Isparta Milletvekili ve PM Üyesi Hikmet Yalım Halıcı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesiyle, son dönemde kamuoyunu sarsan sahte diploma ve akademik unvan skandalını Meclis gündemine taşıdı. Halıcı, önergesinde Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan 9 kritik soruya yazılı yanıt istedi.
Halıcı'nın önergesine göre, Ankara merkezli yürütülen bir soruşturmada bazı organize suç gruplarının, yüksek güvenlikli kamu sistemlerine sızarak BTK, YÖK ve çeşitli üniversitelerdeki kamu görevlilerinin elektronik imzalarını kopyaladıkları tespit edildi. Bu yöntemle 400 kişiye sahte profesörlük ve doçentlik unvanı kazandırıldığı iddia ediliyor.
Skandal, sadece akademik itibarı değil, kamu güvenliğini de tehdit eden boyutlarıyla dikkat çekiyor. Halıcı, olayın “dünya akademik tarihine geçecek bir sahtekarlık vakası” olduğunu belirtti.
Halıcı’nın Bakan Tunç’a yönelttiği sorular:
1. İsimleri tek tek açıklanmak üzere; bahsi geçen 400 kişi kimlerdir? Bunlar şu anda hangi görevlerdedir? Bu kişilerle ilgili idari ve hukuki süreç nasıl işlemektedir?
2. Yükseköğretim kurumlarının dijital altyapılarına sızılarak sahte diploma ve unvan üretildiği tespit edilen sistem açıkları nelerdir? Bu açıkların kapatılması için hangi tedbirler alınmıştır?
3. Elektronik imzaları kopyalanan kamu görevlileri kimlerdir? Bu kişilerin görevleriyle ilgili herhangi bir idari ya da adli işlem başlatılmış mıdır? Hukuki süreç ne aşamadadır?
4. Sahte diploma ve akademik unvanla kamuda görev yapan kişi sayısı kaçtır? Bu kişiler hangi görevlerde istihdam edilmiştir?
5. Sahte akademik unvan ve görevde yükselme sınavlarında oynanan sonuçlar sonucu kaç kişi görevde yükselmiştir? Bunlar kimlerdir ve unvanları nedir?
6. Bu kişilerden; elde ettikleri unvanlar veya diplomalarla maaş/terfi/atama gibi avantajlar elde edenlerin tespiti yapılmış mıdır? Kamu zararı ne kadardır?
7. Sahte belge üretiminde kullanılan yöntemler nelerdir? Bu belgelerin geçerlilik kazanmasını sağlayan kamu kurumlarının sorumluluğu incelenmiş midir?
8. YÖK Başkanı’nın ifade ettiği “mevzuattaki boşluklar ve cezaların artırılması” ifadesiyle kastedilen somut yasal eksiklikler nelerdir? Sahte diploma şebekesi ve benzerleri engellenemiyor mu yoksa dokunulmak mı istenmiyor?
9. Bu olayda adı geçen kişilere sağlanan sahte belgeler hangi üniversiteler adına düzenlenmiştir? Bu kurumlar bünyesinde idari soruşturma açılmış mıdır?
“Skandalın üstü örtülmemeli”
Hikmet Yalım Halıcı, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Ortada sadece bireysel değil, örgütlü bir suç yapılanması ve büyük bir kamu suiistimali vardır. Akademik liyakat sistemi tamamen çökmüş, vatandaşın devlete güveni sarsılmıştır. Bu skandalın üzeri örtülemez. Tüm isimler açıklanmalı, kamuoyu bilgilendirilmelidir. Adalet ve şeffaflık bir devletin temelidir.”
Çakma prof
08 Ağustos 2025 Cuma 21:36Sdü de yıllarca dil sınavına takılmış, birden dil sınavını kimler geçmişse araştırılsın. Bakın çakma proflar nasıl ortayla çıkacak. Sdü de böyle bir sürü prof bulabilirsiniz
Mustafa Kemal
06 Ağustos 2025 Çarşamba 10:06Millete Müslümanlık Milliyetçilik taslayan TROLLER in hiç sesi çıkmıyor. Kendi cenahlarımdan olunca görmedim duymadım bilmiyorum davranışını gösteriyorlar.
