Memur-Sen İl Başkanı Selami Kılınç, meslek kanunu mevcut haklarımızı koruyacak, kariyer basamaklarında hizmet süresini önceleyecek şekilde yeniden düzenlenmelidir dedi.
Eğitimin verimliliği ve niteliği, eğitim çalışanlarının hak ettiği değeri görmesi, özlük hakları boyutuyla da emeklerinin karşılığının verilmesiyle mümkündür. Meslek kanununun beklentileri yeterince karşılamaması üzerine talep ve önerilerimizi yetkililerle ve kamuoyuyla paylaşmak için bugün burada toplanmış bulunmaktayız.
Hep birlikte ses vermemizin, ortak iradeyle söz söylememizin nedeni; önemi büyük, değeri yüksek, tarihsel rolü güçlü öğretmenlik mesleğinin ve öğretmenlerin meslek kanunundaki değişiklik ve revizyon talebini ve ihtiyacını haykırmaktır.
7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlik mesleğini düzenleyen müstakil bir kanun beklentisini karşılama yönünde olumlu bir adım olmanın ötesine geçememiş, öğretmenlerin beklentilerini karşılayamamıştır.
Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte, bu kanunun kariyer basamaklarının yeniden hayata geçirilmesi, uzman ve başöğretmenlere ücret ve ilave derece artışı getirilmesi, adaylık sürecindeki yazılı sınavın kaldırılması, öğretmenlere 3600 ek gösterge verilmesi gibi önemli özlük hakları ihtiva ettiğini, bu yönüyle öğretmenlerimizin bir kısım beklenti ve taleplerini karşıladığını, bu anlamda olumlu bir ilk adım olduğunu dile getirdik. Ancak hemen ardından, kanunun bu hâliyle öğretmenlerimizin beklentilerini ve toplu sözleşme masasına taşıdığımız talepleri karşılamadığı, ‘meslek kanunu’ olarak nitelendirilmeyi hak edecek içerikten yoksun olduğu uyarısını yaptık.
Devam eden süreçte sorumlular ve yetkililerle gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde, kanunun, bir milyonu aşkın öğretmenin hak, yetki, görev ve sorumlulukları noktasında bir meslek kanununda olması gerekenleri kapsamadığını, ilave düzenlemelere ihtiyaç olduğunu, özellikle sınava dayalı bir kariyer basamakları sistemi yerine toplu sözleşmede dile getirdiğimiz öğretmenlikteki hizmet süresini esas alan bir kariyer sistemi ihtiyacını vurguladık.
Son olarak, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun, öğretmenlerin beklentilerini karşılayacak bir içerikle yeniden düzenlenmesi amacıyla Eğitim-Bir-Sen olarak hazırladığımız kanun taslağı/önerisini Millî Eğitim Bakanlığı’nın, TBMM’nin, Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu’nun ve kamuoyunun dikkatine sunduk.
Kanun taslağımızda, sözleşmeli ve ücretli öğretmenliğin kaldırılarak öğretmenliğin resmî eğitim kurumları ile diğer kamu kurumlarında öğretmen kadro unvanındaki kadrolu memurlar eliyle yürütülmesi; kariyer basamaklarında ilerlemede öğretmenlikte 8 yılını tamamlamış olanlar yönünde uzman öğretmenlik, 12 yılını tamamlamış olanlar yönünden başöğretmenlik unvanı alınabilmesi; eğitim kurumu yöneticiliğinin özlük hakları, atama ve terfi yönünden yeniden düzenlenerek iyileştirilmesi; öğretmenlerin ek ödeme, eğitim-öğretim tazminatı, hazırlık ödeneği ve ek ders ücretlerinde artış yapılması, zorunlu hizmet bölgelerinde çalışanlara ilave tazminat ödenmesi; öğretmenlerin görev, hak, yetki ve sorumlulukları mesleki özerklik ve akademik özgürlük ekseninde kurgulanarak ayrıntılı bir şekilde düzenlenmesi; şiddete karşı caydırıcı hükümler getirilmesi gibi somut ve açık öneriler yer almaktadır.
