29 Mart 2024 Cuma

Vali Baruş uyardı

Vali Baruş uyardı

Isparta

Isparta Valisi Aydın Baruş; ‘Tarımsal sulamada kullanılan suyun tasarruflu ve etkin bir şekilde kullanılması bu iklim krizi karşısında çok çok büyük önem kazanıyor. Tarımda etkin su kullanımını konusunda gerekli tedbirleri almazsak önümüzdeki yıllarda gerek ülkemiz olarak gerek Isparta olarak çok ciddi problemler yaşayacağımız buradan maalesef söylemek lazım’ dedi.

Hızla artan nüfusun sınırlı kaynakları sürekli tükettiği dünyada, iklim değişikliği ve kuraklığın olumsuz etkileriyle birlikte Su stratejik bir güç olarak, Tarımsal Sulama ise bu gücün idaresinde önemli bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle tarımsal sulamanın etkinleştirilmesi, çevre dostu modern sulama sistemlerinin kullanılmasının yaygınlaştırılması ve tarımsal üretim tekniklerinin bir numaralı uygulayıcıları olan üreticilerin ürünlerini bilinçli olarak sulaması zorunlu hale gelmiş durumda.

Bu kapsamda stratejik öneme sahip olan tarımsal sulama konusunda Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından çiftçilerin, STK temsilcilerinin, araştırmacıların, akademisyenlerin ve özel sektör uzmanlarının katıldığı “Tarımda Etkin Su Kullanımı Çalıştayı” düzenlendi.

Çalıştaya katılan Vali Aydın Baruş yaptığı konuşmada küresel iklim değişikliği ve kuraklık sorununa dikkat çekerek “Çalıştay çok önemli bir konuya temas ediyor.  Çünkü sizlerin de bildiği gibi dünya bir iklim kriziyle karşı karşıya. Su kaynaklarındaki azalma bütün insanlığı tehdit ediyor. Yapılan tahminlere göre dünya nüfusu 2050 yılında 10 milyara yakın bir büyüklüğe ulaşacak. Dünyadaki su kaynaklarının sadece yüzde iki buçuğunun tatlı su kaynağı olduğunu düşünürsek, su varlığı açısından dünyanın zengin olmadığını görürüz. Tatlı su kaynağı açısından bu yüzde iki buçukluk tatlı su kaynağının da yaklaşık yüzde yetmişi tarımsal sulamada kullanılıyor. Bu anlamda tarımsal sulamada kullanılan suyun tasarruflu ve etkin bir şekilde kullanılması bu iklim krizi karşısında çok çok büyük önem kazanıyor. Tarımda etkin su kullanımını konusunda gerekli tedbirleri almazsak önümüzdeki yıllarda gerek ülkemiz olarak gerek Isparta olarak çok ciddi problemler yaşayacağımız buradan maalesef söylemek lazım. Bunun yaygınlaştırılması gerektiği açık. Çünkü Isparta olarak birincil su kaynağımız olan Eğirdir gölünde çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Özellikle yaz sıcaklıklarının artışı nedeniyle gönlümüzdeki buharlaşma miktarı son yıllarda artmış durumda. Bu buharlaşma ile kaybettiğimiz su kaynağı, yine içme suyu ve tarımsal sulamada kullanılan suların miktarının her geçen gün artış göstermesi  Eğirdir gölünü bugün kritik seviyelere taşıdı. Dolayısıyla Eğirdir gölü başta olmak üzere diğer su kaynaklarımızın da etkin bir şekilde kullanımı ve su israfının önüne geçilmesi bakımından modern basınçlı su sistemleri dediğimiz yağmurlama ve damlama sulama tekniklerinin yaygınlaştırılması gerekiyor. Bugün modern anlamda sulama tekniğine cevap veren sulama sistemlerinin kullanımı Isparta’da %28 civarında bunu daha da artırmamız gerekiyor “dedi.

Ardından Vali Baruş, çalıştaya katkı sunan akademisyenlere teşekkür ederek plaket takdim etti.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Köyün delisi

03 Aralık 2022 Cumartesi 11:07

Mermer ocakları havada ki tozlaşmayı artırıyor.dolayısıyla havanın nem yani su tutma kapasitesi artıyor.Bu yoguşmayı engelliyor.Neden kimse mermer ocaklarına sınırlama getirilsin demiyor.Herkes görüyor Ama kimse kral çıplak demiyor.

Veli

02 Aralık 2022 Cuma 19:19

Eğirdir gölünü besleyen çayların akarsuların önüne baraj gölet yapıldı göl sadece yağmur suyuna mahkum kaldı tüketim çok gölün su geliri çok azaldı. Tasarruf şart özellikle camilerin tuvaletleri şadırvanlarında çok su israfı var Isparta merkez de çok yeşil alan var sulaması a çok su harcanıyor. Benden uyarması.

