Türkiye’nin önemli tatlı su kaynaklarından biri olan Eğirdir Gölü’nde su çekilmeleri her geçen yıl daha da artıyor. Gölün minimum su koduna yaklaştığını belirten Süleyman Demirel Üniversitesi Su Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Şehnaz Şener, “bilimsel çalışmalar bize gösteriyor ki, önlem alınmadığı takdirde 30- 40 yıl içerisinde Eğirdir gölünü tamamen kaybedebiliriz” dedi.
Türkiye’nin yedi renkli gölü, Eğirdir. Türkiye’nin önemli tatlı su kaynaklarından biri olan Eğirdir Gölü’nde su kayıpları kritik seviyelere yaklaşıyor.
GÖL SEVİYESİ 2 METRE AZALDI
Eğirdir Gölünün 15 Aralık itibariyle su kodunun 915.6 metre olduğunu ve minimum su koduna yaklaştığını belirten Süleyman Demirel Üniversitesi Su Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Şehnaz Şener, “son 5 yılda göl seviyesi yaklaşık 2 metre azaldı” diye konuştu.
Şener açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Eğirdir gölü bölgemizin en önemli su kaynaklarından bir tanesi birçok bölgedeki birçok su kaynaklarında olduğu gibi Eğirdir gölünde de son zamanlarda bir takım sıkıntılar gözleniyor. Bunlardan en önemlisi de sudaki çekilmeler özellikle sığ kıyı bölgelerinde suda gözle görülür şekilde çekilmeler mevcut. Devlet su işleri 18. Bölge Müdürlüğünün ölçüm verilerine göre Eğirdir gölünün 15 Aralık itibariyle su kodu 915 nokta 60 metre olarak belirlenmiş. Eğirdir gölünün minimum su kodu 914 nokta 62 metre yani bu durumda aslında minimum su koduna ne yazık ki yaklaşıyoruz diyebiliriz. Genel olarak uzun dönem ölçümlere baktığımızda ise son 5 yıllık su seviye değişimleri incelendiğinde Eğirdir gölünün su seviyesinin 1 buçuk metreyle hatta 2 metreye yaklaşan değerlerde bir düşüş sergilediğini görüyoruz.”
“ÖNLEM ALINMAZSA 30-40 YIL İÇERİSİNDE GÖLÜ KAYBEDEBİLİRİZ”
Göl su seviyesinin düşmesindeki en büyük etkenin küresel ilim ve tarımsal sulama olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Şehnaz Şener, “bir önlem alınmadığı takdirde bilimsel çalışmalar bize gösteriyor ki, 30- 40 yıl içerisinde biz Eğirdir gölünü tamamen kaybedebiliriz” dedi.
Şener, “Bunun ana nedeni tabi ki küresel iklim değişikliği. Yağışların azalmasıyla buharlaşmanın artmasıyla su seviyelerinde su miktarlarında azalmaları gözlemliyoruz. Bunun yanı sıra tabi ki gölü biz çok farklı amaçlarla kullanıyoruz evet içme suyu gölümüz ama bunun yanında sulama suyu, enerji üretimi, su ürünleri yetiştiriciliği. Farklı amaçlarla da gölü kullanıyoruz ve bu gölü kullanan sektörlerinde su ihtiyacı her geçen gün artıyor. Bunu karşılamaya yönelikte göl suyunu biz farklı miktarlarda kullanmak durumunda kullanabiliyoruz. Tabi en büyük problemlerimizden bir tanesi de tarımsal sulama. Tarımsal sulamaya yılda yaklaşık 60 milyon metre küp gibi bir su çekimi söz konusu bu oldukça büyük bir rakam. Tabi su kullanımını suyun beslenimi karşılayamadığı noktada da biz bu şekilde su kaynaklarının seviyelerinde miktarlarında ve bununla ilişkili olarak da tabi kalitelerinde bir takım problemler görebiliyoruz. Eğer ki gerek miktar bakımından gölü doğru kullanmak adına gerekse de kalite açısından görüntü kalitesini korumak adına bir önlem alınmadığı takdirde tabi bilimsel çalışmalar bize gösteriyor ki bir 30- 40 yıl içerisinde biz Eğirdir gölünü tamamen kaybedebiliriz” diye konuştu.
“SU İÇİLİMEZ HALE GELEBİLİR”
Herhangi bir arıtma tesisi kurulmadığı takdirde göldeki suyun içilemez hale de geleceğini ifade eden SDÜ Su Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Şener, “özellikle Eğirdir suyunun miktar olarak korumak adına tarımsal sulamada sulama şebeklerinin kapalı sisteme geçilmesi elzem görülüyor” şeklinde konuştu.