Gelinen noktada öğretmenlerimizin talep ve haklı beklentilerini karşılayacak somut bir adımın hâlâ atılmamış olması, belirsizliğin eğitim çalışanları ve öğretmenlerimiz üzerinde oluşturduğu moral ve motivasyon kaybı, yerinde ve gerekli düzenleme öneri ve çağrılarına duyarsız kalınması üzerine Eğitim-Bir-Sen olarak eylem kararı aldık.
Öğretmenlerin ve öğretmenliğin hayattaki karşılığının, mesleğin bütün boyutları ve öğretmenlerin beklentileri yönüyle meslek kanunu içerisinde olması noktasında artık daha fazla geç kalınmamalıdır.
Mesleğin hak ettiği şekilde tanımlanması, sosyal zeminde öğretmenlerin itibarının, haklarının korunması ve artırılması, yönetmeliklerle, genelgelerle oluşan görev, yetki, ehliyet, liyakat noktasındaki hüküm dağınıklığının giderilmesi için meslek kanununda ivedi olarak değişikliklerin yapılarak hayata geçirilmesi gerektiğini bir defa daha hatırlatıyoruz.
-Ülkemizde fiilen görev yapan 1 milyonu aşkın öğretmen var iken, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda öğretmenin yetiştirilmesinden emekliliğine kadar mesleğin bütün olarak ele alınmaması; hukuki açıdan boşluk, mesleki açıdan ise yoksunluktur.
-Biz, meslek kanununda, öğretmenlerin özlük haklarının tanımlanmasını ve geliştirilmesini istiyoruz.
-Sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik gibi uygulamalar yerine kadrolu istihdamın esas alınmasını istiyoruz.
-Öğretmenlerin mesleki ilerlemelerini sağlayacak şekilde kariyer basamaklarının sınav yerine öğretmenlikteki hizmet süresine dayalı olarak kurgulanmasının meslek kanunu iddiasının ispatı için şart olduğunu düşünüyoruz.
-İstihdamda güçlük çekilen bölgeler başta olmak üzere, zorunlu hizmet gibi dayatmalara son verecek, öğretmeni motive ve teşvik etmeye, imkânlar, fırsatlar ve artırımlı haklarla ödüllendirmeye dair hükümlerin mesleği özendirmeye, mesleği yürütenleri güçlendirmeye ilişkin ön şart olduğunu biliyoruz.
-Öğretmenlerin atanmadan yer değiştirmeye, yetişmeden gelişmeye, eğitim imkânlarından kariyer fırsatlarına, ehliyetten liyakate her konuda belirsizlikten, ayrımcılık ya da ayrıcalık kusurlarından kurtarmaya dönük hükümleri olmazsa olmaz addediyoruz.
-Eğitim ve öğretim süreçlerindeki vazgeçilmez unsurlardan biri olan eğitim kurumu yöneticiliği ve eğitim liderliğinin meslek kanunu kapsamında düzenlenmesini, yöneticilik ve liderlik süreçlerine katılım, bu pozisyonlardaki mali, sosyal ve özlük hakların da mutlaka kanuni bir dayanak ve güvenceyle tanımlanmasını istiyoruz.
Biz, Eğitim-Bir-Sen olarak, hedefler ve gerçekler bağlamında her şeyi içinde barındıran bir kanun içeriğinin oluşmasının mümkün, öğretmenin itibarını hem yükseltmeye hem de korumaya garantör vasfı taşıyan hükümlerin elzem olduğuna inanıyoruz.
Öğretmenin hak ve yetkilerini genişleten, ona destek olan bir içerikle Öğretmenlik Meslek Kanunu konusundaki beklenti karşılanmalıdır. Eğitim-Bir-Sen’in bu hususlar temelinde katkı ve destek sunacağını bu vesileyle bir kez daha temin ve teyit ediyor; siyasi iradeyi, TBMM’yi ve Millî Eğitim Bakanlığı’nı meslek kanununda beklentileri karşılayan değişikliklerin ve dönüşümün bir an evvel hayata geçirilmesi konusunda adım atmaya çağırıyoruz.
