Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Orman Fakültesi öğrencileri İME arazi uygulamaları kapsamında, Isparta Orman İşletme Müdürlüğü Isparta Şefliği 327 No’lu bölme ve Sav Orman Deposunu ziyaret ettiler.
Uygulamaya Isparta Orman Bölge Müdürlüğü İşletme ve Pazarlama Şube Müdürü Sayın Ali Özgür Gümüş, İşletme ve Pazarlama Şube Mühendisleri Necip Büyükyıldırım, Şaban Ulaş, Fatma Aksoy; Isparta İşletme Şefi Ramazan Çetin ve Orman Mühendisliği Bölümü sorumlu öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet S. Özçelik katıldı.
Arazide ağaç kesimi yapılacak bir alanda, öncelikle iş güvenliği açısından alınması gereken tedbirler ve iş güvenliği kuralları aktarıldı. Ormancılıkta kullanılan damga çeşitleri, bu damga çekiçlerinin kimler tarafından kullanıldığı ve damga ekibinde kimlerin yer aldığıyla ilgili bilgiler verilerek öğrencilerle birlikte bir dikili ağaç damgası yapıldı. Bir karaçam ağacına ayna açılarak damgası yapılmış, kesim yönü belirlenmiş, devirme oyuğu açılmış ve boylama işleminin yapılması için ağaç kestirilmiştir. Bu aşamada öğrencilere boylamadan önce arazide yapılması gereken işlemler ve nedenleri anlatılarak (dal temizleme, ibreli türlerde kabuk soyma) boylamada dikkat edilmesi gereken hususlar açıklanmıştır. Fidan dikiminden itibaren idare müddeti boyunca (80-120 yıl) çeşitli bakımlarla elde ettiğimiz bir ürünün standartlara ve pazar isteklerine uygun olmayan bir boylama yapılması neticesinde değer kaybına uğrayabileceği vurgulanarak doğru boylama işleminin önemine dikkat çekilmiştir. Sav Orman Deposu’nda arazide kesimi ve boylaması yapılan emvalin nakil işleminin nasıl yapıldığı, bu aşamada hangi tutanakların kimler tarafından doldurulduğu, depoya gelen ürününün istiflenmesinden ihale sürecine, ihale sürecinden satışına kadar yapılan tüm iş ve işlemler ile bu süreçlerde karşılaşılabilecek sorunlar hakkında öğrencilere bilgi verilmiştir.