SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı 15 yıl aradan sonra skolyoz ameliyatlarını yapmaya başladı. Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Dr.Öğrt. Üyesi Recep Dinçer, idyopatikskolyozu bulunan 15 yaşındaki genç hastanınskolyoz ameliyatını başarılı bir şekilde gerçekleştirdi.
Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Polikliniğine 2 yıldır yaşadığı omzunda çıkıntı şikayeti ile başvuran 15 yaşındaki genç hastayapılan muayene ve tetkikleri sonucunda 6 saat süren ameliyatla sağlığına kavuştu.
Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Dr.Öğrt. Üyesi Recep Dinçer, hastaya yapılan işlem ve hastalıkla ilgili şu bilgilere yer verdi; “Hastanemizde 15 yıl aradan sonra skolyoz ameliyatlarını başlatmış bulunmaktayız. Kliniğimizde geçtiğimiz hafta idyopatikskolyozu bulunan 15 yaşındaki hastanın 6 saat süren ameliyat sonrasında skolyoz cerrahisini başarılı bir şekilde tamamladık. Ameliyat sonrası 2. günden itibaren hastamızı yürütmeye başladık. Servisteki fizyoterapistlerimizce solunum egzersizleri ve yürüme eğitimi verildi.Hastamız sağlıklı bir şekilde hayatına kaldığı yerden devam edecek.”
Skolyoz (Omurga Eğriliği) Nedir?
Omurgamızdaki yana doğru olan 100 ve üzerindeki eğiklik ‘Skolyoz’ olarak adlandırılmaktadır. Skolyoz, toplumda yaklaşık %1-3 oranında görülür. Bunlardan çok büyük bir kısmı düşük dereceli eğriliklerdir. Kız çocuklarda erkek çocuklara göre yaklaşık 8-10 kat daha sık görülebilir. Omurgasında eğriliği olan kişilerin ancak yüzde 10’unda skolyoz, tedavi gerektirecek dereceye ilerler. Skolyozun birçok alt tipi bulunmaktadır. En sık görülen skolyoz türü; nedeni tam olarak bilinmeyen ‘idiopatik’ skolyozdur. Omurgada yana doğru eğilme ‘S’ veya ‘C’ şekilli olabilir. Yana doğru eğilme dışında omurların kendi etraflarında dönmesi de en hafif formlar dahil olmak üzere tüm idiopatikskolyozlarda görülür. Omurlardaki bu dönme sırtta veya belde asimetrik çıkıntılar oluşmasına sebep olur. İdyopatikskolyoz ile en sık karşılaşılan dönem adolesan dediğimiz ergenlik dönemidir. Daha az sıklıkta doğuştan dediğimiz konjenitalskolyoz, kas ve sinir dokusu hastalıklarına bağlı görülen Nöromuskulerskolyozlar da görülmektedir.
Belirtiler
Nedeni bilinmeyen idyopatikskolyozda hastalarda genellikle ağrı beklenen bir şikayet değildir. Bu hasta grubu en sık karşılaştığımız ergenlik dönemi popülasyondan oluşmaktadır. Aileler ya da çocuklar omuzlarda yükseklik farkı olduğunu, bir kürek kemiğinin diğer tarafa göre daha çıkıntılı olduğunu, bacaklarda kısalık olduğunu, kalçada yükseklik farkı olduğunu, belde çukurluk, renk değişikliği olduğunu farkederler ve hastaneye başvururlar. Ailelerin en çok şikayetçi olduğu konu ağır ders çalışma koşulları ve yanlış oturma pozisyonları üzerinedir.
Tedavi Yöntemi Seçimi
20 derecenin altındaki eğriliklerde hastaları yakından takibe alıyoruz. Aynı zamanda özellikli sırt ve bel egzersizleri alması için fizyoterapistlerle birlikte çalışıyoruz. Herhangi bir girişim (korse tedavisi ya da cerrahi) yapılmaz. Ergenlik dönemi skolyozundaskolyoz derecesi 20-40 derece arasında ve büyüme potansiyeli olan kişilerde korse tedavisi tercih edilir. Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi olarak 150’ye yakın tedavisini takip ettiğim idyopatikskolyoz hastası bulunmaktadır. Skolyozun derecesi 40 dereceden fazlaysa ameliyat gündeme gelir. Skolyoz ameliyatları uzun süren riskli ameliyatlardır. Ameliyat planlaması ve malzeme hazırlığı profesyonel yaklaşım gerektirmektedir. Anestezi ekibinin tecrübeli olması bu tip ameliyatların olmazsa olmazıdır.
Skn
18 Ağustos 2022 Perşembe 14:56Allah razi olsun benide ameliyat etti omuzdan şuan çok iyiyim. Doktorlarımızı Allah eksik etmesin. Recep hoca çok iyi birisi sağolsun.
YAVUZ KARADUMAN
17 Ağustos 2022 Çarşamba 23:22Recep hocam selamlar annemi yumuşak doku illetinden kurtardınız sizi herzaman hatırlarım dizindeki tümörü kasların arasından tereyağından kıl çeker gibi temizlediniz sağlığına kavuştu.ankaraya kalsaydık ayağını kalcadan keseceklerdi.allaha emanet ol.basarilar
DUysal
17 Ağustos 2022 Çarşamba 20:29Recep hocam ellerinize sağlık. Başarılarınızın devamını dilerim
Mesut
17 Ağustos 2022 Çarşamba 17:04Hocam cesaretinle ve yeteneginle inşaallah daha nice hastaya şifa olursun
Hüseyin
17 Ağustos 2022 Çarşamba 16:17Allah razı olsun emeği geçenlerden. Tebrikler hocam. Ellerinize sağlık bütün ameliyat ekibinini tebrik ederim. Sağolun.
.....
17 Ağustos 2022 Çarşamba 16:09Skolyoz hastalarına tavsiyem,boğulacaksanız büyük denizde boğulun ,İstanbul Numune Eğitim Araştırma Hastanesi Şevki ERDEM hocaya mutlaka ulaşın.Çarşamba muayene günü ve tüm işlemler 10.30 a kadar bitiyor.Biz kızımda çok yol katettik ve ameliyattan uzaklaştık Şevki Hocam sayesinde.Korse tedavisi ve schroth egzersizi ile 35 dereceden 1,5 yılda 28 dereceye düştük.Hastalara şifalar dilerim.
Aydın Bey
17 Ağustos 2022 Çarşamba 13:41Doktorlarımız iyi ki varlar. Hepsine minnettarız.
Yalvaçlı
17 Ağustos 2022 Çarşamba 13:10Eline sağlık Recep hocam, yakından takip ediyoruz.