Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Isparta'dan gelen şikayetler ve itirazlar üzerine yeniden yaptığı 1/100000'lik Çevre Düzeni Planı askıdan indirildi. Bakanlık onayından sonra askıya alınan Çevre Düzeni Planı'na çeşitli konularda 102 itiraz yapıldı. Vali Vahdettin Özkan'ın talimatları doğrultusunda Çevre Düzeni Planı'nın askı süreci üzerinde çalışma yapan Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, kamu, kurum ve kuruluşları ile meslek örgütleri, sivil toplum örgütleri ve iş dünyası temsilcilerinin görüşlerini topladı. İş dünyası temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen ortak akıl toplantısında da Çevre Düzeni Planı'na ilişkin görüşler dinlendi.
OLDU BİTTİYE GETİRMEDİK
Çevre Düzeni Planı'na askı sürecinde gelen 102 itiraz, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın resmi görüşü ile birlikte dün Vali Vahdettin Özkan'a sunuldu. BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, plana itirazların yapılmasının katılımcı anlayış açısından çok önemli olduğunu söyledi. Isparta'nın kendi kaderin ilgilendiren bu konuda duyarlı davrandığını belirten Engin, şöyle konuştu:
"Çevre Düzeni Planı’na tüm kurumlardan 102 itiraz geldi. Bizim talebimizle Çevre İl Müdürlüğü’nde toplantılar yapıldı. Sayın Valimize bu itirazları sunduk. Şehrin geleceğini planlayan plan oldu bittiye getiriliyordu. Onaylanmak üzereydi. Bunu engelledik. 'Herkesin görüşünü rahatça anlatacağı platformlar oluşturulsun' dedik. Sayın Valimiz geldikten 2 gün sonra olaya el attı. Planı durdurdu. Plan değerlendirildi, geniş katılımlı hazırlandı. Sonra Ankara’ya gitti ve onaylandı, itiraza çıkıldı. Toplumumuza yeterince bilgilendirme yapabilirsek, katılımcı oluyoruz. 102 itirazı sunacağız. Daha sonra nihai sonuç değerlendirilecek ve bakanlığa sunulacak. Şehrin geleceğine ilişkin her konuda katkı sağlamaya çalışıyoruz. Farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz."
İTİRAZLAR ÇOK YOĞUN
Çevre Düzeni Planı'na yapılan itirazların içerisinde dikkat çekeni Yeni Çevre Yolu'nun güzergahına ilişkin oldu. Planda Mensucat Fabrikası önünden başlayıp SDÜ Tıp Fakültesi arkası istikametinde Sav Yolu'na kadar devam eden Yeni Çevre Yolu'nun daha geriden başlaması gerektiği yönünde itiraz edildi. Tıp Fakültesi Hastanesi yönetiminden de çevre yolu güzergahına itiraz edildi. Sivil toplam örgütleri temsilcileri de Çevre Yolu'nun GÖLTAŞ önünden başlayarak Sav Yolu'na bağlantı olmasını savundular.
VALİLİK MAKAMINA SUNULDU
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı da bu konudaki itirazlara katılıyor. Valilik makamına sunulan itirazlar ve BAKA görüşü raporunda Yeni Çevre Yolu'nun GÖLTAŞ önünden başlaması gerektiği vurgulandı. Vali Özkan'a sunulan itirazlar ve görüşler değerlendirildikten sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderilecek. Bakanlık itiraz ve diğer talepleri değerlendirdikten sonra Isparta'nın isteğine göre Çevre Düzeni Planı'nı kesinleştirecek. Plan,25 yıl yürürlükte kalacak.
