ISPARTA'da yaşayan Ömer Alp (65), çocukluğundan bu yana baba mesleği olan sıcak demir dövme işiyle uğraşıyor. Kesici aletlerin imalatı ve tamiratını yapan ve mesleğin son neferi olduğunu söyleyen Alp, "Artık bu meslek bizimle beraber sona erecek" dedi.
Eski Sanayi Sitesi'nde 26 metrekarelik alanda baba mesleğini devam ettiren Ömer Alp, yıllar önce sıcak demir dövme işini kendisine meslek edindi. Yaklaşık 55 senedir mesleğini devam ettiren evli ve 1 çocuk babası Alp, sıcak demir dövme işini yapan 2- 3 kişi kaldıklarını ve kendilerinden sonra ise artık unutulmaya yüz tutacağını söyledi. Ömer Alp, zirai aletlerle bıçak imalatı ve tamiratı yaptığını belirterek, özellikle Kurban Bayramı öncesinde işlerinin daha yoğun geçtiğini anlattı. Alp, "Şu an yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde bıçak sürtüyoruz. Bizim işimiz sıcak demirciliktir. Ama Isparta'da bu işi yapan kalmadı. Sayılı 2- 3 kişi kaldık diyebilirim. Bizim genellikle yaptığımız işler kesici aletlerinin imalat ve tamiratıdır. Çocukluğumdan bu yana bu işi devam ettiriyoruz" dedi.
KURBAN BIÇAKLARI SON GÜNE BIRAKILIYOR
Kurban Bayramı öncesinde yoğunluk yaşandığını belirten Ömer Alp, "Şu günlerde nadir bıçak gelse de bizim halkımız son günü çok sever. Arife günü gece saat 03.00'e kadar bıçak sürterim. Son güne bıraktıkları zaman yapılan iş, iş olmuyor. Şu an müsaidim ama getirmiyorlar. İllaki son günü bekliyorlar" diye konuştu.Kurban Bayramı'nda kullanılacak satır, bıçak ve bunun gibi kesici aletleri ebatlarına göre hazırladıklarını ifade eden Ömer Alp, en büyük kazancının bayram haftası olduğunu anlattı.
'EN KALİTELİ MALZEME SICAKTA DÖVÜLEN MALZEMEDİR'
Ocakta dövme çelikten bütün aletleri yaptığını da anlatan Ömer Alp, kurban bıçağını da aynı şekilde yaptığını söyledi. Bütün kesici aletleri devamlı döverek imal ettiğini belirten Alp, "Ama şu anki teknolojiye bakarsan hepsi hazır. Bunun püf noktası döverek yapmaktır. Biz burada işlem yapıyoruz. İnce perdesini çekiyorsun. Zımparasını yapıp, sapını takıyorsun. Müşteriye sunuyoruz. Hazır alınanlarda plastik sap takılıp, veriliyor. Bu ateşi maden kömürüyle yakıyoruz. Döverek yapılan malzeme her zaman kalitelidir. Bizim işimiz ısıtıp dövmektir" dedi.
SICAK DEMİR USTASININ EFSANE YAZISINI ANLATTI
İş yerine astığı 'Demir tava geldi, kömür bitti, akıl başa geldi, ömür bitti' yazısını da anlatan Ömer Alp, "Demir tava geliyor. Ama ısınmış, tam kıvamına gelmiş. Kömür bitiyor. İş bitiyor. Mesela demirciye 'Baban vefat etti' haberi gelmiş. Demirci de 'Ocakta demirim var, onu döveyim geliyorum' demiş. Tavında ısınmış çünkü bıraksa hiçbir işe yaramayacak" diye anlattı.
'BİZDEN SONRA BU İŞ AMATÖRCE YAPILACAK'
Mesleğinin artık son demlerini yaşadığını kaydeden Ömer Alp, şöyle konuştu:"Seri imalat var şimdiki zamanda. El dövmeyle seri imalatın arasında çok fark var. Ben elimde dövdüğüm aleti 100 liraya satıyorum. Seri imalatta 25- 30 lira. Bu meslek artık bitiyor. Sonrası nasıl olacak; önüne gelen bir zımpara makinesi alacak. Amatörce yapacak. Profesyonelce olmadan. Şu anda bile var. Her yol ve cadde üzerinde zımpara makinesi almış bıçak sürtüyor. Ama profesyonelce değil. Ama bizim mekanımız belli. Adam bıçaktan memnun olmadığı zaman geliyor. Yerimiz ve yurdumuz belli."
yaşlı
27 Temmuz 2020 Pazartesi 11:09sanatkar ustam cok güzel yazmışin nedense bizleri temsil edenler ya yukari cikmak icin uraşirlar hayat gelir gider yaptigin hizmet unutulmaz taktirle karşiliyorum
Ahmet SOYLU
27 Temmuz 2020 Pazartesi 10:47Ustam, Allah güç kuvvet versin, hayırlı uzun ömürler nasip etsin inşallah..
Varmı El zanaatları gibisi!
27 Temmuz 2020 Pazartesi 02:05Çocukken Senâide Demirciye komşuydu evimiz, kapısından zaman zaman izlerdim usta ve çırağın bir agustik içerisinde sırayla balyozları biri indirip biri bindirirken kızgın demiri adeta hamur gibi incelterek yaptıkları zanaati, hele o ses âdeta bir şeyler anlatırdı çocuk ruhuma. Ellerine sağlık bu meslekleri yaşatan ustaların , Allah bereketli kazanç ve mesleği devam ettirecek hayırlı çıraklar versin! Ne ayakkabıcılıkta nede demircilikte el zanaatkarlarımızın ürettiği kaliteyi yakalayamadılar!!
Barış
26 Temmuz 2020 Pazar 14:11Ömer bey kardeşimiz gerçekten kutlu bir meslek yapıyor.Zenaatkar insan ve işini bilerek yapıyor.Demir ile ilgili ****leri ve işin incelikleri bir büyük belgesel olur diye düşünüyorum.
Kahin
26 Temmuz 2020 Pazar 13:24Tabiki bu normal bir surec ustam birakin soguk demirciligi artik insan gereksiz hale geldi.kapitalizim sonu geldi insanlarda atlarin durumuna dustu sanayi devriminden sonra atlar nasil gereksiz oldu ise bugunku robotik sistemde insanoglu gereksiz oldu ve yeni dunyada milyarlarca insan telef edilmesi gerekecek .yaklasik 500 milyon dunyada asil bir beyaz irk hem dunyayi hem insanligin devamini saglayacak isci ve koylu sinifini robotlar devralacak yanliz hic bir muslumani yeni dunyada istemiyorlar