Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Geleneksel Türk Sanatları Bölümü, Halı, Kilim ve Eski Kumaş Desenleri Anasanat Dalı (AD) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Genç, Fethiye'ye bağlı Yeşil Üzümlü Köyü'nde Coğrafi İşaret Tescili verilen ''Dastar''a kök boyama yaptı.
-Türk kültürünün kadim geleneği kökboyama, Coğrafi İşaret tescilli dastar ile buluştu
Tarihi kökleri 4- 5 binli yıllara dayanan kök boyama, geleneksel uygulamalar ile Türkiye'nin yüksek marka değerleri ile buluşturulmaya devam ediyor.
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Güzel Sanatlar Enstitüsü (GSE) Müdürü Doç. Dr. Mustafa Genç, ''Şile Bezi''nin ardından şimdi de Yeşil Üzümlü Köyü'nün (Fethiye/ Muğla) Coğrafi İşaret Tescili verilen değeri ''Dastar''a kök boyama uyguladı.
Fethiye Belediyesi ve Likya Kadın Kooperatifi'nin destekleriyle Fethiye'ye bağlı Yeşil Üzümlü Köyü'nde Dastar Kumaş Boyama Atölyesi gerçekleştirildi.
Yeşil Üzümlü Dastarhane'de iki gün süre ile gerçekleştirilen atölye çalışmasında Dastar kumaş ve iplik boyaması ceviz kabuğu, muhabbet çiçeği ve cehri vb. doğal boyar bitkiler odun ateşinde, bakır kazanlar içerisinde kaynatılarak gerçekleştirildi.
Atölye çalışmasında meşe palamudu, demir sülfat ve şap gibi madenlerle mordanlama (sabitleme) yapıldı.
-Genç: ''Kök boyama hiçbir kimyasal içermeyen doğal bir yöntemdir''
Doç. Dr. Mustafa Genç, kökleri 4- 5 binli yıllara dayanan kadim yöntem olan kök boyamanın hiçbir kanserojen madde içermediğini ifade etti. Bitkinin kökleri, çiçekleri ve kabuklarından, bazı deniz ürünlerinden geleneksel yöntemlerle gerçekleştirilen boyama işleminin son yıllarda yaygınlaştığına işaret eden Genç, ''doğal, saf, çevreci ve sağlıklı olması açısından yüksek bir farkındalık oluştu. Biz de ''ilham veren üniversite'' ilkesi doğrultusunda Türkiye'nin dört bir köşesinde bu güzel hikâyeyi yazmaya devam ediyoruz '' diyor.
Son yıllarda Dünya'nın en güçlü markalarının özellikle çocuk olmak üzere giysilerde 'Kök Boyama Kreasyonu' üretmeye başladığını kaydeden Genç, şöyle diyor:
''Unutulan bu kadim geleneği tekrar canlandırmaya çalışıyoruz. Özellikle kadın kooperatiflerine yönelik atölye ve etkileşimli eğitim çalışmaları yapıyoruz. Türkiye'nin dört bir köşesinde eğitim çalışmaları yapıyoruz. Yine üniversitelerde atölye çalışmaları düzenliyoruz.
Kök boyama hiçbir kimyasal madde yok. Kanserojen madde içermiyor. Doğal ve saf… Çevreci. Hiçbir surette çevre kirliliği oluşturmuyor. Sağlıklı ve saf bir ürün… İsteyen herkes kendi kumaşlarını saf ve doğal yöntemlerle boyayabilir. Mücadelemiz de işte budur.''
Likya Kadın Kooperatifi Başkanı Çiğdem Karaca da Coğrafi İşaret Tescili almayı başaran Yeşil Üzümlü Dastarı'nın kullanım alanını yaygınlaştırmak için çalıştıklarını söyledi.
Dastarı doğal boyalarla ile renklendirme çalışması yaptıklarını anlatan Karaca, şöyle diyor:
''Bu coğrafyada Dastar başörtüsü, şal ve ev süsü olarak kullanılıyor. Kooperatif olarak hedefimiz kullanım alanını yaygınlaştırmaktır.''
ilkay
31 Mayıs 2024 Cuma 18:16Yapılan işlem kök boyama değildir. doğal boyamadır. Bu kişinin yaptığı indigo boyamadır. Yalan yanlış işler, nasıl olsa millet anlamıyor!!!
LÜLÜLÜLÜ
05 Eylül 2023 Salı 20:36Ne kadar önemli bir hizmet yaptığınızın farkında olanlara ne mutlu. Kök boyalarla dokunmuş el halılarının kıymeti paha biçilemez. ABD ve Avrupa'da bu halılara tonlarca para ödüyorlar. Kolay gelsin hepinize. Bu el emekleri unutulursa yazık olur.
Erhan
05 Eylül 2023 Salı 12:18Ancak alkışlanır.Gelişirken ,değerlerimizi ileriye taşıyan her emeğe saygı duyulur