Isparta'da psikolog Aysu Şimşek, yaklaşan YKS sınavları öncesi öğrencilerin sınav kaygılarıyla nasıl başa çıkılması gerektiğini anlattı.
Sınava girecek öğrencilerin velilerine büyük iş düştüğünü belirten Şimşek, ailelerin sınav yılında çocuğu iyi takip etmeleri gerektiğini söyledi. Şimşek; 'Sınava girecek iken yapılan en büyük hatalarından birisi sınava son bir ayda ailenin çocuğunu fark etmesidir. Çocuğun bütün yıl boyunca ders çalışıp son 1 ay kala sınav korkusu ile bizim kapılarımızı çalmaları en büyük hatadır. Çocuk sınav senesine girdiği anda çocuğu takip etmek gerekiyor. Çocukta anormal bir durum var mı? Yemesinde ve içmesinde bir bozulma var mı? İştah kaybı veya artışı ve sivilce problemi, agresifliği, öfkesi gibi problemler var mı? Var ise çocuktan önce ailenin tedbir alması gerekir. Kaygılar genelde son 1 ayda başlıyor. Kaygılar için yapılması gerekenler de ise sınavdan 1 ay önce aileler, çocuklara şunu hatırlatması gerekiyor; bu 1 yıl boyunca sen ne yaptın? Hangi derslere çalıştın? Ne emek verdin? Daha sonrasında emek verdiğimiz durumun karşılığında ne alabiliriz sorularıyla çocuğa hedeflerinin hatırlatılması gerekiyor. Artık son 1 ay kala çocuğa biraz da motivasyon üzerinden gidilmesi gerekiyor. Ailenin hadi ders çalış, kaç puan aldın gibi çocuğu strese sokacak etkenlerden uzak tutması gerekiyor. Öğrenci stres yaşıyorsa ailesiyle çekinmeden konuşabilir. İçine atıp sessizleşmesi öğrenciyi daha büyük bir kaygıya sürükleyecektir. Bunların dışında kısa süreli profesyonel terapi yöntemleri uygulanabilir' şeklinde konuştu.
SINAVA 1 GÜN KALA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Şimsek, sınava çok az günler kala öğrencilerin, sınav saati uygulayabileceği akışı tekrarlaması gerektiğini söyledi. Şimşek; 'Sınava 1 gün kala değil en az 3 ya da 4 gün kala mutlaka kendisini sabah 8'de uyandırması gerekiyor. Aç karnına asla sınava girmemesi gerekiyor. Onu ne iyi hissettiriyorsa duş alarak gitmek iyi hissettiriyorsa duş alarak, dinlenmek iyi hissettiriyorsa iyice dinlenerek sınava en rahat hissedeceği bir şekilde girmesi gerekiyor. Son gün tekrarı bırakması gerekiyor. Çünkü tekrar edilirse zihin karmaşıklığı yaşanıyor. Sınav günü mutlaka erken çıkması gereklidir' dedi.
ÖĞRENCİLER KENDİLERİNE UYGUN BÖLÜMLERİ NASIL SEÇMELİ
Şimşek, yaşanan ekonomik sorunlar sebebiyle gençlerin kendisine uygun bölümleri tercih etmekte zorlandığını söyledi. Şimşek, gençlerin kendi kişiliğine uygun meslek bulmaları için şu tavsiyelerde bulundu; 'Gençler kendilerine meslek seçerken biz kendilerine neyi hissediyorsun diye sorarız. Ama artık yaşadığımız ekonomik krizle birlikte gençlerde gelecek kaygısı çok fazla yaşanmaya başladı. O yüzden bölüm seçerken en çok dikkat edilmesi gereken şey seçtiği mesleğin geleceği var mı? Seçtiği bölümü kendisinde görebiliyor mu? Mesela ben kendime nasıl bir psikolog olurdum diye sormuştum ve bu beni çok rahatlatmıştı. Seçecekleri mesleği gelecekte de yapabilmeleri çok önemli, bu mesleği kendilerinde görebiliyorlar mı? Mesleğin getireceği zorluklarla başa çıkabilir miyim? Seçeceğim mesleği kaldırabilecek bir gücün olup olmadığını hayal etmesi gerekiyor. Burada öğrencilere şunu söylüyorum; gözlerini kapat, istediğin mesleği hayal et ve kendini orada görürken başarılı görebiliyor musun? Bu mesleği yaparken kendini huzurlu hissediyor musun? sorularına evet yanıtını aldıktan sonra o mesleği tercih etmeleri için tavsiyelerde bulunuyoruz. Bir de son zamanlarda aile baskısından bölüm kazanıp ta o bölümü bırakan öğrencilerle karşılaştık. Buradan ailelere söyleyebileceğim şey şudur; çocuklarına ilk olarak ne istediğini sorsunlar. Tabiki de yönlendirmeler yapabiliriz. Öğrenciler ebeveynleri kadar geniş göremiyor olabilirler. Ama zıt meslek seçmeleri konusunda çocuğa baskı kurmamaları gerekir' şeklinde konuştu.
(Ali Rıza Cesur)