Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından, Medula Sisteminde yapılan bir değişiklik ile eczacıların Medula Sistemi üzerinden hastaların geçmişte kullandığı ilaç listesi erişimine kısıtlama getirildi.
Eczacılardan bu kısıtlamaya tepki geldi. Isparta Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Hasan Yıldız, “Bu kısıtlama sonucunda eczacıların hastalarımızın geçmişte kullandığı ilaç listesine ve rapor bilgilerine erişemez hale gelmiştir. Eczaneler Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarıdır. Eczacılar, ettikleri yeminin gereğine uygun bir şekilde, hastalarımızın bilgi ve onayı dâhilinde ilaç eczacılık hizmeti sunarlar. Hal böyleyken Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) kapsamında meslektaşlarımızın hasta ilaç geçmişi bilgilerine erişiminin kısıtlanması ciddi bir hasta mağduriyetine yol açacaktır. Hastalarımız, ilaçların kullanımı, birbirleriyle etkileşimi ve hastalıkları hakkındaki soruları ve talepleri ile ilgili olarak eczanelerimize başvurmaktadırlar. Meslektaşlarımızın (hastanın T.C. kimlik numarasını belirtmesinin ardından) rapor ve ilaç geçmişine erişebilmesi ve hastalarımızı doğru bir şekilde yönlendirebilmesi akılcı ilaç kullanımı ve toplum sağlığı açısından zorunludur dedi.
HASTALAR AÇISINDAN RİSK TAŞIYOR
Türk Eczacıları Birliğinin bilgisi ve onayı olmadan SGK tarafından devreye alınan bu uygulamanın, doğru ilaç kullanımı, yan etki takibi ve ilaç etkileşimleri gibi kritik birçok hususta hastalar açısından risk teşkil edeceğini kaydeden Yıldız “Danışman eczacısından ihtiyacı olan bilgileri alamayan hastalarımız, Aile Sağlığı Merkezlerinde ve hastanelerde yığılmalar oluşturacak ve sağlık sisteminin işleyişi yavaşlayacaktır. Toplum sağlığının korunması adına, bu kabul edilemez uygulamanın bir an önce kaldırılması, Türk Eczacıları Birliğinin görüş ve onayı alınarak sorunun çözüme kavuşması için ilgili Kurum ile görüşmeler ivedilikle başlatılmıştır. Görüşmelerin sonucunda meslektaşlarımıza ve hastalarımıza gerekli bilgilendirmeler yapılacaktır” dedi
eczacı
11 Mart 2025 Salı 04:44Bence çok yerinde bir karar. Resmen hataların kişisel bilgilerine (ilaç takibi de kişisel bir bilgidir.) ulaşıp kendi karlarını artırmak için taciz eder gibi sürekli eczane aramalarına maruz kalıyordu vatandaş. İlaç hastanın elinde olmasına rağmen sürekli ilacın bitti yazdır gel. Elinde olsada yazdır gel gibi aramlar oluyordu.
Vatandaş
11 Mart 2025 Salı 03:41Hasta mahremiyeti ve bilgilerin gizliliği açısından çok iyi bir uygulama olmuş.Sgk en doğrusunu yapmış.
Neden kısıtlama
10 Mart 2025 Pazartesi 15:27Peki neden böyle kısıtlama yaptılar???eczanelerin yada ilaç yolsuzluğunu önlemek için mi???