Avrupa Birliği fonlarıyla desteklenen ve Sav Belediyesi adına verilen Fiziki kaçak Suyun Önlenmesi konulu proje, 10 Haziran 2012 – 02 Temmuz 2012 tarihleri arasında 18 katılımcı Almanya‘nın Berlin, 10 katılımcı Macaristan’ın Budapeşte kentinde olmak üzere iki akış şeklinde başarılı bir şekilde uygulandı
Projeye ilişkin bilgi veren Sav Belediye Başkanı Musatfa Şahin , katılımcıların, mesleki eğitim mezunu teknisyen ve teknikerler ile üniversitelerin mühendislik fakültesi mezunlarından ve belediyede çalışanlardan oluştuğunu, alt yapı tesislerinin plan ve projelendirilmesinin de yapım - kontrollüğü ve işletmesi, mekanik - metal işleri ve malzemelere ilişkin faaliyetlerinde görev alan veya almak isteyen kişilerden oluşacağını açıkladı. Projenin yurt içi ortaklarını Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ), Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı (TÜTEV), Fetvacı Kardeşler İnş. Tic. Ve San. Ltd. Şti. ve Gazi Üniversitesi olduğunu belirten Şahin, yurtdışı ortaklarının ise European Business Academy GmbH (Almanya) ve Hayat Kft.( Macaristan) olduğunu açıkladı.
Proje ile, Fiziki Kaçak Suların işleyişi ve nasıl önlenmesi gerektiği hakkında katılımcıların bilgi alırken, Avrupa ‘da ki Fiziki Kaçak Suların önlenmesinde nasıl bir yol izlendiği ve alınan önlemlerin yeterli olup olmadığı konusunda ziyaret ettikleri firma ve kurumlarda seminer ve eğitim aldıklarını söyleyen Şahin, “Dünyada küresel ısınmanın da etkisi ile her geçen gün temiz su ihtiyacı azalmakta ve su kaynaklarının çevresinin kirlenmesi de mevcut suyun kalitesini bozulmaktadır. Temiz suyun kullanıcıları olan halka iletimi de en az suyun temini kadar büyük önem kazanmaktadır. Bu nedenle Katılımcılarımız bu Proje ile Avrupa ‘daki Fiziki Kaçak su hakkında bilmediklerini öğrendiler ve çalıştıkları kurumlarda bu bilgileri aktaracaklardır. Başarı ile gerçekleştirilen Programımız da katılımcılarımız eğitim programı dışında kültürel faaliyetlere de katıldılar. Katılımcılarımız boş vakitlerinde ve tatil günlerinde kültürel geziler düzenlemişler ve bulundukları şehre komşu diğer şehirleri, özellikle de diğer Avrupa ülkeleri olan Prag, Amsterdam, Paris gibi şehirler ziyaret edildi 3 hafta süren Proje kapsamında düzenlenen seminerler ve teknik geziler ile katılımcılar hem proje konusu ile ilgili teorik ve pratik bilgiler öğrendiler hem de yabancı bir ülkenin çalışma ortamını görme fırsatı elde ettiler.
Katılımcılar Avrupa’nın Fiziki Kaçak suların nasıl tespit ettiği ve hangi sistemlerin bu amaç için kullandığı ve hangi kurumda nasıl bir etki ve teknolojik alt yapı ile kullandıklarını yerinde görmek katılımcılar açısından çok eğitici, yeni bir bakış açısı kazanmalarına sebep oldu. Katılımcılar, proje sonrası hazırladıkları raporlarındaki değerlendirmelerinde, verilen eğitimlerin mesleklerindeki eksiklikleri görmeleri ve kendilerinin de yeni fikirler geliştirme konusunda olumlu etki olacağından söz etmişlerdir. Ayrıca Leonardo Da Vinci projelerinin genel işleyişi hakkında tecrübe sahibi olmuşlardır. Proje sahibi olarak katılımcıların diğer kurum ve grupların olması sebebiyle kurumlar arası ve kişilerarası bilgi değişimi sağlanabilmiştir” dedi.



