GİZEM SARIKAYA- Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversite’sinde Teknoloji Fakültesi’nde görevli olan ve Siber Güvenlik ve Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Ahmet Ali Süzen, kafelerde ve halka açık alanlarda bulunan şarj otomatlarından telefon şarj ederken dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Dışarıda Telefonun bataryası belirli bir seviyeye düştükten sonra şarj etmek adına kafelerde, açık alanlarda kullanılan bazen ücretli, bazen de ücretsiz olan USB şarj aletlerini kullanılıyor. Bu kabloların her biri şarj görevi görmüyor. Bazı dolandırıcılar art niyetli işlemler için bu şarjları kullanılabiliyor. Yeni model telefonlarda bu dolandırıcılık yöntemi fazla görülmüyor. Eski ve Android özellikli telefonlarda ciddi sıkıntılarla karşı karşıya bırakabiliyor. Özellikle belirli bir Android sürümünün altında olan telefonlarda data kablosu olarak da kullanılıyor. Kullanıcı telefonunu, USB’ye taktığı zaman resimlerini, birçok dosyasını görebiliyor. Karşı tarafta bir powerbank görevi değil de bir kopyalama görevi gören bir cihaz ise, resim klasörünü, dosyalarınızı, belgelerinizi kopyalayabilir.
TELEFON ŞARJA TAKILDIKTAN SONRA KONTROL EDİLMELİ
Teknolojiyi doğru ve bilinçli bir şekilde kullanmalıyız. USB şarj aletleri ile yapılan dolandırıcılık için kullanıcı önlem almalıdır. Telefonu şarja taktığımızda telefonu kontrol etmeliyiz. Cihaz şarja bağlandığında veri aktarması varsa uyarı verir. Veri yükleniyor, cihaza erişiliyor, yükleme devam ediyor veya ufak bir USB işaretleri çıkıyor. Böyle bir durumda ‘izin ver’ seçeneğine tıklanmamalıdır ve cihaz şarj aletinden çıkartılmalıdır. Telefon şarja takıldığında sadece ‘şarj oluyor’ ibaresi çıkarsa o zaman USB kablo güvenle kullanılabilir. Şarj amacı olan kablolar asla veri izini istemez. İzin istiyorsa bu durumda bir problem vardır. Cihazınızı USB’den çıkarmak gerekir.
teşekkürler
12 Temmuz 2023 Çarşamba 22:15ayrıntılı anlatım için teşekkürler.