Gabak
06 Ağustos 2025 Çarşamba 06:44Gabakçılar yine toplanmış maaşlar yattı herhalde bu gabaklara sormak lazım her şeyi yapıp Allah din kitap naraları atarken hiçmi Allah'tan korkmuyorsunuz
Öğretmen anırıyor
06 Ağustos 2025 Çarşamba 06:39Öğretmen sen çok anırıyon demek sende de var bir sıkıntı:))) kaça aldın diplomayı
Hüseyin
05 Ağustos 2025 Salı 22:20Hamza yerlikaya vakası vardı ne oldu. Hiç bundanda birşey çıkmaz. Çıkarmazlar
Öğretmen
05 Ağustos 2025 Salı 21:19CHP liler anırmaya başlamış ta sahte diploma işini yapanlar yine CHP li maalesef Ekrem hırsızının yolundan gidiyor hepsi
Gayduru guppak işler
05 Ağustos 2025 Salı 20:54MahirÇokmu.merak ettin senin hırsızlara sor onlar bilir utanmaz
Zirzoplar yahu
05 Ağustos 2025 Salı 20:53Lafı koymakO kadar aptalsinizkiGerçekle sahteyiBir universinin yatay dikey geçişlerinin ne olduğunu bilmeyen zavallılarSen önce reyisin olmayan diplomayı bul.hani feto çalmıştı ya Yersen
Ne haldeyiz her yer sahteci dolu
05 Ağustos 2025 Salı 20:12AKP VE MHP OYLARI İLE RET :)
Mustafa
05 Ağustos 2025 Salı 18:20Millete Müslümanlık Milliyetçilik taslayan TROLLER in hiç sesi çıkmıyor. Kendi cenahlarımdan olunca görmedim duymadım bilmiyorum davranışını gösteriyorlar.
Osman Hamdi Bey
05 Ağustos 2025 Salı 16:59Bizim memleketde yıllardır soru çalıyorlar,sahte doktor diplomalarıyla,sahte diplomalarla yıllarca öğretmenlik yapıyorlar,sonuç ne????Bunların türk vatandaşlığından çıkarılıp, sınırdışı edilmeleri lazım.Tam dolandırıcılar,mülteciler ülkesiyiz.
ssk
05 Ağustos 2025 Salı 16:31biri sen misin halıci
Vatandaş
05 Ağustos 2025 Salı 14:52Youtube onlar kanalında Sdü öğrenci işleri daire başkanlığının da elektronik imzalarının ele geçirildiği iddia ediliyor. Konuyla ilgili yetkililerden hiç bir açıklama gelmedi. Sdü den kimler hangi diplomaları hukuksuzca almış araştırılır umarım.
Mahir
05 Ağustos 2025 Salı 14:38Bu hırsız Ekrem çetesi ne oldu
Ispartalk
05 Ağustos 2025 Salı 14:30Yakalandın mı len çakma profesör :) yolsuz zimmetkar...
Ogretmen
05 Ağustos 2025 Salı 14:04ÖnergeyiHerzaman olduğu gibiAkp/MHP reddeder Bunlar koltuklarda oturur sahtekatlarMaaşları alırlarDemekki bu kadar kişi ortaokul.mezunu bile değil sahte diplomalarlaAllah kahretsin essek gibi sabahlara kadar ders çalıştık Allah versin cezaniziHaramzadelerNasıl bir insansınız siz be Hiç utanmak yokmuDin iman mangalga kül birakmazsiniz demi
Allah yardımcımız olsun
05 Ağustos 2025 Salı 14:00İmamoglunun diplomayı iptal etSahtekatlara yol açİnsanın tüyleri diken diken oluyorFeto taktiğiHâlâ devam ediyor Uyuyor bu milletUyanınca Afganistan olduklarını göreceklerKarabük'te o kadar yabancı uyruklu öğretim görevlisi soran oldumu diploma Curumusluk her yerdeKokusmuslukYeni yuzyilmis hade beSahtekarlıkUyuşturucuCinayet MafyaHerşey varBu kadar yangın normalmi sizce Vatan değil koltuk.para dertleriBu adamı eleştirenler sizinde hakkınız caliniyor be
Mustafa Kemal
05 Ağustos 2025 Salı 13:46TROLL lerden ses çıkmıyor? İmamoğlu’na diploma konusunda laf sokanlar neredesiniz.
ZAGOR (BALTALI İLAH)
05 Ağustos 2025 Salı 13:37Sahte Diplomaya rağbetin tek bir açıklaması var... SİLİVRİ NİMET...NİMET..
ZAGOR (BALTALI İLAH)
05 Ağustos 2025 Salı 13:37Sahte Diplomaya rağbetin tek bir açıklaması var... SİLİVRİ NİMET...NİMET..
lafı koymak
05 Ağustos 2025 Salı 13:36Başta ekrem imamoğlu sayın m.vekili
Ak gençlik
05 Ağustos 2025 Salı 13:35Diplomasız Erdoğan
gerçek ler
05 Ağustos 2025 Salı 13:32İğnenin ucu kendilerine değdimi TIK ses yok İMAMoğlunun diploması usulsüz diye günlerdir gündem oluşturan ciyy yak ciyyy yak öten kepazeler size sesleniyorum nerdesinizzz................
.
05 Ağustos 2025 Salı 13:31çocuklarınıza ibadetten önce ahlaklı olmayı öğretin,yoksa çocuklarınız namaz kılan bir hırsız,oruç tutan bir ****,hacca giden bir yalancı,kurban kesen bir tefeci,şahadet getiren bir terörist trol olabilir.