Ali taş

02 Aralık 2022 Cuma 15:04

2005 yılında Atabey sulama birliği para geldi devletten lakin o zaman ki belediye başkanı yapmadı öyle kaldı 2019 da tekrar yapcam dedi gene yapılacak

dsi

02 Aralık 2022 Cuma 10:41

eğirdir gölünden sulama suyu için verilen su yıllık ORTALAMA 1.000.000 m3 iken buharlaşarak kaybolan su ORTALAMA 2.500.000 m3.dsi olarak 2 yıldır kısıtlı su verilmektedir.

mehmeth

02 Aralık 2022 Cuma 09:44

karadeniz dağ yamaçalarından kara denize akan sular boşuna akıyor kapalı devre borularla kurak bölgelere taşınabilir akşehir beyşehir eğirdir gölleri doldurulablilr doğalgaz borularla taşınabiliyor da su mu taşınmıyor biraz yüksek kesimden borulara alınır kendi rakım zaviyesi ile hiç enerji kullanmadan her böl****e ulaştırlabilir hem de heyelanı önleme imkanı olur.

ıspartalı

02 Aralık 2022 Cuma 09:13

yağmur hasadı yapılmalı

Recepoglu Tayyip

02 Aralık 2022 Cuma 08:21

Bu gölün ömrü uzun olmayacak maalesef taş çatlasın 10 sene , böyle Su çekme ile daha çok ağlarız , Dipsiz Göl vardı bir ara onu dahi bitirdi bu ülke

Mehmet

02 Aralık 2022 Cuma 08:18

evlere nusluklara su tasarruf kartuşu takılmalı, Hidro Elektrik Santrale su verilmemeli kamulaştırılmalı, ısparta ovasını bırakın kapalı sisteme almayı su vermeyin!!! sanki bana birşey üretiyorlar 10 dönümde sürümden üretim yapan kaç işletme var herkes çevirmiş 500 m2 yer b.kunda boncuk arıyor neymiş hobi bahçesi

Eğitim şart

01 Aralık 2022 Perşembe 23:41

Senirkentli yorum yapan kişi... Gölden son iki yıldır iki ay su çekiliyor. Ondan önce burada 4 ay sulama yapılıyordu. Böyle hoyrat kullanılmasın denildiğin de aman ne olacak deniyordu. İşte olan bu. Ayrıca önemli olan damlama ile sulama yapmak gibi görünse de çiftçiler damlama ile bitkilere gereğinden fazla su verilerek israf yapılmaktadır. Sorun sadece hükumetin yavaş kalması değildir. Üreticininde yöneticilerinde bilinçlenmesi gerekir.

Hasan Hüseyin

01 Aralık 2022 Perşembe 22:57

Şehir içinde tankerle yol sulama işlemine son verilmelidir.bu kurak yağışsız mevsimde tankeri yol sulama yapılması israftır.Allah israf edenleri sevmez

Çiftçi

01 Aralık 2022 Perşembe 22:26

Bundan kaç yıl önce boz durmuş belinden bedreye genç Ali'den eşek alanına kadar sıcak asfalt maliyetine kapalı sulamaya önem verseydi hükümet şimdi halkı uyar.bu iklim krizi Şemsettin uzun dan beri geliyor ilk o uyarmıştı.hicbir yatırım olmadı Veysel Eroğlu bilmiyor mu bize mi kaldı bunu düşünmek yazıklar olsun.Ha Isparta çim sulamayı bıraksın önce valim Önce ilden başlayın suyu pahalandirin karta geçin .

Barış

01 Aralık 2022 Perşembe 20:40

Sayın vali,siz bu hükümetin tarım politikasının bir takipçisi iseniz mevcut durumun dışına asla çıkamazsınız ve etkinlik düzenlemiş olmaktan başka bir şey yapamazsınız malesef.Yıllardır Eğirdir gölünün santim santim bittiğini bırakın akademisyenleri köydeki Mehmet emmiler dahi biliyor.Önlem diyorsanız öyleyse:;Lütfen hemen şimdi.

Sarı cizmeli köylü

01 Aralık 2022 Perşembe 20:27

Santrale giden suyu kesin aksudan gelen suyu salın bakin 3 ay içinde nasıl dolmaya başlar ama yandaşa peşkeş çekmeye doymadınız 25 yıllık anlaşma var bunun hesabını sorun elma bahçeleri yıllardır salma su ile sulandı şımdı %40 damlama ama sorun bumu sondaj gölün damarları kurutuluyor sondj izin vererek parayı veren salıyor bunun önüne geçin ama sizin derdiniz çiftçiyi tamamen bitirmek için nabız yoklamak köyler zaten hiç vermediği kadar göç veriyor sadece yeşilköy den gelen 2 ayda 10 kişi olmuşt

Senirkentli

01 Aralık 2022 Perşembe 20:23

Asıl sorun gölün etrafına hiç bir anlamı olmayan göletler yapılması ve kovada santraline ve Antalya suyun verilmesi. Senirkent, Yalvaç, Gelendost , Egirdir de tarımı bitirince kimin eline ne geçecek. Allah aşkına Isparta da kaç fabrika var. Allah rızası için DSİ sayın Valimize doğru bilgi versin. Çiftçiye verilen su toplam 2 ay yoktur. Sayın Valim bu hususu yukarda adını saydığım ilçenin kaymakam ve belediye başkanları ile masaya yatırmanız daha doğru olacaktır. İlginiz için teşekkürler.

