Başarılı olmanın yolu sistemli ve yeterli çalışmaktan geçer.
Türkçe dersinden istenilen verimi almak sanıldığı kadar zor değildir.
Sınav odaklı baktığımız zaman öğrenilen bilginin kalıcı olmadığını biliyoruz. Çalışırken bilgi edinme amacını benimsersek işimiz daha da kolaylaşır.
Türkçe soruları iki bölümden oluşur. Biri dil bilgisi diğeri ise anlam bilgisidir.
• Dil bilgisi başlarda sizi korkutabilir ama öğrendikçe cümle çözümlemeleri size keyif verecektir. Konuya hakimiyetiniz işinizi kolaylaştıracaktır.
• Anlam bilgisi soruları okuyarak, okuduğunu anlayarak, anladığını yorumlayarak çözülür.
• Paragrafta anlam soruları uzun olduğu için öğrenciyi korkutur. Ama uzun sorunun cevabı içindedir. Paragraf sorularını çözerken kalem kullanmak işimizi kolaylaştıracaktır. Sözcüklerin, cümlelerin anlamlarını belirleyerek sorunun çözümünde ihtiyacımıza cevap verecek şekilde notlar almalıyız. Sorunun çözümü için paragrafta yer alan verilerin altlarını çizerek seçeneklerin değerlendirilmesinde zaman kazanmak mümkündür.
• Bilimsel konularda da paragraflarla karşılaşıldığı için fizik, kimya, biyoloji ders kitaplarındaki metinler okunup değerlendirilmelidir. Ayrıca bir bilim-sanat dergisi takip edilirse faydalı olur.
Kitap okumak, anlam bilgisi sorularını çözmemize büyük katkı sunar. Hikaye , roman , deneme gibi yazıların-özellikle de sevdiğimiz alanlarda yazıların- bol bol okunması faydalı olacaktır.
Kitap okumayı sınav yılıyla sınırlı düşünemeyiz. Sınav yılında olsanız da kitap okuma zihninizi temizler, farklı dünya ve iklim sunarak rahatlamanızı sağlar; kısa bir süre de olsa sınav atmosferinin dışına çıkma imkanı sunar. Böylece de sınav kaygısı gibi başarının önündeki en büyük engelle baş etmenize yardımcı olur.
Sınav yılında test çözmeye daha ağırlık vermelisiniz.
Temel Yeterlilik Testinde kitapçıkta karşınıza çıkacak ilk ders Türkçedir.
Eşit ağırlık ve sözel alan öğrencilerinin günün en az iki saatini; sayısal öğrencilerinin bir saatini Türkçeye ayırması gereklidir. Eşit ağırlık öğrencileri 2 saatin 1 saatini konu çalışmak için kalan 1 saati de soru çözmek için düzenlemelidir. Sayısal öğrenciler ise Türkçe çalışma sürelerinde tamamen soru çözmelidir.
TYT İçin Türkçe Konu Çalışma
TYT’ye girecek öğrencilerin Türkçeye çalışırken sistemli çalışmaları gerekmektedir. Konuların bitirilmesi oldukça önemlidir. Öğrenciler, Türkçeye dair müfredattaki konuları anlam bilgisi ve dil bilgisi konuları olarak bir kâğıda sırasıyla yazmalı ve dil bilgisi konularının her birini sorularını da çözerek bir hafta içerisinde bitirmelidir.
Sınav sürecinde yapılabilecek en büyük yanlış, bu çıkmaz, bu çıkar deyip konuları önemli veya önemsiz diyerek gruplamaktır. Bu nedenle her konuyu tek tek bitirmek son derece önemlidir.
TYT İçin Yazarak Türkçe Çalışma
TYT’ye girecek olan öğrencilerin Türkçeye hazırlanırken özellikle not tutmaları gerekmektedir. Sınav zamanı yaklaştığında tekrar tekrar okumanız gerektiğinde kitaplardan değil, kendi kısa notlarından okumaları daha faydalı olacaktır.
TYT sürecinde öğrencilerin okuduklarını anlamlandırabilmesi oldukça önemlidir. Sınav, temel yeterliliği test ettiği için öğrencinin okuduğunu tek seferde anlayabilmesi gerekmektedir. Aksi halde sınav anında süreyi yetiştirememe söz konusu olacaktır.
Paragrafları tek seferde okuyup anlamak için yazarak çalışmak gerekmektedir. Yazmak, okunanın daha hızlı şekilde hafızaya alınmasına yardımcı olur.
