Sağlıkta Kalite Standartları çalışmaları kapsamında, Ekim 2022 tarihinde yayınlanan Hasta Güvenliği Serisinde yer alan ‘Hastane İlişkili Venöz Tromboembolilerin Önlenmesi Rehberi’ çerçevesinde başlatılan çalışmalar kapsamında Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Turhan Yavuz tarafından eğitim verildi.
Asistan hekimlere yönelik verilen eğitimde, venöz tromboembolizme yönelik önlemlerin alınmasının, hastane morbidite ve mortalitesinin önemli ölçüde azalmasını sağlayacağına işaret edildi.
Dünyada ve ülkemizde sık görülen, önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olan venöz tromboembolizm hastane ölümlerinin önemli bir kısmının da sebebi olarak bilinmektedir.
Venöz tromboembolizm (VTE), venöz dolaşımda oluşan tüm patolojik trombozların genel adı olarak ifade edilir. En sık alt ekstremite derin venlerinde görülür ve derin ven trombozuna (DVT) sebep olur. Daha nadir olarak üst ekstremite, pelvis ve diğer venlerde görüldüğünde ise pulmoner embolizme (PE) neden olabilir. Pulmoner embolizm VTE'nin yaşamı tehdit eden en önemli bileşenidir.
Hastanede yatmakta olan hastaların tamamında en az bir, yaklaşık olarak %40’ında ise üç veya daha fazla sayıda venöz tromboembolizm riski bulunur. Hastalığın hem kendisinin hem de erken ve geç komplikasyonlarının tanı ve tedavisi oldukça güçtür. Venöz tromboembolizme yönelik önlemlerin alınması, hastane morbidite ve mortalitesinin önemli ölçüde azalmasını sağlayacaktır.