Mimarlar Odası Isparta Temsilciği, Isparta'da beklenen deprem felaketinin yaşanmaması için alınması gereken önlemler ve çözüm önerileri hakkında basın açıklaması yayınladı.
Yapılan açıklamada ise; "6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen deprem felaketi ülke genelindeki yapı stokumuzun depreme ne kadar hazırlıksız olduğunu bir kez daha ve çok acı bir biçimde gözler önüne sermiştir. Maalesef ilimizdeki yapı stoku da benzer durumdadır ve bu binalarda yaşayan insanlarımız büyük risk altındadır. Buna rağmen hala ders ve tedbir almak için vakit vardır.
Yaşadığımız deprem felaketinin ardından Isparta’nın mimarları olarak (gerek özel gerek kamu) Odamızda bu konuda geniş katılımlı bir istişare toplantısı gerçekleştirdik. Üyelerimiz tespit ve önerilerini sundular, hepsini tartıştık ve madde madde not aldık.
Bugün 10 ilde yaşanan deprem felaketinin yarın Isparta’da da yaşanmaması için ivedilikle önlemler alarak hazırlanmalıyız. Aksi takdirde yarın çok geç olacaktır. Tespitlerimizi ve önerilerimizi aşağıda madde madde yazmış bulunmaktayız. Yetkililerin acilen dikkate almasını ve icraatını önemle arz ederiz.
1) Şantiyelerde ustalara da sorumluluk verilmelidir. Hem ruhsata hem tutanaklara imza atmalıdırlar.
2) Şantiye şefi kurum tarafından oluşturulan bir havuzdan atanmalıdır. Şantiyede tam zamanlı bulunmalıdır, kadrolu olmalıdır, hak ettiği ücreti almalıdır ve ücreti devlet tarafından ödenmelidir. Her şantiyede bir adet şantiye şefi sürekli bulunmalıdır.
3) Avrupa’da olduğu gibi inşaat demirleri atölyede projeye uygun kesilip yerinde uygulanmalıdır.
4) TAKS / KAKS uygulamaları kaldırılmalıdır.
5) Beton santralleri de mesuliyet almalıdır.
6) Isparta’da bitişik nizam çok bina bulunmakta, komşu binaların kat döşemeleri farklı kotta olabilmektedir. Depremde çekiçleme etkisiyle binaların birbirine zarar verip vermeyeceği acilen tespit edilmeli.
7) Halk deprem anında nereye koşacağını bilmemektedir. Toplanma alanları yetersizdir. Bu alanlarda konteyner içinde deprem sonrası acil ihtiyaç olacak kalemler hazır bekletilmelidir.
8) Gerekirse yeni binalara ruhsat verilmesin, halk bir süre eski binaları dönüştürmeye veya güçlendirmeye yönlendirilsin.
9) Anaokulundan üniversite son sınıfa kadar deprem eğitimi olmalıdır.
10) Mimarlık bölümünde zemin/jeoloji konularında ders olmalıdır.
11) Mimarlık, eğitiminde kontenjanlar çok fazla, verimli eğitim verilemiyor. Acilen kontenjanlar düşürülmeli, hatta bazı üniversitelerin mimarlık bölümleri kapatılmalıdır.
12) Uzaktan eğitimle mezun olmuş 22 yaşındaki bir yeni mezun mimar 100 katlı gökdelene ve bir havalimanı projesine imza atabilmektedir. Mezuniyet sonrası zorunlu staj ve sınav zorunluluğu olmalıdır.
13) Yıkılıp yapıldığında hak kaybı olacak, mülkiyet sorunlarından dolayı maliklerin kentsel dönüşüme sıcak bakmadığı yerlerde güçlendirme teşvik edilebilir.
14) Sismik izolatörlerin üretiminin ve inşaatlarda uygulamasının hızlandırılması konusuna devlet bir an önce el atmalıdır.
15) Millet Bahçeleri acil toplanma alanı ilan edilmeli ve altyapıları buna göre hazırlanmalıdır. Örneğin kamelyalar anında çadırlara dönüşebilmelidir.
