HABER/Gizem SARIKAYA- Isparta’da binlerce öğrenci yarıyıl tatilinin ardından 05 Şubat Pazartesi günü (yarın) yeniden ders başı yapacak. Isparta’da Psikolog Ayşe Durgun, bazı öğrencilerin bu süreçte okulda uyum sorunu yaşayabileceğinin altını çizdi.
Psikolog Durgun, çocukların tatil süresinde kendini daha özgür hissettiklerini ve okul dönemindeki düzen ve davranışlardan uzaklaştıklarını belirtti. Böyle bir dönemin ardından, okula başlamakta kaygı yaşayan çocuklar normal karşılanması gerektiğinin altını çizen Durgun, açıklamasında “Okula geri dönüş sürecinde her çocuğun tepkisi farklıdır. Kimi çocuk tatil sonrasında okula dönmek için heyecan yaşarken kimi çocuk okula döneceği için stresli ve kaygılı hissedebilir. Bazı çocuklar ise okula gitmeyi reddedebilir. Tatil sürecinde çocukların aile bireyleriyle geçirdikleri zaman daha fazladır. Bu zamanda çocuk kendini daha özgür hissetmektedir. Alıştıkları birçok rutin ve kural değişmiş olup okul döneminin gerektirdiği düzen ve davranışlardan uzaklaşmış olurlar. Böyle bir dönemin ardından, okula başlamakta kaygı yaşayan çocuklar normal karşılanmalıdır” dedi.
Durgun, okul uyum sürecinde kaygı yaşanan çocuklar için velilere tavsiyelerde bulundu. İletişim ve empatinin önemli bir unsur olduğunu belirten Durgun, “İletişim güçlü bir unsurdur. Çocuğunuzla konuşun ve duygularını anlamaya çalışın. Çocuğunuzun aklından geçenlere ilgi gösterin okul konusundaki endişelerini anlamaya çalışın endişenin kaynağını anlamak çözüme daha hızlı ulaştırır. Bu konuda kendinizle ilgili örnekler vererek onlara yardımcı olun. Okula uyum sürecinde okul hakkında olumlu konuşmak, okulun güvenli ve keyifli bir yer olduğuna dair fikirlerinizi paylaşmak uyum sürecini kolaylaştırır. Eski rutinlere dönmeye ve bu konuda istikrarlı olmaya gayret edin. Bu değişikliğe çocuğunuzu hazırlamak için onunla düzen oluşturmanın yararları üzerinde konuşun. Bu düzene birlikte adapte olmaya çalışmak örneğin okul çantasını ve kıyafetlerini beraber hazırlamak sürece katkı sağlayacaktır. Çocuğun tatil döneminde yaptığı aktivite varsa bu aktiviteleri okul döneminde de bir süre daha devam ettirmek çocuğun kaygı düzeyini azaltmada etkili olacaktır” ifadelerine yer verdi.
El insaf
04 Şubat 2024 Pazar 22:23Yoo ne adapte sorunu kafamızı dersten kaldırmadık ki tatile mi girdik belli değil bize bu ödevleri veren öğretmen tatilin nasıl geçti bizim gezmeye dinlenmeye hiç vaktimiz yokmu VİCDAN
Zeki ama çalışmıyor
04 Şubat 2024 Pazar 20:56Ne harika bir buluş! Keşke biraz eğitim alınsa.
Mustafa
04 Şubat 2024 Pazar 17:27önce saatleri değiştirdiler çocuklar karanlıkta okula gitmek zorunda kaldı sonra tatilleri çoğalttılar çocuklar sürekli tatil havasında bu hükümet neyi amaçlamaktadır??
Lm
04 Şubat 2024 Pazar 16:53Wowww mükemmel bir tespit daha önce hiç duymamıştım
Mehmet
04 Şubat 2024 Pazar 16:33saçma sapan işler ne çocuklarmış kardeşim buluttan nem kapıyorlar okul kapanır strese girerler açılır girerler :) millet önce iş türetiyor sonra meslek bu insanoğlu bunlar olmadan kaç bin yıl nasıl yaşamış allah aşkına