Su kalitesinin önemine dikkat çeken Doç. Dr. Şener şunları söyledi: “Su kalitesi olarak şu anda mevcut durumda su ürünleri araştırma enstitüsünün su kalite izleme verilerine göre şu anda mevcut durumda içme suyu kalitesi açısından bir sıkıntı yaşamıyoruz. Ama tabi ki göl havzası içerisinde gerek tarımsal kirliliğin gerekse evsel kirleticilerin etkisi bu şekilde devam ettiği sürece her hangi bir arıtma tesisi kurularak bir önlem alınmadığı sürece göl suyu ileriki zamanlarda içilemez duruma da gelecektir muhakkak. Özellikle suyu Eğirdir suyunun miktar olarak korumak adına tarımsal sulamada sulama şebeklerinin kapalı sisteme geçilmesi elzem görülüyor. Bu noktada suyun miktar olarak daha tasarruflu bir şekilde kullanmış olacağız. Bununla birlikte bütün havza genelinde aslında yani tarımsal üretimde suyunu Eğirdir gölünden alan tüm havza içerisinde bütün sulama yöntemlerini bir gözden geçirmek lazım. İhtiyaç durumundan fazlasını gölden çekerek gölün ileriye yönelik sürdürülebilir kullanımını aslında tehdit ediyoruz hep birlikte. Özellikle farklı su kullanım sektörlerinin suyu kullanım miktarlarının belirlenmesi geleceğe yönelik bunlarla ilişkili projeksiyonların yapılması don derece önemli ve belki de ihtiyaç halinde sadece en önemli kullanıma yönelik gölü yönetmek gerekiyor.”
Bilenkişi
24 Aralık 2020 Perşembe 14:29Gölün elimizden gittiği aklınıza yeni mi geldi, göl 10 yıldır kuruyor ya. İş bilenlerin bu işi acilen çözmesi şart, yoksa bu hocanın olduğu gibi eğirdir suyunu havanda döğen çok olur.
SUCU
24 Aralık 2020 Perşembe 13:29ACİLEN SULAMA SUYU FİYATI EN AZ İKİ KATINA ÇIKARILMALI.
sengetli
24 Aralık 2020 Perşembe 13:19konuşarak bu işi çözeriz?!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Laf olsun torba dolsun
23 Aralık 2020 Çarşamba 22:50Neredeydiniz bunca zaman. Bu güne kadar adı sanı bilinmeyen işlerin sorumluları şimdi iş işten geçtikten sonra konuşulur mu. Olmadı iş ortaya çıkınca bi de ben konuşayım diye demeç verilmez. Şimdi neden bu hale geldiğini hiç bi yere bildirdin mi
Ümit
23 Aralık 2020 Çarşamba 22:03barajın önüne baraj , gölün önüne de baraj yapılmaz ayrıca vahşi sulama derhal yasaklanmalı damlama sulamaya geçilmeli. Karacaören barajından santrale aşırı derecede salma var baraj kuruyacak.
Ümit
23 Aralık 2020 Çarşamba 22:02barajın önüne baraj , gölün önüne de baraj yapılmaz ayrıca vahşi sulama derhal yasaklanmalı damlama sulamaya geçilmeli. Karacaören barajından santrale aşırı derecede salma var baraj kuruyacak.
Yalvacli
23 Aralık 2020 Çarşamba 21:34Hep konuşuyorsunuz amma icat yok sesinizi kimse duymuyor bizde biliyoz su cekildigini biz napabiliriz
Bahtiyar Avare
23 Aralık 2020 Çarşamba 21:03Bu kadar konuşuluyor ama.... İcraat?
Rasim
23 Aralık 2020 Çarşamba 19:36Mrtyu...yorumcusu oğlum sen mal mısın göl kuruyor diyoruz sen yalvac a giderken kolay olur diyorsun senin sıkıntı bu mudur
doğa aşığı
23 Aralık 2020 Çarşamba 16:31NE 30/40 YILI BÖYLE GİDERSE 5 SENEDE GÖL KURUR. ÇOOOOOOOOOOOK ACİL SALMA SULAMAYI BIRAKACAĞIZ BU BİR SU İLE ELEKTRİK ÜRETİMİNİ SON VERECEĞİZ İKİ GÖLÜN ETRAFINDAKİ SONDAJLARI KAPATILACAK ÜÇ MERMER OCAKLARI KAPATILACAK BUDA DÖRT. ACIDA OLSA BU ÖNLEMLERİ ALMALIYIZ. YOKSA ÇOK GEÇ KALINACAK.
Vatandaş
23 Aralık 2020 Çarşamba 15:31Gölü besleyen dere ve çayların önününe yapılan gölet ve barajları açın. Gölün en büyük gelir bölgesine yapılan çaltı tokmacık sulama sisteminin gözden geçirin. Gelendost,Senirkent ilçeleri ve köyleri acilen damlama sulamaya geçirin ve tüm sontajları acilen kapatın.(Ovaların her yerinde derin kuyu sondaj açılıyor)Bu tedbirleri biz aciz kullar olarak alalım Rabbimden bol yağış dileyerek gölü kurtarırız Allah cc izniyle.
mrtyu
23 Aralık 2020 Çarşamba 15:26bence su seviyesinin azalması iyi. eskiden olduğu gibi 2 parça göl olursa ortasından eskiden olduğu gibi yol açılır. yalvaça gidiş daha kolay olabilir.