Akça
02 Kasım 2022 Çarşamba 16:31Biz eğitim sendikalarının hepsini bu konuda eyleme bekliyoruz,laf karın doyurmuyor,siz kayyum heyeti misiniz ,EBS,TES.Lafa gelince mangalda kül bırakmıyorsunuz
Vatandaş
02 Kasım 2022 Çarşamba 14:16Alim Uysall. Hmeşire maaaşı 12 bin lira 20 yıllık hemşire hemde, ama 20 yıllık polis maaşı 17 bin lirapersonel ayrımı yapma burada. herkesin maaşı yoksulluk sınırı altında. Okumuş cahill
ALİM UYSAL
02 Kasım 2022 Çarşamba 10:26BAŞ ÖĞRETMEN OLAN BİR ÖĞRETMEN MESLEĞE YENİ GİRMİŞ BİR POLİS YA DA HEMŞİRE MAAŞINA MAAŞI NE KADAR YAKLAŞABİLECEK BİRİ AÇIKLAYABİLİR Mİ ACABA?
İskender GÜÇLÜ
02 Kasım 2022 Çarşamba 09:09Vatandaş ımız yorumumu eleştirmiş yerden göğe kadar haklı. Ancak başka bir haber sitesinde bu sendikanın eylem olarak ilk ders e girmediklerini yazmıştı o haber haala duruyor yazımı ona göre yazmıştım öğretmen arkadaşlar bir ayrıntıyı gözden kaçırıyorlar maalesef “hak verilmez. alınır” bu üç kelimeyi öğretmen arkadaşlarımın şiar edinmeleri ve irdelemeleri gerektiğine inanıyorum
Vatandaş
02 Kasım 2022 Çarşamba 09:06Çok haklısınız hemen yetkili sendika konfederasyon başkanına söylememiz gerekiyor. Hatta yetkili sendikanın önceki konfederasyon başkanına söylersek daha iyi olur. Aaaa meğersem yetkili konfederasyonun sendikası açıklama yapmış. Aaaa meğersem yetkili konfederasyon eski genel başkanı milletvekili olmuş :)) Neyse söylenebilecekler bu kadar :))
ALLAH AKIL FİKİR VERSİN
02 Kasım 2022 Çarşamba 08:42Bu sendikanın üyeleri sadece öğretmenler mi? Diğer eğitim çalışanı olan Yardımcı Hizmetler, Genel İdare Hizmetleri, Teknik Hizmetler ile ilgili bir çalışma yapılmıyor? Halen bu sendika olan Eğitim-Öğretim Sınıfı dışında kalan arkadaşlara Allah Akıl Fikir versin. Hiç bir yerde adı dahi geçmeyen bu eğitim neferleri bu sendikaya neden üye oluyorlar? Korkmayın arkadaşlar İSTİFA edin kimse size bir şey yapamaz. Hizmetliye okulda efendi diye hitap edenlere kendinizi ezdirmeyin, dik durun.
Sanat Düşmanı
02 Kasım 2022 Çarşamba 07:13He oldu .1 saat eylem kararı komedi ...
ekspres
02 Kasım 2022 Çarşamba 06:26Şu Baş öğretmenlik uzman öğretmenliğin getirisini emekliliğe yansıtılmasını ve promosyonu da kabul edilebilir bir seviyeye çıkartın çay muhabbeti unutulsun. Diğer konulara girmeyin. Onlar kabak tadı veriyor.
davraz kent
02 Kasım 2022 Çarşamba 05:52Şu kantinden çay içmeme muhabbeti gerçekten çok güzeldi. Bunu bırak Türkiye'yi dünyanın en ünlü mizansenleri bile düşünemezdi.. Hala öğretmenlerin hakkını arama ile kantinden çay içmeme boykotu arasındaki ilişkiyi çözemeyen öğretmenler var.
