Isparta’da çırak olarak başlayıp 32 yıldır turşuculuk yapan Süleyman Çevik, turşu tüketiminin insan sağlığına olan yararlarına dikkat çekti.
Zaman ve zahmet isteyen turşu kurulumunun sezonunun başladığını belirten Çevik kilosunun 100 ila 200 lira arasında olduğunu söyledi. Açıklamasında, ‘’Şu anda sezon itibarıyla yeni yeni kurmaya başlıyoruz. Eylül ekim gibi 20 civarı çeşit olabiliyor. Hemen hemen her şeyin turşusu oluyor fakat görsel amaçlı olduğu da oluyor. Bunların arasında salatalık, karışık, lahana ve biber çeşitleri çok seviliyor. Yöresel ürünler de tercih ediliyor. Dolmalık biber, içi dolgulu turşu, patlıcan dolma gibi farklı tatlara da ilgi vardır. fiyat aralığı ise kilo olarak 100 ila 200 lira arasında değişiyor’’ dedi.
Kentin kendine has bir turşu tercihi olduğunu anlatan Çevik, ‘’Dolmalık biber oyulur ve içine salatalık, lahana, sarımsak, maydonoz, havuç ilave edilir. Sonrasında ise kapya biber ile kapatılarak 20 - 25 günde fermente edilerek yenmeye hazır olur. Çok faydalı ve lezzetlidir. Turşunun kendisi de probiyotik, bağışıklık, sindirim ve vitamin A, C, K açısından çok faydalıdır. Isparta’nın yerlisi de kendi farklı otlar kullanarak turşusunu kendisi yapar.
Turşu yapımında suyun azalması sık yaşanan bir durum olduğunu söyleyen Çevik, “Turşu bir nevi balık gibidir, susuz kalınca ölür. Bu yüzden turşuyu susuz bırakmamak gerekiyor. Ancak bu sayede turşu uzun ömürlü olur,” dedi. Ev yapımı turşuların raf ömrünün kısa olduğunu belirten Çevik, “Sirke zamanla turşuyu pişirip erimesine neden oluyor. Turşunun en makbul yeneceği aylar Ekim’den Mart’a kadar. Sonrasında yapılan turşular lezzetini tam veremiyor,” diye ekledi.
Musa er
10 Ağustos 2025 Pazar 21:20Bol kazançlar , ellerinize saglik , hijyen ve lezzetiniz 1 numara , böyle devam edin , teşekkürler