TYT Türkçe İçin Soru Çözme
TYT hazırlığında olan öğrencilerin Türkçe söz konusu olduğunda, çalışma programlarına yerleştirilecek ilk madde soru çözmek olmalıdır. Çalışılan, öğrenilen ve tekrarlanan konuları ilerletirken aynı zamanda soruları da çözülmelidir.
Konu çalışılmaya başlandığında sorular-testler- kolay olmalı, daha sonra zor sorularla- testlerle- devam edilmelidir.
Türkçe soru çözümü için elinizde her zorlukta test kitabı bulundurmalısınız. ………………………………………………………………………………………………….Ne kadar soru çözerseniz kendinizi o kadar geliştirirsiniz. Birbirinden farklı yüzlerce soru tarzı olan konuları bu şekilde daha iyi pekiştirebilirsiniz.
TYT hazırlığında olan öğrencilerin konu tekrarlarını aksatmamaları oldukça önemlidir. Bunun nedeni Türkçenin çok rahat bir şekilde unutulmasıdır. Özellikle dilbilgisi alanında devamlı tekrarlar yapılması son derece önemlidir.
Konular arasında yer alan; sözcükte anlam, cümlede anlam gibi okuduğunu anlama süreklilik, dil bilgisi ise tekrar gerektirir.
Türkçe konuların haftalık bir gün tekrar edilmesi hatırlamak için yeterli olacaktır. Herhangi bir gün, birkaç saat, aldığınız notlara yönelik tekrarlarlar yapmanız, konuların hatırlanmasını son derece kolaylaştıracaktır.
• Türkçe netlerinizin çok iyi olması, puanınız üzerinde oldukça etkili olacaktır.
• Netlerde artış sağlayabilmek için zamanı iyi kullanmanız gerekmektedir. Zamanı iyi kullanmak ise okuduğunuzu tek seferde anlamaya dayanmaktadır.
TYT İçin Türkçede Süreyi doğru ve verimli kullanmak uygun çalışmalarla mümkündür.
• Öğrenciler konularının %20’lik kısmını bitirmeye başladığında deneme çözümlerine de başlamalıdır. Konu eksiğiniz olduğu için denemede sıkıntı yaşayabilirsiniz ancak bildiklerinizin pekişmesi için bu denemeler oldukça önemlidir.
• Türkçeden deneme çözmenin en büyük avantajı zamanı kontrol etmeye yardımcı olmasıdır. Zamanın özellikle paragraf sorularıyla çok zor kontrol edildiği bilinmektedir. Bu sıkıntıyı aşmak için düzenli olarak deneme çözülmesi önerilmektedir.
• Deneme sonuçları çalışma programımızın kontrol edilmesi adına değerlendirilmelidir. Buna göre eksik konular, oturmamış bilgiler görülür ve gerekli tedbirler alınır.
Türkçe hızınızın yüksek olması gerekmektedir. Soru başına düşen birim süreden fazlasını kullanmamalı, bir soruda gereğinden fazla beklememelisiniz.
DESTEK ALMAK NEDİR, NASIL OLUR?
• Sınav hazırlık sürecinde öğrencilerin her dersi, her konuyu yalnız başlarına başarmaları mümkün olmayabilir. TYT temel Türkçeye girecek öğrenciler, anlamadıkları ve başarmakta zorlandıkları konularda yardım almalıdır. Sınava hazırlık sürecinin doğru işletilmesi bu profesyonel yardımlarla mümkündür.
Ders öğretmeninden ders esnasında veya teneffüste yardım almak
Özel öğretim kursuna gidiyorsa ders öğretmeninden ders veya etütte yardım almak
Özel ders öğretmeni varsa ondan bire birde yardım almak
TYT Türkçe 2019 Türkiye ortalaması 14 nettir. Bu, eğitim sistemimiz için düşündürücüdür ve mutlaka ele alınması, düzeltilmesi gereken eksikliktir.
Hüseyin ÇELİKKOL
Isparta Nokta Koleji Türk Dili Ve Edebiyatı Öğretmeni
Bülent
07 Eylül 2019 Cumartesi 15:34Bu ülkede 205 (iki yüz beş) adet Üniversite var. Dünyada ilk 500 Üniversite arasına giren kaç tane Üniversitemiz var. Hadi bakalım güzel ülkemin sorgulamayan mensupları araştırın. Soru sorun neden niçin nasıl?