İskender GÜÇLÜ
01 Kasım 2022 Salı 23:19İsmini yazmayan bir arkadaşımız benim yazımı eleştirmiş haberin başlığında bugün bu sendika üyeleri ilk derse girmedi diye yazdığı için yazdım o yazıyı. Öyle otueduğu yerde kimse bize hal teslimi yapmaz maalesef “hak verilmez. Alınır” babında yazmıştım
Vatandaş
01 Kasım 2022 Salı 20:06Kanunda uzmanlık ve baş öğretmenliğin emekliliğe yansımıyor (faydası yok) yazıyor. Eğer yapabiliyorsanız veya gücünüz yetiyorsa bunun içinde mücadele edin derim. gücünüz yetmiyorsa önemli değil.
Öğretmen
01 Kasım 2022 Salı 17:21Sayın Başkan. Profesyonel sendika başkanı oldunuz. Kamuoyunu bilgilendirme adına sizden Müslümanlık hakkı öğretmen hakları İçin vermiş olduğunuz mücadelede objektiflik sözü vermiştiniz.1- ŞU AN PROFESYONEL OLARAK YAPMIŞ OLDUĞUNUZ GÖREVDEN KAÇ PARA MAAŞ ALIYORSUNUZ?2-SİZE SENDİKANIN SUNDUĞU İMKANLAR NELERDİR?Kamuoyunu bir mümin olarak bilgilendirir misiniz?
Sakhin Dub
01 Kasım 2022 Salı 16:41Öğretmenlik Meslek Kanununu protesto etmek için alınan eylem kararını, protesto ederek eyleme katılmadım. Kurucu Başkanımız merhum Akif İnan sendikacılık anlayışı bu değil O olsa bu kadar pasif davranmazdı. Dostlar iş başında görsün diye eylem yapıyor gibi yapılmaz.
Muallim
01 Kasım 2022 Salı 16:40Banka promosyon güncellemesi bekliyoruz.
Öğretmen
01 Kasım 2022 Salı 14:43Sarı sendikaya bak hele! Öyle eften püften suya sabuna dokunmayan açıklamalar yapacağınıza yarın grevde olun da görelim sendikacılığınızı. Dünyada yoktur sizin gibi bir sendika daha!
Hayırlı
01 Kasım 2022 Salı 14:39TES PES mi dedi
Vatandaş
01 Kasım 2022 Salı 14:37İskender GÜÇLÜ bey... Hangi eylemden bahsediyorsun hanzoomuyuz biz? Eylem yaptılar da biz neden katılmadık,neden haberimiz olmadı? YAZIKLAR OLSUN size de Sizin övdüğününüz ETKİSİZ SENDİKANIZA da.. EYLEM MİŞŞŞ
Duman
01 Kasım 2022 Salı 14:32TES fesih mı oldu,ne ses ne seda var
sorgula
01 Kasım 2022 Salı 14:30Öyle Meslek Kanunu düzenlemeli demekle olmuyor bu işler beyefendi! Anakrada ki başkanlarına söyle bir adım atsınlar bir EYLEMkaraRı alsınlar. ÜFÜRÜK den açıklmalarla olmaz bu işler.. Farketmiyor hanginiz seçilirse seçilsin aynı tas aynı hamam koltuklar ballı maaşlar hava atmalar size ödül, memur ne olursa olsun
Hbv
01 Kasım 2022 Salı 14:27Memur-Sen.in bir Allah bir dediğine inanırım. Onu da kendim bildiğim için. Gerisi lafı güzar.
Kerimoğlu
01 Kasım 2022 Salı 14:11Öğretmen olunca her yerde çalışırım diyenler öğretmen olunca zorunlu çalışma bölgesinde görev yapmaktan kaçıyor. İl emrinde boşta bekleyen bedava maaş alan depo öğretmeni çoğalıyor.
İskender GÜÇLÜ
01 Kasım 2022 Salı 13:59Evet öğretmenlerimiz de hak ettikleri ekonomik değerlere kavuşurlar İnşaallah bu eylem ve açıklamalarınızında da hedefine ulaşıp gerekli yerlerde mesaj olarak algılanmasını dilerim