Senirkentli

01 Aralık 2022 Perşembe 20:22

Asıl sorun gölün etrafına hiç bir anlamı olmayan göletler yapılması ve kovada santraline ve Antalya suyun verilmesi. Senirkent, Yalvaç, Gelendost , Egirdir de tarımı bitirince kimin eline ne geçecek. Allah aşkına Isparta da kaç fabrika var. Allah rızası için DSİ sayın Valimize doğru bilgi versin. Çiftçiye verilen su toplam 2 ay yoktur. Sayın Valim bu hususu yukarda adını saydığım ilçenin kaymakam ve belediye başkanları ile masaya yatırmanız daha doğru olacaktır. İlginiz için teşekkürler.

Mühendis

01 Aralık 2022 Perşembe 18:47

İlimizde en çok su kaybı içme suyu şebekesinde.Acilen yer altındaki çürüyen su borularının asbes içermiyen yeni teknoloji sağlıklı borularla değiştirilmesi gerekmektedir.

Vatandaş

01 Aralık 2022 Perşembe 18:43

Önce belediye dikkat edecek. Buharlaşmanın olduğu öğle vakti sulama yapmayacak. Eylül ayında belediye görevlileri. öğle vakti itfaiye hortumu ile parkları suluyıp masaları yikiyorlardı.

Ispartali

01 Aralık 2022 Perşembe 18:29

Kapalı sulama projesine çok acil hız verilsin.

Çiftçi

01 Aralık 2022 Perşembe 18:22

Kapalı sulama sistemi yaptırmak için 2020 yılında 90 lık borunun 1 metresini 9 TL'den aldım.Şuan aynı plastik borunun 1 metresi 34 TL. oldu..Hükümet zam üstüne zam yaptı.Sulama sistemlerine Tarım Bakanlığının vereceği destek devede kulak sayılır...Bu enflasyonda gelde damla sulama sistemi yaptır..

Gariban Çiftçi

01 Aralık 2022 Perşembe 17:46

Çiftçinin 4 ay kullandığı su ile mi bitti. Sulamaya kullanılan su daha yıl boyu olan buharlaşma kadar ancak, DSİ lütfen doğru bilgi versin Vali Beye buharlaşmayı azaltmak için göldeki otlanmayı ve su içindeki bitki gelişiminin kontrol altına alınarak tranprasyon azaltılmalı. Diğer kacaklar önlenmeli, 4 ay çifti su kullanıyor onunda büyük bir çoğunluğu damla sulama ile oluyor. Lütfen verileri düzgün ve sağlam verin. Çiftçi sahipsiz ilk iş çiftçinin suyuna göz dikmek olmamalı. 12 ay akan su kesilm

Hüseyin

01 Aralık 2022 Perşembe 17:16

Yapılacak iş çok basit. Bütün su kanalları yeraltına alınacak. Bütün bahçeler damlama suya geçirilecek. Ovada bulunan yaklaşık belki 1000 den fazla kaöak sondajlar kapatılacak. Kartlı sulamaya geçirilecek. Gücünüz yeterse kovafaya giden su kesilecek gölde çok olursa verilecek.

Abdullah AYDIN

01 Aralık 2022 Perşembe 15:13

Kuraklık başladıktan sonra insanları uyarmaya başlamak geç kalmışlıktır. Nasa bile Göller Bölgesinde kuraklık olacak diyerek 2 sene önce uyardı, Türkiye yeni başlıyor. Valinin önümüzdeki sıkıntılar için halkı uyarması gerekirdi. Kıtlık, salgın hastalıklar, can güvenliği, kitlesel göç, anarşi vs hakkında olabilir. Zor günler geliyor sonuçta. Türkiye'nin ortadoğuda başlayacak savaştan kaçınması mümkün değil.

Vatandaş

01 Aralık 2022 Perşembe 14:43

Bikere sondajlarda salma sulama yasaklanmalı damlama sistemine geçilmeli yoksa sonumuz kuraklik

Mehmet

01 Aralık 2022 Perşembe 14:38

Karamanda konya kop ajansı sağolsun akıypr parayı polietilen kapalı sistemler keyfi çelik boruya dönüyor ısparaya 3 ün 1 i

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR