Isparta deyince akla ilk gelen şey şüphesiz ki elma ve gül. Elma ile Türkiye birincisiyiz. Gülyağı üretimiyle de Dünya lideriyiz. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cenk Şölen’in dilinden o rakamlar
İŞTE DEVLETİN RESMİ RAKAMLARI
Elma üretiminde %20,29 ile Türkiye 1’ncisi
Gül üretim miktarında Türkiye 1’ncisi
Dünya gülyağı ihtiyacının % 72’sini Isparta karşılıyor
Soğuk hava depo kapasitesinde Türkiye 1’ncisi
Sertifikalı meyve fidanı ve klon anaç üretiminde Türkiye 1’ncisi
Gümüş havuz balığı üretiminde Türkiye 2’ncisi
Kesme çiçek karanfil üretiminde Türkiye 3’ncüsü
Kiraz üretiminde Türkiye 4’ncüsü
Kayısı üretiminde Türkiye 6’ncısı
İl Müdürü Cenk Şölen su ürünleri faaliyetleri hakkında da şu bilgileri verdi: “
SU ÜRÜNLERİ FAALİYETLERİ
84 Tesis Su Ürünleri Desteklemeleri kapsamında periyodik olarak denetlenerek, deneti raporu düzenlenmiştir. 6 yeni tesis müracaatı ile ilgili değerlendirme devam etmekte olup, kapasite artırımları da dahil 5 proje onaylanmış, 2 proje iptal edilmiştir. Yalvaç ilçemizde bulunan 5 gölette 41.000 adet sazan balığı yavrusu bırakılmıştır. Balık av yasakları kapsamında yapılan 110 göl kontrolünde 428 TK.-85.600M. ağa el konulmuş, 4 balık işletme tesisinde 44 adet denetim, 24 adette numune alımı yapılmış, 4 balık yetiştiricilik tesisinde 70 tane balık ve yem numunesi alınmış, 104 adet gerçek kişiler için ruhsat teskeresi ve 124 adet balıkçı gemileri için ruhsat teskeresi düzenlenmiş, 464 adet amatör balıkçı belgesi tanzim edilmiştir.
SU ÜRÜNLERİ İŞLETMESİ
İlimizde 4 adet onay numaralı tesis ile 2 tane onay numarasız tesis olmak üzere 6 tane su ürünleri işletme tesisi bulunmaktadır. İlimizde yurt dışına toplam 3. 800 ton su ürünleri ihracatı gerçekleştirilmiştir. Eğirdir, Beyşehir, Çandır, Kovada göllerimizde avcılık kontrolleri yapılmaktadır. 7 adet avlak sahası mevcuttur. İlimizde 13 adet su ürünleri kooperatifi bulunmaktadır”