16) Konut binalarının zemin ve bodrum katlarını otopark ve dükkan olarak çözebilmek için taşıyıcı sistem zorlanmaktadır. Bu yüzden binaların zemin katı dükkan, bodrum katı otopark uygulamasından vazgeçilmelidir.
17) İKK (İl Koordinasyon Kurulu) aracılığıyla Mimar-İnşaat mühendisliği-jeoloji mühendisliği disiplinleri beraber toplantılar düzenlenmelidir.
18) İlimizin çadır ve konteyner stokları sorgulanmalıdır. Rakamlar kamuoyu ile paylaşılmalıdır. İl merkezi ve ilçelerdeki konumları nerelerdir?
19) Yönetmeliklerin çıkmaza soktuğu noktalarda belediye meclis kararlarıyla hızlı düzenlemeler sunulabilir
20) Konut stokları perifere yayılmalı ve bu yeni az katlı konutların yapım teknikleri sorgulanmalıdır.
21) Yönetmeliklere uygun yapılan yapıların da yıkıldığı gözlemlenmiştir. Dolayısıyla yönetmelikler de acilen yeniden gözden geçirilmelidir.
22) Isparta zemin yapısı genel anlamda net olarak belirlenmeli ve teknik insanlarla paylaşılmalıdır. Sağlam zeminler tespit edilmeli ve yerleşimler bu alanlara kaydırılmalıdır.
23) Kat adetleri zemin yapısına göre belirlenmelidir.
24) Yatay mimariye geçilmelidir.
25) Yapım sistemlerinde güncellemeler yapılmalı, yeni öneriler getirilmelidir.
26) Arsa sahibi kendisi yaparsa ucuza kaçıyor, müteahhite yaptırırsa fazla daire istiyor. Arsa sahipleri bilinçlendirilmelidir.
27) Ucuza yapılan işçilikler en büyük problemlerden biridir. Ciddi bir sertifikasyon sistemi olmalıdır.
28) Yükleniciler (müteahhitler) sadece mimar ve inşaat mühendisi olmalıdır.
29) Mimarlık - mühendislik bölümlerinden mezun olup askerlik yapacak kişilerin askerlikleri zorunlu teknik eğitimle tamamlanmalıdır. Bu teknik eğitimi AFAD gibi kurumlar yapabilir. Böylece tezkeresini alanlar hasar tespiti ve arama kurtarma eğitimi almış olarak hayata başlarlar.
30) Afet dönemleri için acil durum afet kentleri kurulmalıdır.
31) Türkiye’de merkez ilçesinde riskli alan belirlemeyen belki de tek il Isparta’dır. Riskli olan bölgelerin acilen riskli alan ilan edilmesi ve hızlıca tahliye edilmesi zaruridir.
32) Isparta için bir deprem projeksiyonu ve bu bu projeksiyona ilişkin bu yapı stoğu ile yaralı sayımız ve buna ilişkin acil eylem planı, hastane yeterliliği ve sahra hastanelerinin uygun konumları nereler olacaktır? Bu konuda Odamıza bilgi verilmesini talep ediyoruz.
33) Yine bu deprem projeksiyonuna ilişkin ölü sayımız ve bunların defin işlemleri için gerekli malzeme ve yer durumu nedir?
34) Yine bu projeksiyonda hasarlı, ağır hasarlı ve yıkılmış olan binalardan kurtulanlar için barınma konusunda ilk etapta kaç adet çadır, mobil mutfak, tuvalet ve duş öngörülmüştür, bunların da konumları nedir?
35) Mevcutta güçlendirilmesi gereken ve projeleri yapılmış ya da yapılmakta olan tüm eğitim kurumları için ivedilikle boşaltma kararı alarak burada okuyan öğrenciler için geçici eğitim alanları planlaması yapılmalıdır.
36) Tüm kamu personeli AFAD eğitimi almış mıdır? Biz gönüllülere ne zaman eğitim verilecektir?
37) Binaların risk tespiti maliklerin insiyatifine bırakılmamalıdır. İdareler tarafından resen ve cebren yapılmalıdır.
38) 2011 yılı sonrası yapılmış yapı denetimli binaları veya yeni yapılacak inşaatları konuşmak yerine tüm gücümüzle 2000 yılı öncesi yapı stokumuza odaklanmalıyız, 2000 yılı öncesi yapılmış binalar için adeta seferberlik ilan etmeliyiz. Yapı stoku ve envanteri sorgulanması ilk ve en acil gündemimiz olmalıdır.
