26 Nisan 2024 Cuma

Sanki her şey normale dönmüş gibi...

Sanki her şey normale dönmüş gibi...

Isparta

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, 'Omicron' kaynaklı seyreden vakalar olduğunu belirterek, “'Omicron' dalgasının yükselme konumundayız. Önümüzdeki günlerde daha da yükselecek. Oysa bazıları salgın bitmiş gibi davranıyorlar. Sanki her şey normale dönmüş gibi ama hiç öyle değil. Umarım bu yaşadığımız, son dalga olur. Beklentimiz o” dedi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, çoğu hastanın evde istirahat ederek hastalığı ayakta atlattığını belirtip, ağır semptomların da olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özlü, “Ciddi ağrılar oluyor. Kas ağrıları, sırt ağrıları, göğüs ağrıları, halsizlik, takatsiz çok belirgin, boğaz ağrısı oluyor, baş ağrısı oluyor. Sıkıntılı bir dönem; 5-6 gün, 1 hafta sürüyor. Onun için dikkatli olmakta fayda var. Hayatından 3-5 gün, 1 hafta çalınmış oluyor. Tabi bazıları da bu kadar rahat atlatamıyor. Yaşlılar, kronik hastalığı olanlar. Bağışıklığı baskılanmış olan kişilerde ağır seyredebilir. Hastane yatışı, yoğun bakım desteği gerektirebilir. Halen Türkiye'de neredeyse her gün 1 uçak dolusu insan kaybediyoruz. Ölümcül seyreden vakalar var. 'Omicron' dalgasının yükselme konumundayız. Önümüzdeki günlerde daha da yükselecek. Oysa bazıları salgın bitmiş gibi davranıyorlar. Sanki her şey normale dönmüş gibi ama hiç öyle değil. Umarım bu yaşadığımız, son dalga olur. Beklentimiz o" diye konuştu.

'KISA SÜREDE BULAŞTIRICILIĞINI KAYBEDİYOR'

Klinik değişikliklere göre de izolasyon- karantina sürelerinin değiştiğini kaydeden Prof. Dr. Özlü, "'Omicron' varyantı ile birlikte bu virüsün davranışı değişiyor. 'Delta' varyantı daha farklıydı, ilk salgın ortaya çıktığında gördüğümüz Vuhan’dan yayılan virüs daha farklıydı. Bu klinik değişikliklere göre de bu izolasyon- karantina süreleri değişiyor. Bu gördüğümüz varyant, çok daha kısa süre içinde semptomatik hale geliyor ve daha kısa süre içerisinde de bulaştırıcılığını kaybediyor. Dolayısıyla 1 haftalık süre aslında çoğu vakanın virüsü temizlenmiş oluyor. Bulaştırıcılık en azından büyük oranda ortadan kalkmış oluyor. Elbette daha uzun sürenler var. 14 gün, 20 gün, 1 ay bulaştırıcılık devam eden vakalar var ama bunlar çok nadir optimal süre şu an itibarıyla bu varyant da 7 gün yeterli gibi görünüyor. Tabi insanımızın işini, gücünü aksatmamak, hayatı durdurmak için bu süreyi ihtiyaca göre optimize etmek gerekiyor. O amaçla yapılmış bir çalışma” dedi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Omega

14 Ocak 2022 Cuma 20:45

Her şey normalde siz korkutmaya çalışıyorsunuz corona ile domuz gribi hiç konuşulmuyor bir zamanlar domuz gribi de öldürücü idi

Ceylan. hukuk

14 Ocak 2022 Cuma 14:24

Bu ADAMIN İLAÇ AŞI ŞİRKETLERİYLE VE KÜRESEL GÜCLERLE OLAN BAGLATILARI ARAŞTIRILMALI VE ARGILANMALI YETER BIKTIK İYİCE ZATEN HERŞEY NORMALDİ MEDYA SAYESİNDE VE SATILMIŞ BAZI BİLİM ADAMALARI İLE DURUMU BÜYÜK BİR SALGIN VARMIŞ GİBİ LANSE EDİP GÖSTERDİNİZ AYNISINI DOMUZ KUŞ GRİBİNDE DE YAPTILAR ALGI İLE. Halbuki ülkemizde hergün 1,700 civarında insan ölüyor olagan olarak bunu kimse konuşmuyor..! Sadece Sigaradan bile Ülkemizede yılda 80 binden fazla insan ölüyor ama bunların çıtı dahi çıkmıyor.

NEDEN??

14 Ocak 2022 Cuma 13:49

Madem bu OMİCRON daha bulaşıcı, madem henüz her şey bitmiş değil, neden o zaman karantina süresi 7 güne düşürüldü? Neden o zaman temaslılar karantinaya alınmaz oldu? O kadar çok soru var ki, artık bu iş çığrından çıktı ve bizleri sürü bağışıklığına doğru iteliyorlar.

Esra

14 Ocak 2022 Cuma 12:54

Herşey normale döndü herşey normal zaten tek virüs medya ve malum şeytani güçler...

Spartan

14 Ocak 2022 Cuma 12:18

herşey normale dönmüş gibi değil. bıktı millet. aşısını olan oldu olmayan zaten canından bezmiş. artık salgın milletin önceliği değil ve bu felaket tellallığını kimse umursamıyor bence.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR