TÜRKİYE'nin önemli gül çiçeği üretim merkezlerinden Isparta'da hasat sezonu buruk geçiyor. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret edip, gül çiçeği topladığı bahçelere bu yıl koronavirüs nedeniyle tam bir sessizlik hakim.Türkiye'nin gül bahçesi Isparta'da, gül çiçeği hasat sezonu başladı. Her yıl festivallerin düzenlendiği, yerli ve yabancı turistlerle dolup taşan gül bahçeleri koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl boş kaldı. Sadece işçilerin bulunduğu gül tarlalarında hasat buruk geçiyor.
'SEZON 45 GÜN SÜREBİLİR'
Gül Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Gülbirlik) Genel Müdürü Hasan Çelik, gül hasat sezonunun start aldığına dikkati çekerek, gül çiçeği rekoltesi açısından herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığını söyledi. Bu yıl 12-13 bin ton civarında gül çiçeği rekoltesi beklediklerini kaydeden Çelik, "Gül çiçeği alımını başlatmış bulunuyoruz. İlk günlerinde çok fazla gül çiçeği rekoltesi gelmez. Ama üreticinin gül çiçeğini bahçesinden alıp, bir an önce değerlendirilmesi gerekiyor. 15 Mayıs'tan sonra süreç hızlanır. Sıkıntı olmadığı takdirde haziran ayının sonuna kadar devam eder. Sezon 45 gün sürebilir" dedi.
Isparta'da her yeri gül kokusunun sardığı günleri yaşadıklarını vurgulayan Hasan Çelik, "Mayıs ayının ortasında başlayıp, 45 günlük sürede üreticilerimiz bahçelerdeki ürünlerini toplayıp, alım merkezlerine getirir. Oradan da fabrikalara intikal ettirilir. Bunların işlemleri yapılır" diye konuştu.
KORONAVİRÜS NEDENİYLE BAHÇELER BOŞ KALDI
Geçen yıllarda gül bahçelerinin çok hareketli olduğunu hatırlatan Hasan Çelik, şöyle devam etti: "Geçen yıllarda gül bahçelerinde çok şenlikli, çok kalabalık ve mükemmel bir şekilde gül çiçeği toplanırdı. Bugüne geldiğimizde ise koronavirüs tedbirleri kapsamında gerek yurt dışından, gerekse yurt içinden gelen ziyaretçilerimiz ve turistler, artık onları bu sene göremiyoruz. Çünkü büyük bir risk söz konusudur. Bu bizim bir eksikliğimiz. İnşallah en kısa sürede atlatabilirsek, önümüzdeki süreçte buna benzer sıkıntılar yaşamak istemiyoruz."
Gülcü mehmet e cvp
19 Mayıs 2020 Salı 21:06kardesim gül bu kozmetikte kullanılıyor ve ihrac ediliyor fransaya sayesinde ekmek yiyor ıspartalı gülcüler tek sebep covid19 kotalı çalışıyor fabrikalar. ayrıca önüne gelen gül bahçesi dikerse tabi ki fiyat düşer değerli olabilmesi için talep ten az olmalı
Gul toplama iscisi
18 Mayıs 2020 Pazartesi 19:02Suriyelilere ucuza toplatin tabi her onune gelen gül dikti fiyati dusecek daha da dussun o suriyelilerden bulacaksiniz belanizi
Gülcü mehmet
18 Mayıs 2020 Pazartesi 16:56Koronavirüs varmış da buruk geçiyormuş da. Hadi oradan be! Buruk geçmesinin asıl sebebini söyleyeyim ben size, gülün kilosuna 5 lira verilecek söylentileri dolanıyor bu sene. Dolar 7 tl olmuş ama gül fiyatı geri gidiyor. Sen yap 10 tl-12 tl bak nasıl şenleniyor ortalık.