ITSO'NUN İTİRAZI ETKİLİ OLMUŞTU
Çevre Düzeni Planı'nda Çevre Yolu güzerahgının belirlenmesinde Isparta Ticaret ve Sanayi Odası'nın görüşü etkilidi. ITSO'nun görüşü doğrultusunda Yeni Çevre Yolu'nun başlangıcı Isparta'nın kuş bakışı olarak görülebildiği Mensucat Fabrikası önü olarak belirlendi. Yol güzergahı olarak da Doğu Yerleşkesi içerisinden Tıp Fakültesi Hastanesi arkası olarak tespit edildi. ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, çevre yolu konusundaki görüşlerinde ısrarcı olduklarını söyledi. Isparta'nın by-pass edilmesini istemediklerini kaydeden Başdeğirmen, şöyle konuştu:
ŞEHRE GİRİŞİ SAĞLAMALIYIZ
"Isparta'nın by-pass edilmesine karşı çıktık. Çevre Yolu'nun çok uzaktan ayrılması demek Isparta'yı hiç görmeden gitmeleri demek. Mesafe nev kadar uzak olursa o kadar içeriye girmezler. Kimse girmez. İstanbul, Afyşonkarahisar'dan gelen yolunun Göltaş oradan girdiği zaman çevre yolunu tercih eder. Üniversiteye yakın çevre yolu olursa Isparta'ya girer. Yemek yer, Ispratamızı görür. Şehrimiz çok gelişmiş değil.
ISPARTA'YA 30 YILYETECEK YOL YETER
Amacımız Afyonkarahisar bölgesinden gelip Antalya'ya gidecek yolcuların Isparta'ya girme mesafesini uzak görüp, girmemelerinden endişe ediyoruz. Biz çok gelişmiş, büyük bir şehir değiliz. Milyon nüfuslu değiliz. Her yıl nüfusu 2-3 bin arasında artıyor. Böyle bir şehrin 100 sene sonra dolacak çevre yolu yapmasına gerek yok. 30 yıl yetecek bir çevre yolu bize yeter. Şehre yakın bölgeden giriş olmasını savunuyoruz. Yakın olursa yolcuların gül ürünü almalarını, kebap yemelerini sağlarız. Şehrimizi tanıtmak için fayda olur. Isparta'ya mesafe 15 km olursa, kimse gelip şehirden geçmez."
savran
02 Eylül 2015 Çarşamba 14:49Çevre yolu: Meskun mahal dışında kalan, o ssehirle transit geçmek dışındaki hiçbir bağı olmayan vs araçlar icin yapılmış yol demek. Simdi bu tanım ışığında hala yeni yapılacak yolun konutların dibinden geçmesini istemek hiç de etik ve akıl ürünü degildir. Zaten bu kadar aracın şehir içinden geçmesini istiyorsanız mevcut çevre yolu var zaten günlük 15bin araç gece gündüz demeden, tır kamyon dibimizden geçiyor. Senin şehrini görmek isteyen adam zaten yolunu bulur,merak etmeyin. (Kamyonlar dışarı)
vatandaş
13 Haziran 2014 Cuma 00:43kardeş artık genc nesil güzel şeyler yapıyor sayın valimiz tüncaybey tıcaret odası calışıyor artık şehrimizi dişarı cıkaralimgargolar bankalar eskisanayı genclere donuk kafelersavyolu tektip sıra egridir yolu şov rumlar artik ünüveste tarafı tikandı garaj afyon kütahya modelı ıspartaya 20km olmalı
mehmet boyacı
12 Haziran 2014 Perşembe 21:40sayın ıspartalılar abiler ota gar aliköyu gülsanayı altı sanayı olarak cevre yolu aliköyü toki arkası örnek antalya vatantaş sanayıye aksudan geliyor 20 yılsonrayı düşünelim davraz siteler yanı eskı mah siteleşsin otaparklı bakı halı kent anadolu mh neden park olayı yokdıren yolu bozon önü otagar oraya menfatleri bürakalım geridengelen kardeşlerimize güzelşeyler olsun bakın yeniliktir bakanı yaptiklarına sayın valime bakaya şükrübeye odalara teşekkürhayırlı kandiller saygılarımla
paraya tapmayın
12 Haziran 2014 Perşembe 15:40Küçük düşünüyorsunuz. Yol demek gelişme demek.Üniversitenin oradan yapılırsa 10-20 sene sonra yenisini yapmaya çalışırsınız. Büyük düşün büyük ol. Her zamanda parayı düşünmeyin yahu. Yatırımı yapın o sevdiğiniz paralar gelir zaten.