39) Resmi depreme dayanıklılık sertifikası olmadan tapu satışı olmamalıdır.
40) Asansöre her yıl, arabalara 2 yılda bir denetim ve vize uygulanırken, asansörün içinde bulunduğu binaya periyodik denetim olmaması mantığa aykırıdır. Binalar da en fazla 5 yılda bir vizeye tabi tutulmalıdır. Böylelikle kolon kesilip kesilmediği, kaçak kat ilavesi vb. durumlar tespit edilebilir.
41) Nüfusunun %80’i deprem riski altında yaşayan ülkemizde en büyük sorunumuzun deprem felaketi olduğunu bir kez daha yaşayarak öğrenmiş olduk. Böyle bir gerçek karşısında 2023 yılında hala mimarlık ve inşaat mühendisliği bölümlerinin müfredatında zorunlu “deprem, depreme dayanıklı yapı tasarımı, deprem yönetmeliği, kentsel dönüşüm” derslerinin olmaması geleceğimiz açısından büyük bir zaaftır.
42) İnşaat ruhsatı ve iskan ruhsatı veren belediyelerin bir çoğunda mimar, inşaat mühendisi ve jeoloji mühendisi bulunmamaktadır.
43) 2013 yılında Mimarlar Odası’nın elinden alından proje denetim yetkisi geri verilmelidir.
44) Tarihi ve tescilli eserlerimiz güçlendirmeden restore edilmemelidir.
Aracı
25 Şubat 2023 Cumartesi 15:56Herkes piyasada müteahhit olmuş emlakçı olmuş emlakçıların kazandığını mühendis kazanmaz ne fatura keser ne kadar vergi ödediği bilinmez fikir işçiliği yapan mühendis onların kazandığını kazanmaz bu nasıl iştir çok okuyup sorumluluk almakla sorumluluğu olmayan mesleklerin kazançlarına bakınız lütfen
Okullara bakın
25 Şubat 2023 Cumartesi 14:26Siz neredeydiniz ofislerinizden cıkarmıydınız kalkmış şhow yapıyorsunuz showmenler okullar tehtit altında gidin onlara bakın bu yazdıklarınız google yazdın mı cıkmıyo hepsi okuyoz uygulama yapının boş yapmayın
Yorumcu
25 Şubat 2023 Cumartesi 14:20Bu kadar konuşmanın arasında şehir plancılarından hiç bahsedilmemiş olması ne kadar da afete hazırladığınızı gösteren güzel bir örnek olmuş!!! Meslek sahipleri olarak çok birikiminizin olduğu kuşkusuz görünüyor!!!
uyanık geçinen cingözler
25 Şubat 2023 Cumartesi 14:14amirler kontrolun görevine müdahale etmemeli mutayıtın getirdiği katmerleri yiyip soda içmemeli ihaleden sonra tadilat yapmamalı kontrol yerinde görüp müdahale etmeli göz yummamalı lokantada işkembe içerken kebap yerken görüntü vermemeli yıkılan mantolama yerine kantin onarımı yalanıyla mantolama yaptırmamalı böyle rezil duruma düşmemeli birazda arlanmalı herkesin her şeyi bildiğini bilmeli mutayıtın aldığı uçak biletiyle istanbula gitmemeli arabasıyla gezmemeli
kızıl melek
25 Şubat 2023 Cumartesi 13:44İktidar; 6'lı masanın adayı kim diye sorgulayacağına , 20 yılı aşkın süredir muhalefet ve geçmiş ile uğraşacağına ilime bilime, bunlara kafa yorum çözüm bulabilseydi keşke.
Jsne
25 Şubat 2023 Cumartesi 12:58Batıkent Mahallesi'ndeki belmas evleri çok sallanıyor acil önlem alınmalı
Haci
25 Şubat 2023 Cumartesi 10:47Bişeylwr yapın kimden bekleniyor kim yapacak gerekli testleri? Tüm binalar test edilmelidir. Sonuçları tüm halkın göreceği şekilde ilan edilmelidir.
