Ramazan Bayramına günler kala Isparta'da Uzman Diyetisyen Dilara Göksenin Saraç ve Diyetisyen Hediye Nur Topuz, 'bayramda nasıl beslenmeliyiz' sorularına yanıt verdi.
Diyetisyenler açıklamalarında; ''Ramazan ayı aslında vücudumuz için bir detoks görevi görse de, günlük öğün sayısının ve beslenme düzeninin değişmesi nedeniyle bayramda bazı sindirim sistemi rahatsızlıkları ile karşılaşabiliriz. Ramazan ayının sonlanması ile beraber tüketilecek yiyeceklerin miktarını aniden arttırmamalıyız. Öğün araları en az 2 en fazla 4-5 saat olacak şekilde düzenlemeliyiz. Sahur yapmaya alışan bedenler için gece yeme alışkanlıklarına çok dikkat edilmelidir. Uyumadan en az 2 saat önce yeme içme olayını bitirmemiz gerekmektedir.
Geleneksel olarak ikramı seve bir toplum olmamızdan dolayı bayram sofralarında çeşit artmaktadır. Bu noktada ise dikkat etmemiz gereken bazı noktalar var'' söylemlerinde bulundular.
En önemli konu: Sıvı ihtiyacı
Ramazan ayının bittiği ilk günlerde artmış sıvı ihtiyacını karşılamak gerekmektedir. Diğer besinlerde ve içeceklerle alınan sıvının içilen suyun yerini asla tutmayacağı unutulmamalıdır. Su tüketimi arttırılmalı, içecek olarak en sağlıklı tercihler ayran, mineralli sular ve hoşaf’tır.
Düzenli bir sindirim sistemi ve metabolizmayı canlandırmak için günde 8-10 bardak su içmeyi unutmayınız. Özellikle yaşlılar ve tansiyon hastaları gün boyu kahve ve çay tüketimlerine dikkat etmeli, günde 2 fincandan fazla kahve tüketmekten kaçınmalıdırlar.
Yavaşlayan metabolizmalar için:
Ramazan ayı boyunca sıvı tüketimindeki yetersizlik ve dengesizlikler oluştuysa metabolizmanız yavaşlamış olabilir. Yavaşlayan metabolizmanın olumsuz sonucu olan konstipasyon (kabızlık) şikayetlerini hafifletmek için lifli-posalı besinlerin tüketimi ( mevsim meyve-sebzeleri, kuru baklagiller, tam tahıllı besinler) tüketimi arttırılmalıdır.
Fiziksel aktivitenizi arttırmak oruç nedeniyle azalan metabolizma hızının artmasına yardımcı olacaktır. Gün içinde yapılacak yürüyüşler bu konuda bizlere destek olacaktır.
İkramlarımızın içeriği değiştirilmeli:
Bayram ziyaretlerinde özellikle tatlı ve şekerleme, draje ve çikolata tüketimine dikkat edilmeli; bu tür gıdaların hacmi küçük enerjisi yüksek gıdalar olduğu için uzak durulmalıdır. Tatlı- şekerlemelerle öğün geçiştirilmemeye dikkat edilmelidir. Hafif sütlü tatlılar ya da kuru meyve ve yemişler ikramlık olarak kullanılmalıdır.
Kahvaltılar şölendir ancak aman dikkat!
Bayramda tüm aile bir arada kahvaltı yapmayı sevdiğimiz bir gerçek. Ancak bu güzel aktiviteyi daha sağlıklı hale getirmeniz için önerilerimiz var. Uyandıktan sonra ilk 1 saat içinde yapılan öğün bizim için kahvaltı anlamına gelmektedir. Ancak burada dikkat edilecek nokta kahvaltının içeriğidir. Hafif ve az yağlı yiyeceklerden oluşması çok önemlidir. Örneğin börek, poğaçalar, sucuk, salam, reçel gibi yiyecekler yerine haşlanmış yumurta, süt, ceviz, esmer ekmek ve mevsim sebzelerinden oluşan bir kahvaltılık hazırlanmalıdır.
DİYET YAPMAK ve KİLO KAYBI SAĞLAMAK İÇİN EN DOĞRU ZAMAN RAMAZAN SONRASI
''Oruç tutmak, ibadet açısından olduğu kadar sağlığımız için de önem taşır. Beslenme düzenimizin tamamıyla değiştiği ramazan ayı, aslında iyi değerlendirildiğinde vücudumuz için temizlik görevi görür.
Oruç tutmak; vücudun kan şekerini kontrol eden insülin hormonuna verdiği tepkiyi düzenler. Kan şekeri düzenlendiğinde, kardiyovasküler hastalık ve diyabet riski azalmaktadır. Çalışmalar; oruç tutmanın, yağ kaybına yardımcı olabileceğini ve kan lipitlerini iyileştirebileceğini göstermektedir. Oruç tutmanın metabolizmanın yağ yakma yeteneğini artırdığını ve aşırı kilolu kişilerde vücut kompozisyonunu iyileştirdiğine dair yapılan çalışmalar da mevcuttur. Oruç tutmanın faydalarından bir diğeri, vücudunuzun hücresel geri dönüşüm sistemi olan otofaji sürecini tetikleyebilmesidir. Otofaji, vücudun daha verimli çalışabilmesi için eski hücreleri parçalamasıdır diyebiliriz.
Daha basitçe ifade etmek gerekirse, otofaji; vücudun kendisi için yaptığı bir tür temizliktir. Vücut, alzheimer, parkinson veya kansere neden olan mutasyon geçirmiş hücrelerden kurtulur'' gibi bir çok açıklama da bulundular.
Avukat
18 Nisan 2023 Salı 21:39Dilara hanımla hediye hanim bu konuda gerçekten iyiler , birde yemek servisi uygulamaları var o kesin çözüm. Tabi istikrarlı olabilirseniz.