Süleyman Demirel Üniversitesi Kreş ve Anaokulu tarafından Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yıl dönümü kapsamında kök boyama etkinliği düzenlendi.
Anaokulu bahçesinde gerçekleştirilen workshop etkinliğinde, SDÜ’lü minikler Dr. Öğr. Üyesi Gülşen Öztürk ve SDÜ öğrencisi Bengü Aydın ile birlikte Shibori-Batik tekniğinde “Kumaş Boyama” uygulaması gerçekleştirdi. Batik kumaş boyama etkinliğine katılan öğrenciler kendi tişörtlerini indigo mavisine boyadı.
Çocuklar, geleneksel yöntem ile odun ateşi ve kazan kullanılarak gerçekleştirilen boyama işleminde, indigo bitkisinden doğal olarak elde edilen boyar maddeyi yüzde yüz doğal pamuk kumaş ve yün iplikler üzerine uyguladı.
Kök boyama hakkında bilgiler veren Bengü Aydın, “Unutulmaya yüz tutmuş geleneklerimizin gün yüzüne çıkartılması sürdürülebilirlik açısından oldukça önemlidir. 11’inci yüzyıldan itibaren Isparta ve çevresine yerleşen Yörük ve Türkmen gruplarının sanatsal üretimlerinden biri de dokumalardır. Dokumaları değerli kılan unsurlar; malzeme, teknik ve boyalarıdır. Isparta ve çevresi iklim ve bitki örtüsü açısından zengin bir bölgedir. Buna bağlı olarak boyarmadde kaynakları çok çeşitli ve zengindir. Kreş ve Anaokulumuzda kumaşlar batik dediğimiz katlama tekniği ile farklı yöntemlerle katlanmış kumaşlara boyama aşamasında farklı desenlerin çıkması sağlandı. Uygulamalı olarak yapılan ve elde edilen ürünler, unutulmaya yüz tutmuş bu sanat dalının sürdürülebilirliğinin sağlanması adına Isparta’da üniversitemizin desteğiyle sergilendikten sonra emeği geçen miniklerimize anı olarak verildi.” dedi.