Betonarme
25 Şubat 2023 Cumartesi 10:19Mühendis ve mimara baskı yapamazsın tehdit edemezsin şiddet uygulayamazsın değer vermelisin
Spartan
25 Şubat 2023 Cumartesi 09:16şantiye şefinin maaşını devlet mi versin :) ofisimden çıkayım gideyim bi bakayım demiyor da. mimarlar diyor ki yani ben çizeyim alayım paramı ben hariç herkes mesul olsun. mimarlar olarak biz sütten çıkmış ak kaşığız kardeşim.
Veli
25 Şubat 2023 Cumartesi 08:36Mimar mühendis meslek kanunu çıkarılmalı
7.9 şiddetindeki deprem
25 Şubat 2023 Cumartesi 02:49ısparta'da kentsel dönüşüm diye bina yapıp altına bim,şok,a101,migros,veteriner,depo,elektrikçi,sucu,mobilyacı vs. gibi yerler alsın diye hepsini dükkan yaptınız şimdi diyorsunuz ki deprem bölgesinde BİNA YAPACAĞIZ VE ALTINDA DÜKKAN YAPIMINA ENGEL OLACAĞIZ EEE BU NE PERHİZ BU NE LAHANA
Ali
25 Şubat 2023 Cumartesi 02:36Sıkıntıları görüp uyaran ve eksiklikleri tamamlayın yoksa imza atmam diyen yetkililerin tehdit edilmesine dair bir MADDENİZ NEDEN YOK?
Muammer.
24 Şubat 2023 Cuma 23:41Şantiye şefinin maaşınıda devlete yüklemişsiniz helal olsun size.Başka bir arzunuz.
Anadolu
24 Şubat 2023 Cuma 23:27Deprem bölgesi olan Ispartamızda en riskli mahalle şu an Anadolu mah. olduğu aşikardır. Belediye, Çevre ve Şehircilik, Müteahhitler el birliğiyle mahalle ya da ada bazlık tüm mahalleyi yeniden düzenleyip kentsel dönüşüm yapması gerek.
kantin bahane manto şahane
24 Şubat 2023 Cuma 22:13İl özel idarede ziraat mühendisi belediyede arkeolog il milli eğitimde özel eğitim öğretmeni inşaatla ilgili şubelerin müdürü olursa siz daha çok tartışırsınız. İnşaat kim öğretmen kim ne kel alaka sonra yıkılan kamu binaları hakkında hiç açıklama yok.eskiden surveyan olurdu şimdi teknisyenler mühendis mimar gibi hareket ediyor şantiye şefi görevlendirilmiyor şantiyede surveyanlık yapması gereken teknisyenlerin cakasından yanına varılmıyor sonrada mantolaması uçuyor binanın tekns hesap soran yok
cüneyt
24 Şubat 2023 Cuma 22:13beklenen ısparta depremi mi ? yav siz ne içiyonuz
Devlet
24 Şubat 2023 Cuma 22:01Mimar caner risk kentsel dönüşüm acaba kaç tane rantsal dönüşüm yaptı çünkü kentsel dönüşümü yok devletimiz kurumlarıyla ayakta yakılmadı gereğini yapar ve Cumhurbaşkanımız bu odalarında gereğini yapar her şeyde çıkıyorlar devlet sanki yokmuş gibi mimarlar odası siz önce görevinizi yapın göreviniz bu değil halkı Galya’na getirmek milletin yeni yerlerde konut sahibi olmasını engellemek yok yeni ruhsatları durdurmak başka meslek grupların işine burnunu sokmak sizin mimarlar odasının görevi değil
ayazmanalı
24 Şubat 2023 Cuma 20:53Rantsal dönüşüm KENTSEL dönüşüm olursa derdimize derman olur.Önce Ahlak
Mühendis
24 Şubat 2023 Cuma 20:36Mimarlar odası Başkanı para kazanmak ve halkı sömürmek için daha neler yapacak devlet herşeyin en iyisini yapar yapıyorda mimarlar odasına ihtiyaç yo
Bilen kişi
24 Şubat 2023 Cuma 19:25Oda olarak bugüne dek neden bir çalışma yapmadınız? Yakında sel olursa, yangın çıkarsa, fırtuna olursa, her tür afet ve insanlarımızı kaybedersek, bu sefer de onun için mi yazacaksınız çözüm dediğiniz hikayeleri. Önemli olan önceden çözüm önermektir olunca geç bunları olur. Velhasıl kelam Mimar Sinan dışında mimarlar yüksek ünvanlı olursa olacağı bellidir…
acil
24 Şubat 2023 Cuma 19:16insanlar binasını test yaptırmaya korkuyor ya depreme dayanıksız çıkar diye.O nedenle resmi kurumlar zorunlu olarak bu testi yaptırmalıdır.Belediye acilen bu işe el koymalıdır.
