28 Mayıs 2023 Pazar

Evinde ölü bulundu

Evinde ölü bulundu

BİR DEVİR KAPANIYOR

BİR DEVİR KAPANIYOR

Türk Yıldızları Isparta'da gösteri uçuşu yapacak

Türk Yıldızları Isparta'da gösteri uçuşu yapacak

Isparta Gül Festivali'nde sahne alacak sanatçılar

Isparta Gül Festivali'nde sahne alacak sanatçılar

Organik tarımda solucan gübresi farkı

Organik tarımda solucan gübresi farkı

Isparta

Isparta'nın Deregümü Köyü'nde 7 yıl önce solucan gübresi tesisi kurup üretime başlayan Yalçın Hanoğlu, solucan gübre tesisi kurmanın maliyetinin düşük olduğunu kazancının ise yüksek olduğunu söyledi. Hanoğlu, solucan gübresine her geçen yıl talebin arttığına dikkat çekerek, Isparta'da üretilen gübrenin Türkiye'nin her yerine özellikle Antalya, Konya illerine organik tarımda kullanılmak amacıyla gönderildiğini söyledi.

Suni gübrelerden hiçbir eksiğinin olmadığına hatta artılarının daha çok olduğunu söyleyen Hanoğlu, fiyatının da oldukça uygun olduğunu ve organik tarıma büyük katkılarının olduğunu söyledi. Hanoğlu, gübrenin son 10 yıldır aktif olarak tarımda kullanıldığını belirterek, solucan gübresi üretmenin basit olduğunu ama bakımlarına zamanında yapılması gerektiğini söyleyen Hanoğlu; 'Bu tesiste kırmızı Kaliforniya solucanın Eisenia Foetida türünden gübre yapıyoruz. Bu solucanlara hayvan dışkısından karıştırılan kompostlarla besliyoruz. 3 santim olacak şekilde kompostları solucan üstüne sererek veriyoruz. Daha sonra solucan onu tüketerek kompostların üstüne çıkmaktadır. Solucan üste çıktıktan sonra bir gene aynı şekilde kompostları veriyoruz. Solucanın tükettiği altta kalan kısım ise gübre oluyor. Özel makinalar yardımıyla onları ayıklıyoruz. Daha sonra çeşitli işlemlerden geçirerek ayıklıyoruz. Gübre 2 ay kadar bekledikten sonra satışa hazır hale geliyor' dedi.

YÜZDE 136 VERİM ARTIŞI

Solucan gübresi, solucanın midesinde humus denilen maddedin hümik asitler oluştuğunu ve bu maddenin özellikle bitki köklerinin uzamasına çok büyük katkısının olduğunu belirten Hanoğlu; 'Gübre kullanılmaya başlandıktan sonra toprak için gerek mineralleri sağlıyor. Sebzelerin daha hızlı uzamasını sağlar. Hastalıklara karşı dayanıklılığı artar. Bir de toprağın su tutma oranını artırır. Ayrıca toprakta bulunan organik olmayan maddeler zamanla kaybolu. Filizlenmeyi ve kökleşmeyi artırır. Ağaçlarda fidan dikiminde ve kış sonları kullanılıyor. Fidana dökülen gübre onu bir sezon boyunca besliyor. Verimi yüzde 50 oranında artırıyor. Salatalıkta yüzde 136 verim artışı oluyor. Bir de işe başlamadan seranın maliyetini yarı yarıya düşürüyorsunuz' dedi.

EN BÜYÜK ETKEN PAZAR

'Bir çok kişi solucan gübre tesisi kurdu. Fakat  daha sonra pazar olmadığı için ürünlerini satamadılar. O zamanlar talep de bu kadar fazla değildi. Ama şimdi talep oldukça yoğun durumdadır. Bugün  Isparta'da gübreyi kim yapıyorsa ondan gidip almaktayım. Piyasa neyse üreticinin emeğinin karşılığını vererek alıyorum. Üretim yaptığım anda 2 hafta içinde bütün gübreyi satıyorum. Talebe de yetişemiyorum. Herkes çok küçük bir maliyetle bu işi yapabilir. 10 bin solucan alan bir kişi bunu 3 ayda bunu 3 katına çıkartabilir. Bu da yılda ortalama olarak 8 kat artış demektir' şeklinde konuştu.(Ali Rıza Cesur)

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Vatandaş

22 Mayıs 2023 Pazartesi 23:12

Solucan gübresi iyi güzel hoş ama benene

Hsn

22 Mayıs 2023 Pazartesi 20:59

Yalınayak dediğimiz kişi üretim yapıyor yaptırıyor acaba siz günde başkaları eleştirmek dışında ne yapıyorsunuz . Acaba kendiniz bunisleri beceremediniz de çamur atıyorsun

Heyye

22 Mayıs 2023 Pazartesi 16:26

Yalınayak la bu

Bir Spartalı

22 Mayıs 2023 Pazartesi 16:20

İşi ehline emanet etmek... uzun zamandır takip ettiğim Yalçın bey tek kelimeyle bu işin ehli. Manisa dan Gazipaşaya, Manavgat'tan Niğdeye, Malatyadan Muğlaya ürün gönderimlerini gördüm. Isparta nın adını duyurmakta. Özellikle son zamanlarda Manavgat yeni yapım sera tabanına gönderdiği ürünlerle avakado, muz ve ejder meyvası. Seralarının aranan ismi olmuş maşallah. Başarılarının devamını dilerim. Bu arada meyve veren ağaç taşlanır. (Uzm e ithafen)

Hsn

22 Mayıs 2023 Pazartesi 14:39

Gayet verim artışı olan bir Gübre ,Ayrıca çiftlik sayısı ve günlük satış oranı bildiğim kadarı ile artıyor.Baya iyi yol katediyor ve etmeye devam edecek

Yalçın

22 Mayıs 2023 Pazartesi 14:37

Uzm ye yanıt olarak sadece şunu soyleyebilirim sektörel olarak 7 yılda yaptığımız ilerlemeyi görmek isterseniz buyrun gelin size anlatalım.

İlker

22 Mayıs 2023 Pazartesi 13:38

7 senede 1 çiftlikle başlamış 3 e çıkarmış ruhsatlı ve işinde başarılı Allah yolunu açık etsin Yalçın bey

Uzm

22 Mayıs 2023 Pazartesi 10:52

Ondan mı yıllardır bir adım yol kathedemedin yalçiin

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR