Haber/Ali ÇEVİKBAŞ - Isparta’da 54 yıldır anahtarcı olan İbrahim Asma (63), teknolojinin ilerlemesiyle birlikte akıllı kilit sistemlerinin yaygınlaştığı, geleneksel mekanizmaların 5-10 yıl içinde tamamen ortadan kalkabileceğini söyledi.
Teknoloji geliştikçe mesleğindeki değişimlerden bahseden Asma, açıklamasında; “Ben bu işte mekanik alanda faaliyet gösteriyorum, yaş itibariyle elektroniğe geçiş yapmadım. Bizim yaptığımız iş tamamen mekanik ve bu şekilde belki 5 yıl daha devam eder ama sonrasında tamamen elektronik sistemlere geçileceğini düşünüyorum. Özellikle güvenlik açısından mekanik kilitler revaçtadır. Kullanım açısından daha sağlam olabiliyor. Elektronik kilitlerde ise bozulma ihtimali mevcut. Bu nedenle benim önerim mekanik sistemlerdir. Günümüzde akıllı kilit sistemleri yaygınlaşmaya başladı, dolayısıyla 5-10 yıl içinde mekanik kilitlerin tamamen ortadan kalkabileceğini ve teknolojinin bu alana tamamen hakim olacağını düşünüyorum. Maalesef bu mesleğe gençlerin ilgisi yok. Devam ettirilmesi gereken bir meslek olduğunu düşünüyorum. Günlük hayatta yaşanan küçük olaylarda anahtarcıya sık sık ihtiyaç duyuluyor. Örneğin, evin içinde anahtar unutulabiliyor ya da pencere açıkken kapı rüzgarla kapanıp kilitlenebiliyor. Bu gibi durumlarda çilingir çağrılarak kapı açılması yönünde talepler oluyor. Güvenlik açısından da bazı önerilerde bulunmak isterim. Evden çıkarken kapının sadece bir kez kilitlenmesi yeterlidir. Kapı iki kez kilitlendiğinde, dil mekanizmanın tamamen içine gittiği için hırsızların kapıyı açması kolaylaşabiliyor. Tek kilitlemede ise mekanizmanın yarısı içerde, yarısı dışarda kaldığı için açılması daha zor oluyor. Bu nedenle kapının bir kez kilitlenmesini tavsiye ediyorum. Ayrıca “çivi anahtar” olarak bilinen, emniyet kemeri tarzında olan anahtarlar da tercih edilebilir. Anahtar yapımı ise oldukça kısa sürüyor; ortalama 10-15 saniyede tamamlanabiliyor. Kalıp hazır geldiği için biz yalnızca diş açıyoruz. Aynı anahtarın kopyasını makineye bağlayarak diş açma işlemini yapıyoruz. Geçmişte 1971 yılında kollu makineler kullanılıyordu. Anahtarı bağlayıp kolu elle çevirerek kopyalama yapıyorduk. Günümüzde ise otomatik makineler sayesinde bu işlemler oldukça kolaylaştı. Artık yalnızca anahtarı yerleştirmek yeterli, makine işlemi kendi başına tamamlıyor. Hatta bazı makinelerde sadece kilidin şifresini yazmak bile yeterli oluyor. Bu da teknolojinin mesleği ne kadar dönüştürdüğünü ve kolaylaştırdığını gösteriyor. Yeni sistemlerle birlikte ‘boncuk’ olarak adlandırılan giriş sistemleri de yaygınlaştı. Bu sistemlerde kart okutularak kapı otomatik olarak açılıyor. Daha da yenilerinde, cep telefonundaki bir tuşa basarak kapıyı açmak mümkün hale geldi. Teknoloji ilerledikçe mesleğimiz de değişmeye devam etmektedir” dedi.
Hırsızlık yapmaya utanmaysnlar
20 Nisan 2025 Pazar 18:40Atalarımız hırsız kilit dayanmaz demişler çilingirler anahtar yaparken daha dikkatli ve temkinli olmalılar teknoloji gelişiyor hırsızlarda taktik buluyor yıllardır kilit değiştirmekten bıktım harcadığım parayla neler alınırdı utanmazlar elin evine malına göz dikenlere en ağır cezalar verilmeli toplumda ifşa edilmeli hırsızlık yaparken bir değil bin kere düşünşünler