Hakki
24 Şubat 2023 Cuma 17:35Belediye Başkanı acil ilk iş olarak özellikle 2000 yılından önce yapılmış binaları denetler ve sonuç verirse Isparta ya en büyük hizmeti yapmış olur.İsparta halkı o zaman sayın başkanı unutmaz.
Yapında görelim
24 Şubat 2023 Cuma 16:32Şimdi mi aklınıza geldi. İmar planları değişirken yeni imar alanları açılırken mimarlar mühendisler ellerinizi ovuşturuyordunuz.
Aslı YEŞİLDERE
24 Şubat 2023 Cuma 16:288) Halk bir süre eski binaları dönüştürmeye ve güçlendirmeye yönlendirilsin denmiş. Neden süre konulsun ki . İnsanlar imkanları veya güçlendirme&dönüşüm ihtiyacı olduğunda her zaman bu işlemleri yapabilmeli. Süre neden kısıtlanıyor?
Mayb
24 Şubat 2023 Cuma 16:18Belediyeler tarım arazilerini imara açmak yerine; eski apartmanların birer kat fazla yapılmasına müsade ederek Kentsel dönüşüme girmelerine teşvik etmelidir.
Baklavacı Müteahhit
24 Şubat 2023 Cuma 15:29İlk olarak insanlara kendilerinin mimar olmadıklarını, eğitim almadıkları sürece de olamayacaklarını anlatmak gerekiyor
başgan proje denetim yetkisi mi istiyo
24 Şubat 2023 Cuma 15:28Mühendisler ve mimarlar odası Türkiye genelinde ne zaman işiyle uğraştı..Eski yetkileri verin.,Biz denetleyelim parayı biz alalım mı demek istiyo bu akedeşler
Vatandaş
24 Şubat 2023 Cuma 15:07Önce satılık evlerin fiyatlarını düşürün belediyelik yerde trilyon olmuş evler büyükşehir sanki
Atıf
24 Şubat 2023 Cuma 14:32Benim kaybetcem hirbirsey yok parayla mala mülke tapanlar düşünsün onun bunun hakkını yiyenler düşünsün
Vatan
24 Şubat 2023 Cuma 13:402011 öncesi binalar çürükmü diye acil bakılıp boşaltılmalı belediye bunun için daha büyük çaba harcamalıdır
Güzel çalışma olmuş,ancak uygulamakta sıkıntı var.
24 Şubat 2023 Cuma 13:37Cok güzel anlatmıssınız,sayın mimarlarımız, ancak bizim ulkemizde rüsvetin halledemeyecegi,rant ın açamayacağı kapı yoktur.Bu saydıklarınızı anayasaya almak gerek.Ve bunlari uygulamayanları cinayetten yargılamak gerek.Hammurabi kanunları gibi sert ceza kanunlarımız olmalı.Yoksa hepsi boş işler.
ıspartalı
24 Şubat 2023 Cuma 13:09Bu başkandan bir fayda gelmez.Adamın sosyal medyasını inceleyin deprem oluncaya kadar alanı ile ilgili kaç faydalı paylaşım yapmış.Adam mimarlar odası başkanı gibi değil bir muhalefet partisinin il başkanı gibi paylaşımlar yapıyor
adem
24 Şubat 2023 Cuma 13:06Düne kadar kentsel dönüşüme karşı çıkan,Mimarlar odası sizinde vebaliniz çok.Siz gölge etmeyin yeter.
mimar
24 Şubat 2023 Cuma 12:57şak şak şak şak... deprem olunca mı aklınıza geldi.