Yaklaşık bir buçuk yıl okuldan uzak kalan öğrenciler toparlanmakta eski düzenlerini oluşturmakta zorlanıyor. Bu süreçte öğrencilerin bir alt sınıf ve önceki dönemlerden kalan eksiklikleri nedeniyle üst sınıfta öğrenciler çok zorlanıyor. Ülkemizde uygulanan sarmal eğitim sistemi sonucu geçmişten gelen eksiklikler sonraki dönemleri de etkiliyor.
Pandemi sonrası öğrencilerin sadece akademik eksiklikleri değil rehberlik anlamında da ciddi eksiklikleri var. Öğrenciler bu süreci sağlıklı bir şekilde yürütemedikleri için çalışma temposunu tekrar yakalamakta güçlük çekiyor. Bu, aynı zamanda öğrencilerin sanal aleme daha çok bağımlı hale gelmesinden de kaynaklanıyor. Gençler oyundan, sosyal medyadan kopamıyor. Bunun sonucu gençler tekrar çalışma ortamına adapte olma güçlüğü çekiyor.
Gençlerin meslek eğilimlerinde de ciddi değişimler var. Hem siyasi hem sosyal gelişmeler işsizlik oranının yükselmesi geleceğe dair planları olumsuz yönde etkiledi. Öğrenciler kısa yoldan hayata atılıp bir an önce kendi ayakları üzerinde durmak istiyor. Bu ara gençler polis ve asker olmak istiyor. Bunun için koşulları ( Boy, kilo vs ) gözden geçirmeleri gerekiyor. Artık bazı gençler üniversite okumanın gereksiz olduğu kanısında.
Bu sorunları aşmak için genel anlamda ciddi bir rehberlik çalışması gerekiyor. Bu çalışma çok boyutlu bir çalışma olmalı. Öğrencilerin zaman programlama ,çalışma sistemleri gelecek planlama, meslek seçimi ile ilgili detaylı çalımalar yapılmalı.
Bu arada öğrencilerin okuldan uzak kalmaları okula gitme alışkanlıklarını da değiştirdi. Devamsızlık sorunu ayyuka çıktı. Öğrenciler okula gitmiyor. Bir çoğunun devamsızlıkları doldu dolacak. Okullarda veli izin dilekçesi uygulaması derhal değişmeli. Devamsızlık sınırına uyulmalı. Velilerin gençlerin okula gitmesi konusunda fazla taviz vermemeleri lazım.
Eğitim süreci zincirin halkaları gibi bir süreç. Bir halkadaki açıklık halkaların gerisini de etkiler. Bu yüzden devamsızlıklar azaltılmalı. Ders okulda öğrenilir, kurslarda pekiştirilir, internet ortamında ders olmaz. Youtube’dan video izlenerek ders öğrenilmez Çünkü bu videolar fragman.
Saygı ve sevgilerimle……
Nerede
24 Nisan 2022 Pazar 13:56Etüt birebir rehberlik var mı? Yeriniz nerede?
hocalar kim
24 Nisan 2022 Pazar 13:54Bina çok güzel tamam da sistem ve kadro nasıl? Hocalar kim?
Sadık Doğan
24 Nisan 2022 Pazar 13:53haklısınız çocukları bilgisayar başından kaldırmıyoruz. Sürekli oyun oynuyorlar. Tespitler doğru da çözüm ne? Birde bundan bahsetseydiniz ya.
Özkan Ateş
24 Nisan 2022 Pazar 11:12Hayırlı olsun...
M.Yalçın
24 Nisan 2022 Pazar 10:26Kızım Anadolu Lisesinde ben kaydımı yaptırdım. Şimdiden ilgileniyorlar.
can öksüz
24 Nisan 2022 Pazar 00:47Sn Vatandaş size katılıyorum. Bakanlık bu konuda biraz zayıf kaldı.
Vatandaş
23 Nisan 2022 Cumartesi 23:14Milli eğitim bakanına da rehberlik hizmeti verseniz. Küreselin metaverse uygulamasını çocuklarımıza dayatmaktan vazgeçip ülke vatandaşlarına hizmete çalışsın.
İDDAAAA
23 Nisan 2022 Cumartesi 12:41ÇOK İDDALISINIZ GÖRECEĞİZ BAKALIM.....
güvenlikçi
23 Nisan 2022 Cumartesi 12:29Yeriniz nerede? merak ettim. gidip bakacağım. Kadroda kimler var?
velii
23 Nisan 2022 Cumartesi 12:20Orta okul var mı?
Vatandaş
23 Nisan 2022 Cumartesi 09:24Kesinlikle doğru tespitler
Asım
22 Nisan 2022 Cuma 21:59Hadi ordan