ISPARTA'da, maden ocağı tehdidi altındaki kaya tırmanışı merkezi Dedegöl Dağı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü kararıyla Kızıldağ Milli Parkı sınırları içine alındı.
Aksu ilçesindeki Dedegöl Dağı ve çevresinde 1 yıl önce maden arama izni verilmesinin ardından doğaseverler harekete geçti. Yurt dışından ve içinden yüzlerce dağcının tırmanış yaptığı, aynı zamanda Fransa'nın ünlü tırmanış dergisinde de sayfalarca bahsedilen Dedegöl Dağı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü kararıyla Kızıldağ Milli Parkı sınırları içine alındı. Türkiye'nin farklı kentlerinde yaşayan doğa tutkunlarının girişimi sonucu korumaya alınan Dedegöl Dağı'na, doğa tutkunları gelmeye devam edecek.
Bir grup dağcıyla 1993 yılında, Dedegöl'de ilk tırmanış rotalarını açan AÜ Spor Bilimleri Fakültesi öğretim görevlisi ve Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Antalya Birim Sorumlusu Yılmaz Sevgül, gelişmeden mutlu olduklarını belirtti. Maden arama izni verilmesinin ardından harekete geçtiklerini aktaran Sevgül, "Gerekli yerlere dilekçeler verip inceleme yapılmasını istedik. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından bölge incelendi. O bölgenin farklı olduğuna kanaat edildi ve Kızıldağ Milli Parkı içine alınarak koruma altına alınma kararı verildi. Artık orada maden aranmayacak ve eşsiz bölge korunacak. Bu haberden dolayı çok mutluyuz" dedi.
4 MEVSİM KAYA TIRMANIŞINA UYGUN
Aksu ilçesindeki Dedegöl Dağı, yılın 4 mevsimi kaya tırmanışı yapılması ve kampçıların uğrak yeri olmasıyla dikkat çekiyor. Toroslar'ın Beydağları kısmına ait bölge, çoğu dağcı tarafından 3 bin metre yüksekliğiyle bilinen Dipoyraz zirvesiyle tanınıyor. Eldere köyüne yakın Kuzukulağı Yaylası üzerinde yükselen, büyük kireçtaşı duvarlarından oluşan uçurum, dağcılar tarafından önemli görülüyor. Kaya kalitesinin tırmanış sporu için muhteşem yapıda ve uzunlukta olduğu belirtilirken, 800 metre yüksekliğe varan, batıdan doğuya 5 kilometre uzanan sarp kaya duvarlarında İsviçreli Michael Piola gibi dünyaca ünlü dağcılar, tırmanış güzergahları açtı. Her derecede tırmanış rotası bulunan bölge, 2001 yılında dünya dağcılık literatürüne girdi.
VATADAŞ
07 Aralık 2018 Cuma 19:54ÇİNLİLERE PEŞKEŞ, SATAN ,SATANA,SATAN SATANA NE KALDIKİ ???
...
07 Aralık 2018 Cuma 19:09Emeği geçen herkese ve bu işin peşini bırakmayan Güneş bey'e teşekkürler
Konyalı
07 Aralık 2018 Cuma 18:13Eğirdir Isparta arasındaki dağlara ve güzelim doğayada müdahale edin mahvetmişler tabiatı . Hatta yerin üstünde dağda maden yasaklanmalı. Yurtdışında yasak ama bizde serbest olunca doğayı mahvediyorlar para uğruna yazık güzelim doğaya .
Eski dost
07 Aralık 2018 Cuma 16:20Emeği geçen aksu koçularlı sayın müdür Adnan Yılmaztürk e sonsuz teşekkürler.
Selami
07 Aralık 2018 Cuma 16:20Coğrafi ve idari sınırlara göre dedegöl dağı ve eldere köyü aksu sınırları içerisindedir.Ancak Aksunun işbilmez yöneticileri sayesinde yenişarbademli buraları sahiplendi.At binenin Kılıç kuşananın okadar.
Yenişarlı
07 Aralık 2018 Cuma 16:14Az önce dedegül yazacakken yanlışla dedegöl yazdım düzeltirim
Adamım
07 Aralık 2018 Cuma 16:11Mermer çıkaracağız, para kazanacağınız diye doğayı katledenlere hakkımı helal etmiyorum. Gelecek nesillerin hayatını çaldılar. Doğa bunun intikamını çok acı bir şekilde alacak. Şimdiden kuraklık başladı, su savaşları başlayınca görecekler yanlışlarını ama iş işten geçmiş olacak.
eğirdirli
07 Aralık 2018 Cuma 15:25isparta'nın yenişarbademli ilçesinin sınırı içerisinde 2992 m. yüksekliğiyle isparta'nın en yüksek dağı. dağın adı dedegöl dür.
ıspartalı
07 Aralık 2018 Cuma 15:23dedegül dağı ne zaman dan beri aksu ilçesinin sınırlarında.sayın editör dedegül dağı Yenişarbademli sınırları içindedir ve her yıl yaklaşım 2500 dağcı mayıs ayında bu dağa tırmanış yapar burayı çok iyi bilir haber yanlıştır.
Ali
07 Aralık 2018 Cuma 14:32Sütçüler ın dağı kalmadı zaten ruhsatı verenler o kadar ah alıyordu inşallah yerine gelir.bakmadan ruhsat verenler o güzelim doğayı mahvettiler yazılı kanyon yoluna bir bakın köylerin dibine ocak açanlar inşallah muvakkat olmasın