyuk eksiklik bu cunku ulkede tek derdimiz bu
Suprizeee
30 Temmuz 2020 Perşembe 11:19Baska turlu olmazdi
erhan
30 Temmuz 2020 Perşembe 00:19valla ha tahammül edemiyorum artık bu ülkede yaşamaya şu na bak onca sorun var onca milletin yükü var hükümetin uğraştığı şeylere bak yazık vallaha yazık şimdi o önerdiği milli dedikleri program da kesin yandaşlarından biridir ****ürür parayı
Hd
29 Temmuz 2020 Çarşamba 22:00Yerinde ve geç kalınmış bir uygulama lakin yerli mesajlaşma yazılımın adını verseydiniz de kullansaydık. Neden milli yazılım adını vermediniz.
Memur
29 Temmuz 2020 Çarşamba 20:02Açıklama geldi yok öyle bir şey... Aynen devam sadece özel durumda bulunan kurum ve kuruluşlarda üst düzey memurlar için geçerli bir durum olduğu açıklandı.
hüloğcu
29 Temmuz 2020 Çarşamba 18:14hüloğ
Ali
29 Temmuz 2020 Çarşamba 18:09Neymiş yerli uygulamalar?